Ce promite Ungureanu? Prioritatile economice ale programului de guvernare

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 14:58
4717 citiri
Ce promite Ungureanu? Prioritatile economice ale programului de guvernare
Foto: Daylife

Guvernul Ungureanu va lua in considerare majorarea "prudenta" a salariilor bugetarilor si pensiilor, daca situtia economica o va permite, va incerca sa atraga 6 miliarde de euro din fonduri europene si va deschide circulatia pe 200 de kilometri de autostrada, potrivit unui proiect al programului de guvernare pentru 2012.

Pe termen scurt, noul guvern vizeaza mentinerea stabilitatii financiare, impulsionarea investitiilor prin absorbtia fondurilor europene si cresterea calitatii cheltuielilor de investitii, se arata in programul de guvernare.

De asemenea, se are in vedere crearea de locuri de munca, in vederea cresterii puterii de cumparare si a capacitatii de rambursare a creditelor bancare, avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante din Romania.

Pe de alta parte, Guvernul Ungureanu are in vedere mentinerea atractivitatii Romaniei pentru investitorii straini, mai ales pe fondul reducerii fluxurilor de capital investitional la nivel global, din cauza crizei.

In programul de guvernare se precizeaza si faptul ca Romania isi mentine targetul de intrarea in zona euro la 1 ianuarie 2015.

In 2012, se tinteste un produs intern brut de 595 de miliarde de lei, in crestere cu 2,1% fata de anul precedent. PIB-ul ar urma sa se majoreze pana la 717,5 miliarde de lei, pana in 2015. Rata medie a inflatiei anuale ar urma sa coboare, in intervalul 2012 - 2015, de la 3 procente pana la 2,5%, in timp ce cursul de schimb mediu ar trebui sa ajunga de la 4,26 lei/euro, in acest an, la 4,17 lei/euro, in 2015.

Rata somajului este estimata la 4,5 la suta, in 2012, urmand a cobori la 3,9 procente, in 2015, iar castigul salarial mediu net ar trebui sa creasca de la nivelul de 1.540 de lei, in anul in curs, pana la 1.749 de lei, in 2015.

Iata cele mai importante aspecte ale programului de guvernare propus de noul guvern:

Politica fiscal-bugetara

Reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012.

Preocupare pentru majorarea prudenta a salariilor din sistemul public si a pensiilor, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru.

Adoptarea unor politici salariale responsabile in sistemul public, care sa asigure sustenabilitate fiscala si sa ajute la pastrarea competitivitatii.

Introducerea unui nou regulament UE ce va permite reducerea temporara a cotei de cofinantare cu 10%.

Inlocuirea treptata a subventiilor de stat pentru agricultura cu fonduri europene.

Revizuirea sistemului fiscal, cu asistenta FMI, pentru eficientizarea acestuia.

Atingerea nivelului minim pentru accize, conform Tratatului de aderare la UE.

Asigurarea unui nivel de 4% din PIB, in 2012, a cheltuielilor de capital ce corespund investitiilor confinantate din fonduri UE, inclusiv din fonduri europene.

Reducerea numarul de taxe si tarife cu caracter nefiscal de la 237, in prezent, la cel mult 100.

Combatarea evaziunii fiscale.

Cresterea eficientei colectarii veniturilor: imbunatarirea managementului arieratelor si reducerea acestora, imbunatatirea organizarii ANAF.

Analiza modalitatii de taxare a averilor mari.

Piata muncii

Absorbtia eficienta a fondurilor europene destinate dezvoltarii resurselor umane (intarirea retelei EURES, implementarea proiectelor Leonardo da Vinci destinate formarii initiale si continue a tinerilor, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile).

Elaborarea si implementarea Planului national pentru locuri de munca, utilizand mecanismele dialogului social, inclusiv prin implicarea partenerilor sociali.

Cresterea gradului de ocupare pentru a atinge nivelul de 65 la suta in 2013 si continuarea eforturilor pentru a atinge tinta de 70 la suta, conform Strategiei Europa 2020.

Stimularea participarii la programe de formare profesionala, in special a persoanelor din mediul rural.

Combatarea fenomenului de munca nedeclarata, prin intensificarea actiunilor de control.

Realizarea treptata a sistemului de remuneratie in sistemul bugetar, bazat pe echitate si coerenta, sustenabil din punct de vedere financiar.

