Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un pariu riscant pentru Mihai Razvan Ungureanu (Opinii)

Luni, 19 Martie 2012, ora 17:24
1840 citiri
Un pariu riscant pentru Mihai Razvan Ungureanu (Opinii)
Foto: TVR Info

L-am auzit pe premierul Mihai Razvan Ungureanu vorbind despre problema infiintarii unei facultati in limba maghiara in cadrul UMF Targu Mures. In cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", difuzata saptama trecuta la Antena 3, MRU a evitat un raspuns transant, declarand ca este mai putin problema Guvernului si mai mult a Coalitiei.

"In momentul in care partidele ajung la un punct de vedere comun pe chestiunea rezolvarii situatiei de la UMF Targu Mures, Guvernul reactioneaza in functie de punctul de vedere comun al Coalitiei. La acesta s-a ajuns ieri, luni, la sedinta la care am participat dimineata. Punctul de vedere comun este insusit de Guvern, pentru ca e un guvern politic condus de un premier independent", spunea MRU, saptamana trecuta, intr-o alta declaratie de presa.

E drept, n-am inteles mare lucru din ceea ce a spus Ungureanu. Cum adica, e mai mult treaba Coalitiei? Pai Guvernul nu e sustinut de coalitia UDMR-PDL-UNPR-Minoritati? Daca unul dintre aceste grupuri parlamentare decide sa isi retraga sprijinul pentru actualul Executiv, nu cumva risca domnul Ungureanu sa ramana fara obiectul muncii? E clar ca Guvern=Coalitie, dar domnul Ungureanu evita un raspuns ferm si lasa ca societatea civila sa dezbata public Hotararea de Guvern cu privire la infiintarea unei linii de predare in limba maghiara la UMF Targu Mures. Ungureanu greseste considerand ca Guvernul si Coalitia sunt doua entitati separate.

Din ce spune Mihai Razvan Ungureanu, inteleg ca Guvernul nu reprezinta altceva decat un executant al deciziilor care se iau in Coalitie, el, premierul, fiind independent, insusindu-si punctul de vedere comun al dezbaterilor dintre Hunor si Boc.

Practic, Ungureanu recunoaste ca puterile sale sunt limitate, el fiind o simpla marioneta in mana lui Hunor-Boc-Oprea-Pambucccian. Domnule Ungureanu, sunteti dumneavostra executiv, dar asta nu inseamna ca trebuie sa va limitati exact la intelesul cuvantului executiv.

Sunteti dator sa puneti in aplicare legi votate de intregul Parlament, nu doar de o simpla Coalitie. Se pleaca de la premisa ca Guvernul poate ajunge in Parlament, riscand sa fie demis in urma unei motiuni de cenzura a Opozitiei, dar ca nu trebuie neaparat sa si pice. Cine stie, poate votul e secret si Guvernul obtine numarul necesar de voturi pentru a-si continua mandatul.

Domnul MRU sa se uite pe Legea Educatiei, daca UDMR are dreptate sa i se faca dreptate, daca nu excuta decat un santaj ieftin, atunci nu are decat sa isi ia jucariile si sa plece. N-avem de unde sti ca Guvernul MRU poate ajunge in fata unei demiteri prin motiune de cenzura, pentru ca nu stim daca Opozitia va si initia una.

Da, Guvernul a decis ca e vorba de o "linie de predare", dar ungurii de la UDMR vor "facultate". Cum va reusi domnul Ungureanu sa treaca peste aceste obstacole? Parca mai mult ca oricand, UDMR este mai aproape de iesirea de la guvernare. Daca maghiarii decid ca vor parasi actuala Coalitie, domnul Ungureanu risca, la nici doua luni de la investirea in functia de premier, sa ramana somer. Sau poate ca nu risca acest lucru. Repet, nu are de unde sti ca Opozitia va initia o motiune de cenzura. Poate, mai degraba, aceasta va aprecia gestul premierului de a nu fi cedat presiunilor UDMR. Sa ne indoim, deci, ca si Ungureanu este constient de acest lucru?

Premierul Ungureanu are doua alternative: fie executa doleantele UDMR si infiinteaza o facultate maghiara la UMF Targu Mures, fie nu cedeaza santajului si atunci risca sa ramana pe drumuri, fara job, somer, si cu renumele de prim-ministrul cu unul dintre cele mai scurte mandate din istoria recenta a tarii.

Daca Ungureanu decide ca prima varianta este singura de luat in seama, atunci sa-si recunoasca public vina de a fi incalcat principiul autonomiei universitare si principiile dupa care functioneaza un stat de drept, in care Executivul se supune Parlamentului in totalitatea lui, si nu unei banale Coalitii de moment.

Daca premierul alege a doua varianta, atunci are sansa de a ramane in mentalul colectiv ca un ministru demn, care nu are nimic de pierdut si caruia nu-i e teama sa riste.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mihai Razvan Ungureanu, #guvern Ungureanu UMF UDMR, #UDMR UMF Targu Mures, #guvern coalitie ungureanu , #guvern