Cum va reusi Ungureanu majorarea salariilor prin reducerea CAS

Joi, 09 Februarie 2012, ora 12:08
4935 citiri
Cum va reusi Ungureanu majorarea salariilor prin reducerea CAS
Foto: Daylife

Programul de guvernare prezentat de premierul desemnat, Mihai-Razvan Ungureanu, imbina componenta sociala predominanta, reflectata, de exemplu, prin intentia de a majora salariile si pensiile, in special prin micsorarea contributiilor sociale, cu masuri de stimulare a mediului de afaceri, prin reducerea semnificativa a numarului de taxe si o mai buna absorbtie a fondurilor europene.

Parerile privind noul program sunt impartite: este acesta doar o continuare a programului Cabinetului Boc, in conditiile restrictiilor impuse de parteneriatul cu organizatiile internationale, un plan "prudent si rezonabil", sau sunt masuri trambitate exclusiv pentru electorat?

"Programul continua, in mare parte, ce a facut guvernul precedent. Nu cred ca, in contextul in care avem un acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, noul guvern poate veni cu elemente spectaculoase. Sunt lucruri care deja au fost agreate cu institutiile internationale si care trebuie duse la bun sfarsit", a spus Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, pentru Ziare.com.

Ce promite Ungureanu? Prioritatile economice ale programului de guvernare

Pe de alta parte, programul prevede analizarea posibilitatii de majorare a veniturilor din sectorul bugetar, desigur, in functie de rezultatele financiare ce urmeaza a fi raportate in luna martie, insa aceasta este o masura anuntata numai pentru electorat, considera fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu.

"Exista doua aspecte: ori acest guvern a avut bani pentru marirea salariilor si stie acest lucru si, atunci, este o ticalosie, pentru ca nu a facut acest lucru, ori acest guvern stie ca nu are bani si imprumuturile pe care le va face vor fi pentru cresterea salariilor si pensiilor, pentru a cuceri cateva puncte electorale, si atunci este, din nou, o ticalosie, pentru ca si asa datoria tarii este la limita suportabilitatii. Nu stim cum vom da inapoi acest bani", a spus deputatul pentru Ziare.com.

Pana acum, Guvernul nu a considerat reducerea CAS posibila, desi masura a fost propusa de multa vreme, a adaugat Mariana Campeanu.

"In ceea ce priveste reducerea CAS, pana ieri domnul Boc spunea ca este imposibil, ca nici nu se poate lua in discutie acest lucru. Noi propunem aceasta masura de cel putin doi ani de zile si spunem ca ar fi una dintre masuri, nu suficienta, pentru a incuraja unitatile sa creeze noi locuri de munca sau sa nu mai disponibilizeze noi persoane."

In schimb, Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, s-a aratat bucuros de perspectiva reducerii contributiilor la asigurarile sociale.

"Propunerea a fost facuta demult, insa s-a opus Fondul Monetar International, pe buna dreptate. Nu poti avea siguranta ca vei avea o mai buna colectare pentru ca micsorezi taxele. Hai sa avem mai buna colectare si dupa aceea le micsoram", a spus acesta, pentru Ziare.com

Reducerea contributiilor poate fi posibila in conditiile imbunatatirii perspectivelor economice ale tarii noastre.

"Deficitul structural de la care am pornit noi in 2008 era aproape de 9% din produsul intern brut. La un asemenea deficit structural, este aproape iresponsabil sa iei decizii de reducere a impozitelor cu gandul ca vei avea incasari mai mari ca urmare. De obicei, procesul este valabil, dar nu poti sa joci la ruleta acest lucru", a spus Radulescu.

Mariana Campeanu este insa sceptica cu privire la realizarea propriu-zisa a acestui proiect.

"Personal, m-as bucura sa fie adoptata aceasta masura, dar nu cred ca o vor lua, pentru ca bugetul este construit pe o anumita cota de contributii. Atat timp cat la buget una din masurile pe care noi le-am propus a fost exact aceasta si nu a fost acceptata, inseamna ca nu au de gand sa schimbe bugetul, pentru ca ar fi necesara o rectificare de buget in acest caz".

Un program prudent si rezonabil, dar vulnerabil

In mare, asa cum a fost prezentat pana acum, programul de guvernare este prudent si rezonabil, a adaugat Eugen Radulescu. "Desigur, diavolul se ascunde in detalii", a precizat el.

Astfel, fezabilitatea programului este, in mare parte, dependenta de evolutiile de pe plan extern.

"Punerea in practica a programului depinde si de cum merge economia mondiala. Nu avem parghii sa schimbam lucrurile care se intampla la altii. Inca nu stim ce se intampla acum la Grecia, unde ar putea sa se ajunga sau nu la un acord. Daca admitem ca se ajunge la un acord in Grecia si lucrurile o iau pe o panta pozitiva in restul Europei, nu vad de ce nu s-ar putea intampla si lucrurile bune incluse in programul Cabinetului Ungureanu", a adaugat Radulescu.

Totusi, "misiunea noului guvern, oricum, este una de scurta durata, in conditiile in care noul guvern are un mandat limitat de 9 luni, pana la alegeri, ceea ce nu le ofera foarte mult timp pentru a face prea multe lucruri", a incheiat Ionut Dumitru.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
România se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta major piaţa muncii în următorii 10 ani: populaţia ţării îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce...
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna ianuarie cu 5,5 puncte, până la valoarea de 52,1 puncte, pe fondul scăderii în principal a componentei...
#ungureanu, #majorare salarii pensii, #reducere CAS, #program guvernare, #reducere taxe , #guvern
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Ce nu a reusit base-bocul reuseste base-ungureanul, mariri, mariri.
Poza bum
bum
rank 5