Ce a ramas dupa ciocnirea dintre MRU si PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 16 Martie 2012, ora 18:30
10902 citiri
Ce a ramas dupa ciocnirea dintre MRU si PDL (Opinii)
Foto: gov.ro

Aproape ca imi pare deja rau pentru acest partid. Nu pentru ce a ajuns, nu pentru cinismul de care au dat dovada parvenitii care l-au compromis, ci pentru ceea ce nu a apucat sa fie niciodata.

Pentru ca a fost doar o speranta si a ajuns un regret amar. Ar trebui si ei sa aiba puterea sa priveasca adevarul in fata. I-ar ajuta si, poate, ar mai reusi sa salveze ceva.

Promovarea irationala a unor personaje precum Elena Udrea, care a ajuns sa detina si in partid o influenta sinistra, Roberta Alma Anastase, care inca mai conduce Camera dupa uriasul scandal de la votul Legii Pensiilor, Traian Igas, care tot nu nimereste acordul intre subiect si predicat decat dupa numeroase incercari, Ioan Nelu Botis, omul care impletea afacerile de familie cu activitatea de la minister, Ioan Oltean, aceasta umbra comunista aflata intr-o trista coincidenta cu ideea de politician, si multe alte exemple care populeaza partidul - toate au facut prin lacomia, incompetenta si cinismul lor ca PDL sa fie astazi doar o umbra.

Astazi PDL pare ca s-ar fi retras de la guvernare exact ca in 2007. In fapt, schimbarea ministrilor importanti si inlocuirea lor cu rezervele actuale a lasat o nedumerire si mai mare.

Daca tot si-au facut treaba atat de bine cei dinainte, de ce au fost schimbati? Doar pentru a putea creste-reintregi salariile, iar aceasta mita electorala sa poata fi credibilizata si contabilizata cumva in dreptul partidului?

Nefericirea contextului economic actual loveste implacabil destinul acestei Coalitii. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, tocmai ce ne-a anuntat si el, dupa Dragoi, ca intram in recesiune.

Dar asta pare a fi destinul guvernarii PDL sub bagheta magica a presedintelui - sa taie salariile dupa ce spusesera ca tocmai am iesit din criza (nu s-a spus altceva de-a-lungul anului 2009) si sa creasca aceleasi venituri cu peste 15% fix in plina recesiune. Superba viziune coordonatoare, curat dezastru economic!

Conform statisticilor, spunea A. Vasilescu, "suntem in recesiune". Care este principala tema de dezbateri in cadrul PDL? Cresterea salariilor. Cu un astfel de discurs de abordare a crizei, sa nu se mire nimeni daca PDL abia va mai reusi sa intre in Parlament.

Insa adevarata lovitura pare sa fie data de noul premier, Mihai Razvan Ungureanu, care dupa ultimele declaratii a pus in dificultate majora principalii exponenti de putere ai Partidului Democrat Liberal. Schimbul de replici dintre Mihai Razvan Ungureanu si Elena Udrea e edificator. Incepand de la demascarea fostului ministru al Turismului si ale sale "apetente" pentru construit piscine la tara si continuand cu "poseta in cap" data premierului de Udrea, pentru tupeul de a o critica in legatura cu "inotatorii", pana acum prezenta lui MRU in fruntea Guvernului mai mult a daunat PDL.

Iar ultima lovitura - "dezvaluirea" lui Ponta in legatura cu dorinta lui MRU de a o schimba pe Anastase de la Camera si blocajul de care s-a izbit in incercarea sa - a bulversat si mai mult partidul lui Boc. Emil Boc, despre care abia daca mai aflam din cand in cand ca exista.

Nu stiu ce s-a incercat prin aducerea lui MRU la Palatul Victoria, dar se pare ca oricare ar fi fost calculele, ele au fost date peste cap de realitate. Pana la urma, nici nu stii cine a iesit mai botit din ciocnirea dintre MRU si PDL si care din cei doi si-a compromis mai rau imaginea (in cazul PDL facuta oricum tandari).

Marile sperante ale pedelistilor puse in MRU nu s-ar putea concretiza decat in scenariul in care premierul ar fi reusit sa isi pastreze capitalul de incredere cu care a pornit la drum. Dar de asta a avut grija deja Traian Basescu si prin corecturile aplicate premierului in legatura cu "reintregirea salariilor" versus "scaderea CAS", deja MRU a fost etichetat din doua una: ori o simpla marioneta prezidentiala, pe urmele ilustrului Boc, ori un neputincios care inca nu are curajul sa isi infrunte provocarile functiei.

Pastrundu-i pe Duta, pe Blejnar, pe Anastase si restul compromisilor in sistem, Mihai Razvan Ungureanu inca ar face mai bine sa nu se gandeasca a se lipi de PDL. Rezultatul nu ar fi decat ciocnirea a doua stele aflate deja pe moarte.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Mihai Razvan Ungureanu PDL, #PDL cresteri salarii bugetari, #Romania recesiune BNR, #Ungureanu schimbare Anastase duputati , #guvern