Masuri pentru incurajarea natalitatii prin sprijinirea incadrarii in forta de munca a parintilor care au copii minori: acordarea de subventii angajatorilor care integreaza in forta de munca femei ce au in intretinere minori sub 6 ani; eliminarea restrictiei de angajare pe perioada de ingrijire a copilului, respectiv introducerea posibilitatii de ocupare partiala concomitent cu deducerea proportionala a indemnizatiei de crestere a copilului; introducerea si stimularea formelor alternative de angajare, precum munca la distanta si ocuparea partiala.

Asigurari sociale

Implementarea legii sistemului unitar de pensii publice.

Infiintarea fondului de garantare a drepturilor participantilor la sistemul de pensii private si elaborarea legii de organizare si functionare a sistemului de plata a pensiilor din sistemul privat.

Promovarea pensiilor ocupationale.

Asigurarea in sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat in ultimii 5 ani.

Identificarea procedurilor necesare recuperarii fostului patrimoniu CASCOM, in vederea integrarii sale in sistemul public de pensii.

Competitivitatea, mediul de afaceri si IMM-urile

Simplificarea cadrului legislativ.

Diminuarea poverii fiscale, administrative si parafiscalitatii in mediul de afaceri.

Simplificarea procedurilor de acordare de credite prin intermediul programului Mihail Kogalniceanu.

Adoptarea de masuri privind deschiderea spre concurenta a unor domenii economice caracterizate de monopoluri legale sau de structuri de oligarhi.

Infrastructura de transport

Deschiderea circulatiei pe alti 200 km de autostrada, dupa cum urmeaza: 20,5 km Cernavoda - Medgidia; 30,8 km Medgidia - Constanta; 21,8 km centura ocolitoare Constanta; 12,5 km centura ocolitoare Arad, lot 1; 9,5 km Timisoara - Lugoj, 62 km Bucuresti - Ploiesti; 18 km Sarsig - Bistrita.

Lansarea procedurii de selectie conform legii parteneriatului public privat pentru autostrada Targu Mures - Iasi.

Continuarea lucrarilor de executie la Autostrada Transilvania, la tronsonul Nadlac - Timisoara - Deva - Sibiu din Coridorul IV pan-european.

Inceperea lucrarilor la inca 100 km de autostrada.

Demarerea lucrarilor de modernizare a 200 km de cale ferata din Coridorul 4.

Finalizarea privatizarii a 50 la suta + 1 a CFR Marfa, pana la sfarsitul anului.

Vanzarea la bursa a unui pachet de 20 la suta din actiunile Tarom.

Punerea in functiune a Centurii feroviare a Bucurestiului.

Demararea lucrarilor la magistrala 6 de metrou, care va asigura legatura cu aeroportul Otopeni.

Energie

Dublarea procentului platilor catre beneficiari din contributia UE in raport cu alocarea din 2007 - 2013.

Elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI si luarea unor decizii investitionale.

Selectarea noilor investitori si derularea negocierilor pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si la proiectul Tarnita Lapustesti.

Identificarea de investitori pentru activele viabile din Termoelectrica si finalizarea procesului de restructurarii companiei.

Definitivarea procesului de reorganizare a sistemului energetic prin infiitarea noilor companii Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia.

Continuarea negocierilor cu Gazprom pentru importul direct de gaze, avand in vedere ca unele contracte expira in acest an.

Infiintarea unei societati care sa administreze minele viabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Numirea de manageri profesionisti la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim si Electrica Furnizare.

Privatizari: Transelectrica, Transgaz, Romgaz - 15%, Hidroelectrica, Nuclearelectrica - 10%, Petrom - 9,48%. Privatizari majoritare la Oltchim, Cuprumin si ISCIR-CERT. Initierea procedurilor de privatizare pentru Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia. Demararea procedurilor de privatizare a unor pachete minoritare in Electrica si finalizarea privatizarilor majoritare la Electrica Furnizare si cele sase companii rezultate din Electrica Serv.

Agricultura si dezvoltare rurala

Absorbtia de fonduri europene la nivelul de 2,4 - 2,6 miliarde de euro.

Cresterea gradului de absorbtie din PNDR la 43 la suta, pana la mijlocul lunii octombrie 2012 - 1,56 miliarde de euro.

Asigurarea sigurantei alimentare pentru toti cetatenii.

Reducerea evaziunii fiscale in agricultura.

Masuri pentru reluarea exportului de bovine pe piete terte, respectiv in vederea exportului de carne de porc si produse derivate.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...