Antenele care dicteaza Guvernul (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 17:57
4469 citiri
Antenele care dicteaza Guvernul (Opinii)
Foto: Antena3

Pana la urma tot e bine daca statul si Puterea in general ajung sa faca pasi inapoi in fata disperarii cetatenilor. A fost suficient sa urle Piata Universitatii si inca vreo 60 de mari orase din tara, pentru ca Traian Basescu sa isi retraga batalioanele regimului de pe gatul poporului.

A fost necesar ca un moderator sa se faca de ras si sa injure ca la usa cortului, pentru ca problema medicamentatiei bolnavilor de cancer sa fie rezolvata intr-o sedinta de urgenta a Executivului.

Rafinatul intelectual Baconschi a spus ca revoltele din Piata Universitatii sunt expresia mahalelei societatii. Panseul l-a costat functia. Continuarea protestelor au dus la caderea Guvernului Boc, la rechemarea lui Raed Arafat in minister, la renuntarea la alegerile comasate si, pentru o scurta perioada, la un ton mai civilizat din partea membrilor coalitiei de guvernare. Cinismul si l-au reluat insa rapid in discurs, tupeul a revenit aproape instant, insa ceva esential tot a ramas in urma.

Vedem cum prostia si tupeul nu dispar decat in fata protestelor extreme, a violentelor (de orice natura ar fi) si derapajelor de la orice norma civilizata. Altfel, ostasii credinciosi ai lui Traian Basescu isi dezlantuie in doze infioratoare resursele infinite de cinism si nesimtire. Sunt convins ca daca Mihai Gadea nu l-ar fi injurat pe Lucian Duta de la CNAS in direct, nu s-ar fi intamplat absolut nimic. Pentru ca e nevoie de un astfel de soc si scandal, ca astia sa se trezeasca.

Da, "iesirea" lui Gadea nu a fost nici prima si probabil nici ultima. Da, Mihai Gadea e probabil cel mai lipsit de substanta moderator pe care il cunosc, basca total inadecvat pentru astfel de "derapaje". Ca nu are in general niciun talent, mai putin cel de a se balbai in banalitati si de a se invarti in cercuri straine oricarei culturi, este mai degraba treaba celor care l-au angajat si promovat. Si, eventual, a comentatorilor care gasesc o placere in a-si pierde timpul evidentiidu-i lipsa de continut.

Dar toate astea nu trebuie sa impiedice adevarul sa fie rostit. Daca Gadea nu si-ar fi pierdut mintile si nu ar fi dat cu oistea in gard, astazi bolnavii de cancer ar fi ramas in aceeasi situatie tragica in care se aflau de cateva saptamani. Pentru ca altfel nu s-ar fi atras suficient de mult atentia asupra gravitatii situatiei lor. Pentru ca nimanui din acest stat nu-i mai pasa de soarta suferinzilor. Si pentru ca, in general, nimeni de la guvernare nu se mai ocupa decat de situatii de urgenta.

Statul roman de astazi s-a reformat pana a crapat. El raspunde doar la situatiile de maxima importanta si extrema urgenta si a ajuns sa nu mai reactioneze decat in fata turbarii poporului. Abia asta e marea noastra drama. Nu ca la o televiziune au loc in mod constant derapaje de la normele bunului simt (in primul rand), asa cum sigur vor alege sa inteleaga toate tonomatele Puterii, ci faptul ca statul si-a pierdut principalul sau rol - cel de a veghea asupra sigurantei si bunastarii cetatenilor sai.

In loc sa isi respecte angajamentele pentru care primeste de la noi taxe si impozite, statul se preocupa mai degraba de intretinerea unei puteri politice. Pentru ca asta a facut Guvernul Emil Boc in numele presedintelui. Noul Executiv incerca cu disperare sa stearga aceasta imagine, facand eforturi uriase sa para ceva mai sensibil, mai putin cinic si mai atent la nevoile oamenilor.

Dar ar trebui sa se intrebe mai intai daca nu cumva prin sedinta de urgenta de Guvern de joi, venita in urma scandalului epuizarii stocului de morfina, nu legitimeaza astfel intregul discurs al Antenelor si al tuturor celor care inca mai au o atitudine critica fata de Putere. Si astfel daca nu cumva isi recunosc singuri ticalosia si greselile.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mihai Gadea Duta nesimtit, #Gadea furie emisiune Antena, #proteste Antena Gadea guvern , #guvern