Despagubirile, suspendate - Ungureanu a sesizat Parchetul pentru nereguli grave

Marti, 13 Martie 2012, ora 17:00
5942 citiri
Despagubirile, suspendate - Ungureanu a sesizat Parchetul pentru nereguli grave
Foto:B1 TV

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat, marti, ca despagubirile pentru proprietatile nationalizate de comunisti vor fi suspendate pentru 6 luni, prin ordonanta de urgenta, din cauza neregulilor constatate acolo, urmand ca Executivul sa vina cu un act normativ care sa rezolve situatia.

Totodata, premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat parchetul pentru neregulile de la ANRP, in conditiile in care 80% din dosarele de despagubiri nu aveau atasate certificate de mostenitor.

"Acest act normativ prevede suspendarea pe 6 luni a emiterii de titlurilor de despagubire, pe 6 luni a conversiei titlurilor de despagubiri si a procedurilor de evaluare a imobilelor pe care se acorda despagubirile.

Motivele - rezultatul unui audit intern, avem o hotarare a CEDO din octombrie 2010 care acorda statului roman 18 luni pana la care sa regleze problema restitutii si faptul ca la Fondul Proprietatea statul mai detine 0,34%.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Dorina Danielescu, a spus, in aceeasi conferinta de presa, ca auditul solicitat la instalarea in functie, in octombrie 2011, a constatat nereguli grave si existenta a 38.000 de dosare nesolutionate.

Ea a acuzat in special repartizarea pe criterii dubioase a dosarelor, uneori fara actele necesare, si a aratat cu degetul spre fostul presedinte ANRP, Remus Baciu, acum arestat tocmai pentru nereguli facute cat a fost in functie.

"Sunt 38.000 de dosare inregistrate in perioada 2005-2011 si care nu au fost solutionate. Din ele, 21.000, erau in stadiu de asteptare, nefiind repartizate in randul consilierilor. 17.000 de dosare, desi date in lucru, nu erau analizate.

La dosarele constituite in baza Legii Fondului Funciar reprezentand titlurile de despagubire, in 80% din cazuri nu sunt atasate certificatele care sa ateste calitatea de mostenitor.

Repartizarea dosarelor consilierilor s-a facut aleatoriu, fara registre scrise si registre de evidenta", a explicat Danielescu.

Cazurile speciale, cu mari probleme

Dorina Danielescu a mai spus si ca cele mai mari probleme sunt la "cazurile speciale" din dosarele de despagubiri, in conditiile in care atribuirea si evaluarea erau facute de aceleasi societati.

"S-au constatat nereguli grave in repartizarea dosarelor de despagubiri - celebrele cazuri speciale - au existat inscrisuri medicale de la adeverinte ale medicilor de familie incolo, in care diagnosticele invocate au fost infectie urinara, arhicardie, fost fumator si consumator de etanol.

S-a constatat ca aceasta atribuire si evaluare a fost realizata de aceleasi 12 societati inregistrate sau aceleasi 10 persoane", a explicat Danielescu.

Ea a vorbit si de un control al Curtii de Conturi, care a gasit sute de dosare ce ar trebui reevaluate si a vorbit despre platile incorecte facute de fostul vicepresedinte ANRP, Remus Baciu .

"In cursul anului 2008, Curtea de Conturi a realizat un control - potrivit raportului, ANRP e obligat sa dispuna reevaluarea a 688 de dosare.

Exista indicii ca au fost supraevaluate, sumele fiind mult peste pretul de piata. S-a mai const ca nu a fost respectata cronologia depunerii titlurilor de plata

(...)solutia si aplicarea platilor a apartinut vicepresedintelui, care cu o zi pana august 2011 si cu o zi inainte de efectuarea platii, preda consilierilor o lista cu dosarele care trebuiau platite. In plus, au fost identificate dosare lasate in verificare de mai bine de 2 ani", a mai precizat Danielescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#despagubiri suspendarte nereguli ANRP, #suspendare despagubiri Dorina Danielescu , #guvern