MRU cere unificarea dreptei si prevede boicotarea referendumului pentru Constitutie

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 23:32
3348 citiri
MRU cere unificarea dreptei si prevede boicotarea referendumului pentru Constitutie

Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Fortei Civice, isi propune ca in urmatoarele doua saptamani sa aiba discutii cu sefii de partide aflate pe partea dreapta a esichierului politic, pentru a incerca coagularea fortelor de dreapta inainte de alegerile parlamentare din 2014.

"Nimeni nu poate sa nege ca dialogul in sine aflate pe jumatatea spre centrul dreptei politice este bun. In doua saptamani vreau sa initiez cat mai multe dialoguri de acest gen. Daca numarul celor care raspund la telefon e mai mare decat cei care nu raspund, deja o sa vedeti pe fata mea un semn de optimism", a declarat fostul premier, miercuri seara, la B1 TV.

"Incercarea de a construi un cor din aceste voci poate sa ajunga la un bun sfarsit sau nu, problema este cum construiesti un reflex politic al dreptei care sa contrabalanseze cele 70 de procente parlamentare ale stangii", a afirmat Ungureanu.

MRU arata ca, dupa un an de zile de cand a venit USL la putere, dreapta romaneasca este divizata: "Criticam, contabilizam problemele, dar este momentul unei analize foarte oneste a ce se intampla in dreapta: opozitia e divizata, nu reuseste sa se articuleze, a existat o initiativa, ADR, inchegata prea rapid... Nu e foarte clar cine vrea sa castige dreapta in 2016 si cum si cine e multumit de cum stau lucrurile acum".

Senatorul a declarat ca intentioneaza sa aiba discutii in perioada imediat urmatoare cu "conducerea PDL, UDMR, formatiuni non-guvernamentale, de genul Fundatia Miscarea Populara, pentru a observa care este viziunea fiecarui interlocutor pe care il avem". In urma acestui dialog, "facem pur si simplu o despartire a apelor: cei care inteleg ca 2014 este esential pentru castigarea pariului in 2016 si cei care nu au nevoie de 2014".

Abia dupa aceste clarificari, spune MRU, se trece la esenta problemei, ce consta in cateva intrebari: "Sunteti dispusi sa gasim ratiuni de actiune politica comuna? Sunteti de acord sa gandim o lista comuna la europarlamentre, un candidat unic la prezidentiale?".

"Miza europarlamentara este foarte mare, nu doar interna, de a verifica greutatea unui partid, ci este de interes si pentru PPE. PDL, UDMR, PNTCD sunt in PPE, Forta Civica se afla in traseul spre PPE.

PPE este primul interesat ca numarul de parlamentari romani de dreapta sa fie cat mai mare. PPE sustine o formula de actiune politica comuna a fortelor politice avand ca scop o lista care sa aiba nu 6-7 ci cat mai apropiata ca numar de ce s-a intamplat in 2009", a explicat Ungureanu.

"Obiectivul meu este de a aduce impreuna cat mai multe forte politice din centru dreapta in jurul unor proiecte politice. Daca 2014 ne pastreaza despartiti, 2016 nu inseamna nimic", a subliniat acesta.

Ungureanu a mai spus ca, in acest moment, vazand in ce directie se indreapta discutiile pe marginea revizuirii constitutiei, considera ca boicotarea unui eventual referendum pentru constitutie, in toamna, este plauzibil.

"In toamna am putea avea referendum pentru Constitutie - in conditiile in care dezbaterea continua cum continua azi in parlament, ne va duce in situatia de a cere boicot. Boicotul este in acest moment un raspuns plauzibil si eficace politic".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mihai Razvan Ungureanu coagularea dreptei, #MRU dreapta discutii partide , #Forta Civica