E salutara Miscarea politica MRU? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:01
5290 citiri
E salutara Miscarea politica MRU? (Opinii)
Foto: Guvernul Romaniei

Mihai Razvan Ungureanu si-a anuntat, in interviul de la Realitatea Tv, noul proiect politic. A spus ca simte cum mase de intelectuali, "patura urbana educata", ii bat la usa. Ca le asteapta sa vina si spera sa le ofere rezultatele sale din administrare.

Bun sau rau, salutar sau nociv, proiectul politic al lui MRU va avea cu siguranta priza la electorat. Nemultumitii de mizeria partidelor politice actuale, dezamagitii de Traian Basescu, tradatii si lovitii de esecul PDL - intr-un cuvant, toti scarbitii de politica actuala si falimentul ei administrativ.

Acest din urma aspect mai ales este perfect cunoscut de catre premier. El stie prea bine ca nu poate castiga electoratul doar cu doua giumbuslucuri lingvistice si trei sofisme de clasa a IX-a, trebuie sa ofere ceva substantial poporului, ceva ce el nu a mai primit de mult timp incoace: rezultate concrete, fapte, lucruri vizibile.

Asa cum Oprescu se lauda cu finalizarea stadionului Arena Nationala, cum Boc se lauda cu bucatile de 5 sau 10 kilometri de centuri in regim de autostrada, MRU trebuie sa lase in foarte putinul timp pe care il are la dispozitie senzatia ca este omul faptelor.

Omul faptelor mai degraba decat al cuvintelor si vorbelor fara sens, omul consensului si al conventei mai mult decat al dezbinarii si urii. Ungureanu trebuie in acelasi timp scurt sa convinga electoratul, cu care se mandreste ca migreaza intr-o frenezie spre personalitatea-i magnifica, de faptul ca este omul politic pe care Romania l-a asteptat atat amar de vreme - al constructiei, al ridicarii capului din pamant si al progresului.

Nu mai are sens sa inventariem aici inca o data toate fracturile sale de logica, de morala si celelalte incalcari de principii. E suficient ca aroganta sa o intrece pe cea a lui Nastase. E indeajuns de umilitor in sine ca lectii de gramatica, semantica si logica, pe care insista sa le dea unei clase politice intr-adevar repetenta la toate capitolele, sunt ele insele burdusite de fracturi care mai de care mai socante pentru presupusa anvergura a profilului sau de universitar.

Nu acestea sunt adevaratele sale probleme pe care trebuie sa le depaseasca in proiectul politic. Lupta sa cea mai mare se va da pentru ruperea de imaginea celor care l-au promovat si il sustin inca, paradoxal, in functie. Atata timp cat miscarea politica a lui MRU sta sub semnul si garantia politica a lui Traian Basescu, exista cu girul PDL si al coalitiei tradatorilor independenti fara partid si al maghiarilor santajisti, ea nu va putea deveni niciodata o gaina care sa nasca pui vii. Nici prea multe oua nu stiu daca va fi in stare sa faca.

E vizibil de pe Marte ca, prin noul sau discurs, MRU trage de urechi greii din PDL. Dupa smetiile trase lui Ponta si generatiei tinere din PSD, chemarea intelectualilor in politica e doar un alt apropo care vizeaza vandalismele din partidul lui Boc:

"In orice societate libera treburile tarii sunt conduse de elite. Cred ca este nevoie sa recunoastem ca politica romaneasca are profunda nevoie de intelectuali, pentru ca acolo unde sunt ei si unde se implica bolile democratiei capata solutie. Lasati intelectualii sa faca politica, lasati-i sa critice. Critica lor va fi intotdeauna blanda, lipsita de patima", a spus Mihai Razvan Ungureanu, intr-un discurs la aniversarea Academiei Romane.

Insa nimic din toate acestea nu il fundamenteaza pe MRU. Nici macar majorarea-reintregirea salariilor nu va reusi sa o implineasca. Marea provocare a lui MRU este desprinderea de Traian Basescu. Saracul presedinte a ajuns sa fie el insusi un bolovan de gatul oricui vrea sa renasca in politica. Marea credibilizare a miscarii politice din jurul premierului, daca va fi sa fie, va avea loc in momentul in care isi va castiga independenta fata de presedinte.

Din pacate, faptele de pana acum demonstreaza cat de putine sanse exista pentru o astfel de posibilitate. O ipoteza care nici macar nu stiu daca este vizata sau dorita de Mihai Razvan Ungureanu. Abia dupa ce va afla daca vrea, va trebui sa vedem si daca poate. Dupa o expresie care ar trebui sa-i placa domnului profesor de istorie, din pacate timpul nu mai are rabdare...

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Mihai Razvan Ungureanu intelectuali, #miscarea politica MRU, #Ungureanu proiect politic intelectuali , #guvern
Comentarii