Bolovanul de la gatul Guvernului Ungureanu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:36
7928 citiri
Bolovanul de la gatul Guvernului Ungureanu (Opinii)
Foto: Bloomberg

Ceea ce trebuia sa se intample s-a intamplat. Bruxelles-ul a intrerupt platile pentru alt program, cel de Resurse Umane (POSDRU), gestionat de Ministerul Muncii. Este o decizie pe care ministrul Leonard Orban o astepta deja, oarecum resemnat.

Motivul? Deficiente majore ale sistemului de management si control, pe care autoritatile promit sa le remedieze pana in martie.

Pana atunci, nu vor mai putea fi trimise facturi spre decontare la Bruxelles, iar proiectele in derulare vor fi platite de la buget. Mult optimism in aceasta promisiune, pentru ca nu stiu daca exista alt program european mai susceptibil de smecherii.

POSDRU se doreste o investitie in resursa umana. Adica perfectionare si integrare profesionala dedicata mai ales categoriilor vulnerabile: someri, rromi, tineri etc.

Cum anume? Prin conferinte, cursuri de calificare si recalificare, adica prin vorbe si diplome care sa confirme audierea acestora. De altfel, din banii alocati acestui program, 3,5 miliarde de euro in total, nu prea pot fi facute investitii, ei fiind destinati cheltuielilor cu salariile, deplasarile si conferintelor trainerilor. Care salarii nu sunt deloc mici, intre 2.000 si 3.000 de lei pe luna.

Daca in cazul celorlalte programe, investitia, buna rea, utila sau inutila, este totusi palpabila, de la podetul care duce intr-un gard, la piscina din satul fara canalizare, in cazul POSDRU rezultatele sunt greu de cuantificat altfel decat in numarul diplomelor emise.

Sa nu ne miram ca imediat s-au gasit destui baieti destepti, de la sindicate pana la tot felul de fundatii de apartament, bloc sau cvartal, care sa intinda mana dupa acesti bani numai buni de cules fara nicio investitie prealabila si fara vreo evaluare de eficienta ulterioara.

Si evident ca din acest bulion nu puteau lipsi tocmai politicienii. Da, sotia domnului Botis in POSDRU a bagat mana. O pioniera a fenomenului a fost, daca va aduceti aminte, familia unui alt ministru, Hildegard Puwak, dar la vremea aceea era vorba despre fonduri preaderare.

Una peste alta, acest minunat program a devenit rapid o pusculita numai buna pentru recompensat clienti de toate calibrele, cu speranta ca daca tot nu trebuie sa prezinti la sfarsit podetul si piscina, va merge cam cum merge cu banii de la buget neaos. Nu merge sau nu merge asa usor.

Si iata ca din nou banii au fost taiati. Bine ca e intrerupere, oricand reversibila, si nu suspendare, care dura obligatoriu 6 luni, ne-a incurajat purtatorul de cuvant al Guvernului. Si, apoi, ne-a mai dat un motiv de usurare, nici nu prea e mare lucru de intrerupt ca si asa rata de absorbtie e mica.

Sigur ca Dan Suciu trebuie sa confirme inspiratia premierului de a-i incredinta comunicarea Guvernului, dar abordarea optimista a purtatorului de cuvant nu tine de cald. Faptul ca putea fi mai rau nu inseamna ca e bine, iar rata mizerabila de absorbtie numai motiv de consolare nu poate fi. Si uite asa, dupa ce in luna ianuarie ea a fost zero, adica nu am incasat nici macar un euro de la Bruxelles, nu avem motive sa speram la o imbunatatire. Mai lipseste doar sa ni se ceara niste bani inapoi.

Leonard Orban anunta recent ca Guvernul si-a propus o accelerare substantiala a accesarii fondurilor europene. Mai precis, ar urma ca rata de absorbtie sa ajunga anul acesta la 20%, dupa ce vom cheltui 3,5 miliarde de euro. Legitim obiectiv, nimic de zis, mai ales avand in vedere ca felia pe care o vom primi la urmatoarea impartire a tortului european depinde de cat si cum am reusit sa mancam in felia actuala. Dar in acest moment eu nu vad premisele acestei accelerari.

Dimpotriva, este foarte probabil ca asemenea bube sa se sparga si in alte programe, la fel de minate de coruptie si clientelism. Asadar, ceea ce trebuia sa se intample s-a intamplat si se va mai intampla probabil, iar Guvernul Ungureanu s-ar putea sufoca in astfel de deconturi, inainte de deveni a un campion al absorbtiei fondurilor europene.

Citește și:
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit joi, 9 februarie, cu o replică pentru președintele Klaus Iohannis, afirmând că desemnarea premierului este un atribut care revine, conform Constituției,...
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...