Frenezia secretomaniei la MRU (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 19:56
4758 citiri
Frenezia secretomaniei la MRU (Opinii)
Foto: bzi.ro

Stie cineva care este mandatul fostului sef SIE in fruntea Guvernului Romaniei? Mihai Razvan Ungureanu insusi a precizat, in celebrul interviu de la Antena 3, ca marirea-reintregirea salariilor apare in programul de guvernare.

Asta o stiam inca de la Traian Basescu, presedintele anuntandu-ne inca de la ceremonia de depunere a juramantului de catre Guvernul Ungureanu, de la Cotroceni, ca prioritatile noului Executiv sunt consolidarea situatiei economice si financiare a Romaniei si, la fel de important, inceperea procesului de restabilire a nivelului de trai al populatiei.

Onorabil, atat de onorabil pe fond. Asadar, dupa ce Traian Basescu a recunoscut ca numele viitorului prim-ministru "fusese de multa vreme discutat si cunoscut atat de mine, cat si de fostul prim ministru al Guvernului Emil Boc", ii trasase noului premier coordonatele mandatului: sa faca rost de bani la buget si sa creasca din nou salariile si nivelul de trai al populatiei. Probabil uitand ca avea sa spuna mai apoi ca ii propuse functia si lui Ponta, uitand ca urmeaza o noua recesiune si ca vin alegerile, cel mai important lucru din lume i s-a parut presedintelui, deodata, dupa ce tocmai nu vazuse de unde bani, cresterea si reintregirea salariilor bugetarilor cu 16%.

Acesta a fost mandatul lui MRU. Cel putin il cunoastem pe cel oficial. Pentru ca neoficial, desigur, premierul ar fi avut si rolul de a fragmenta si mai mult scena politica, de a rupe cat se poate din USL si de a coagula inspre PDL ceva din fortele disponibile. Ca s-a intamplat taman pe dos, asta a fost surpriza vietii si demonstreaza ca pana si cele mai secrete si bine la puse la punct planuri pot esua la contactul cu realitatea. Asadar, nu ne putem plange ca nu stim pentru ce a fost numit MRU in varful unui Executiv de clone pedeliste.

Stim pentru ce, insa se pare ca nu afla abia din mers, post factum si intotdeauna prea tarziu, CUM anume si-a planificat si sa isi implineasca cele doua misiuni - a face rost de bani si a creste nivelul de trai al populatiei. Prima problema apare chiar din ruperea legaturii logice si naturale a celor doua fenomene. Pentru ca in orice economie sanatoasa si democratie normala, cele doua procese sunt strans legate intr-o relatie de interdependenta complicata. Nu se poate creste nivelul de trai fara o consolidare economica si nu se pot creste salariile fara o crestere economica sanatoasa.

MRU demonstreaza ca se poate si una fara alta. Adica, ne arata pe viu tuturor cum e posibil sa cresti salariile cu 15% fara sa ai crestere economica, ba dimpotriva, taman in plina recesiune si perioada de maxima prudenta internationala. Metoda? "Febra unei frenezii economice" care i-a cuprins pe toti investitorii straini, pe fondul unei credibilizari extraordinare si nemaivazute a Guvernului condus de domnia sa.

Si, nerezistand tentatiei si atractiei freneziei economice, inexplicabila in niciun context economic international, Guvernul Ungureanu a decis sa vanda unor dubiosi (un termen cat se poate de ingaduitor fara de informatiile deja aparute in legatura cu solvabilitatea cumparatorului) peste 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. A stiut cineva? Nu. De ce, era necesar? Ce trebuie sa stie populimea ce face agentul secret al Guvernului? Am aflat cu totii dupa. La fel cum, tot dupa, am aflat si despre dreptul de explorare si exploatare a gazelor de sist acordat de catre premier americanilor de la Chevron. Noroc ca societatea a anuntat ca renunta la exploatare in acest an si e de acord cu desecretizarea contractului.

Nu acelasi "noroc" o sa il avem in legatura si cu celelalte privatizari care abia urmeaza sa fie aruncate in frenezia economica a investitorilor - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, ce a mai ramas din Petrom si ce s-o mai gasi. In total, estimati a veni la bugetul national, mai mult sau mai putin pe sest, peste 2 miliarde de euro. O suma frumusica pentru a fi substituita consolidarii economice. De unde si nivelul de trai marit.

Dar, in ciuda durabilitatii sau fragilitatii unei astfel de consolidari economice, oare primul lucru de care ar fi trebuit sa beneficieze romanii care au mai ramas prin tara lor nu ar fi trebuit sa fie prealabila informare a gestionarii resurselor naturale? Poate ca unora inca le pasa, poate ca altii nu ar fi fost de acord, poate ca majoritatea e bucuroasa ca se vinde tot.

Dar e o regula a democratiei ca poporul sa stie ce se intampla cu el si cum ii decid viata si viitorul o mana de oameni. Dintre care unul e plantat de un altul, in mod secret, pentru a face lucruri tot mai enigmatice.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #privatizari statul roman, #Guvernul Romaniei, #reintregirea salariilor bugetarilor , #guvern