"Seful spionilor", activat in Executiv (Opinii)

Joi, 09 Februarie 2012, ora 07:41
9737 citiri
"Seful spionilor", activat in Executiv (Opinii)
Foto: Arhiva

Asadar, le roi est mort, vive le roi! Ceea ce s-a cerut si era de asteptat s-a petrecut. Regele Cabinetului a raposat politic. De fapt a fost decedat. Maladia ce i s-a dovedit fatala a avut mai multe cauze. Nu mai enumar gafele ce i-au afectat sanatatea. Nu a facut-o nici seful sau suprem, cel care i-a asigurat o iesire din scena cat mai soft posibila. In plus, i s-au adus multumiri pentru "profundul devotament in serviciul public".

Adevarul in stare pura s-a vazut pana la urma si pe meleaguri indepartate. Nimic mai limpede decat un titlu din prestigiosul Le Monde: "Poporul roman a fost auzit". Inedit ori rau prevestitor, cantecul de lebada al lui Emil Boc a rasunat, pentru cine o fi vrut sa-l asculte, in acel stupid spot publicitar despre comuna natala Margau, difuzat de Discovery, altfel un remarcabil post de televiziune. Contra cost, fireste, sub semnatura, pe atunci inca subordonatei sale de la Turism, Elena Udrea.

Fiindca tot aminteam de presa straina, Financial Times avanseaza ipoteza proprie despre debarcarea primului ministru - "Plecarea lui Boc s-ar putea sa fie o manevra politica disperata a lui Traian Basescu". Observatia publicatiei este in deplina concordanta cu o ampla majoritate a romanilor. Nu in mod special a oamenilor ce urmaresc fenomenul.

Doar vremea cainoasa a facut ca Vox Populi sa nu fie mult mai apasata. Mai acuta "on air".

Ce va urma dupa acest RIP politic al lui Emil Boc? Deocamdata, in jiltul din capul mesei de la Palatul Victoria ia loc "seful spionilor", asa cum l-au denumit pe Mihai Razvan Ungureanu jurnalistii de la BBC. De aici incolo, gama vocilor este extrem de eterogena.

Dintru inceput, poporul are mari rezerve cand vine vorba despre un personaj cu functie capitala intr-un serviciu secret. In aceeasi maniera ar fi fost perceput George Maior. Cei mai hatri i-ar fi legat si numele de un grad militar. Tot ceea ce este in legatura cu informatiile clasificate, cu tacerea, cu aura de mister mai mult sau mai putin evidenta, determina in primul rand teama.

Eventualul respect deriva din acelasi sentiment. Fosta Securitate este suficient de prezenta si diseminata in Romania actuala pentru ca fundamentul sa existe. N-o fi cazul d.lui Ungureanu. Un om cu alura de intelectual senin, deschis, sociabil, volubil chiar. Mediul din care provine insa induce printre cetateni un inevitabil stay away.

Multe voci afirma ca este mai sofisticat decat antecesorul sau. Stofa e alta, croiala de asemenea. Pare asezat, dominat de echilibru si nedispus vorbariei pe nerasuflate. Subliniez, pare. Oricati asi ar detine noul premier el se confrunta deja cu o opozitie care a dat reject. Nu este de mirare. Orice propunere venita dinspre Traian Basescu se izbeste de un refuz categoric.

El, presedintele, este inamicul public numarul unu pentru social-liberali. Adversarul prim, divizibil doar prin el insusi. Ireductibil, indezirabil din punctul de vedere al "reactiunii". Drept urmare, purtatorul flamurii unui regim ce a declansat un "razboi politic pe viata si pe moarte", ca sa-l citez pe unul dintre exponentii de frunte ai USL, Crin Antonescu.

Sub acea perceptie populara amintita, conform careia monolitul stapanirii a acuzat prima bresa prin trimiterea acasa a lui Emil Boc, Opozitia doreste instituirea unui boicot total. A unei blocade a oricarui pas politic incercat de coalitia de guvernamant. Nicio cosmetizare, fie ea cat de reusita nu mai poate inregistra un dram de accept.

Pot pleca pentru totdeauna ministri precum Tabara, Igas, Ariton, Vreme si cine-or mai fi "alesii" intru decimare ai d.lui Traian Basescu. Rezultatul va fi unul singur in optica USL: totul sau nimic. Altfel zis, anticipate in doua luni ori basta. Despre acest deziderat nici nu vrea sa auda conducatorul de la Cotroceni: "Conform Constitutiei, de la caderea Guvernului, alegerile anticipate pot avea loc in cinci luni".

Se intrevad lupte la baioneta intr-un an electoral parca mai decisiv si asteptat ca niciodata. Ce rol va juca in teatrul de operatiuni seful spionajului in noua sa vestimentatie, ramane de vazut. Si de asteptat. In lumea serviciilor secrete, rabdarea este un atu. De obicei castigator. Neprevazutul insa nu este de ignorat. O stie cu certitudine, ca informatie "neclasificata" si dl. Mihai Razvan Ungureanu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mihai Razvan Ungureanu guvern, #Razvan Ungureanu premier, #Emil Boc Razvan Ungureanu, #Basescu SIE Ungureanu , #guvern