Miza conflictului dintre MRU si Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 12 Martie 2012, ora 19:36
6475 citiri
Miza conflictului dintre MRU si Basescu (Opinii)

Cresterea salariile bugetarilor, "reintregirea" lor mai exact, reprezinta acum miza sagetilor dintre dintre premier si presedinte. Atacurile vin, mai corect, doar dinspre presedinte, insa conflictul are la origine o aroganta comisa de MRU.

Este punctul in care Traian Basescu trebuie sa demonstreze (nu stiu de ce, dar e foarte hotarat in sensul asta) ca el detine inca controlul total asupra problemelor importante ale statului. De asemenea, violenta cu care presedintele a ales exact opusul proiectului prezentat de MRU la TVR - scaderea contributiilor sociale - ne ofera o imagine clara a importantei confruntarii.

Din pacate, campul de lupta ales de Traian Basescu e chiar soarta oamenilor simpli. Victime colaterale eterne ale orgoliilor, prostiilor si incompetentei politicienilor. Nu mai reluam povestea - dupa ce a tipat luna de luna in ultima jumatate de an impotriva populistilor care vorbeau de majorarea salariilor, fie si cu doar 5% - acum presedintele nu s-a lasat pana nu a anuntat el o reintregire echivalenta cu marirea lor cu 16%. Exact cu 10 zile inainte de alegerile locale.

Nu stiu de ce, incep sa cred ca in povestea asta a mituirii electoratului chiar inainte de vot, culmea, chiar cu proprii bani si drepturi, romanii incep sa isi dea seama, sa inteleaga si sa nu mai accepte inca o data sa plateasca tot ei smecheria guvernantilor si propria prostie. Pe scurt, indiferent ce argumente vor folosi pedelistii impreuna cu Traian Basescu pentru a-si implementa brustele majorari salariale cu 16%, mai ales in contextul in care nici prezentul si nici viitorul nu suna deloc bine, de aceasta data nu cred ca va mai tine deloc.

Cred ca panica, provocata de timpul tot mai scurt pana la alegeri, e transparenta si se tradeaza prin accentele extreme pe care le-a luat disputa chiar in interiorul coalitiei. Presedintele a insistat sa iasa de cateva ori la rand, public, pentru a-l "corecta" pe Mihai Razvan Ungureanu si pentru a reabilita onoarea patata Elenei Udrea - ministrul in "pantaloni prea stramti", dar performanta la absorbtia de fonduri, desi tot Guvernul Boc nu a depasit 4% din totalul banilor pe care UE ni-i alocase pentru investitii.

Daca initial "directivele" si "recomandarile" presedintelui fata de premier ar fi putut fi pretexte pentru credibilizare, dupa ce M. R. Ungureanu a demonstrat ca nu indrazneste sa iasa din cuvantul celui care l-a numit, e limpede ca jocul nu este intru umflarea imaginii primului ministru. Iar contrele pe solutiile economice tradeaza o batalie pentru castigarea electoratului in stilul lui Traian Basescu. Daca majorarea salariilor bugetarilor cu 16% va avea loc asa cum isi spune astazi presedintele, atunci misiunea lui MRU s-a incheiat.

Poate ca pedelistii or fi constatat ca schimbarea premierului nu-i ajuta deloc in sondaje, iar perspectivele pentru alegeri sunt si mai sumbre. Poate ca Traian Basescu isi imagineaza ca romanii pot uita toate umilintele indurate in ultimii ani, doar pentru ca pe ultima suta de metri li se mai da o suta de lei, pe care oricum ar fi trebuit sa o primeasca in urma cu un an si jumatate. Cert este ca ceva nu a functionat in planurile executate pe fuga in laboratoarele din Modrogan si Cotroceni. Ceva nu a mers si s-a trecut la planul B, mult prea tarziu. Schimbarea lui Boc, iar acum pomparea de bani pe ultima suta de metri. Daca dam filmul inapoi, pana la inceputul anului cu revoltele neasteptate de la Universitate si din tara vom vedea ca totul se leaga.

Iesirea in strada a romanilor au condus la caderea lui Boc, la anularea comasarii alegerilor si, probabil, la multe alte aranjamente electorale. In lipsa lor, acum Puterea este fortata sa recupereze terenul pierdut. Iar MRU se pare ca nu a inteles ca nu mai este timp si ca totul trebuie sa se desfasoare intr-o faza accelerata. Va invata incet, incet ce este adevarata "libertate absoluta" langa Traian Basescu.

Pentru ca miza lui Traian Basescu este una singura anuntata si repetata din nou - nerecunoasterea USL ca formatiune unitara care sa propuna premierul, chiar si daca va castiga alegerile. Iar asta nu trebuie sa se intample, cu orice pret. Daca premierul nu va intelege asta, deja e pierdut. Presedintele a anuntat, mai mult sau mai putin direct, ca intra in alegeri singur impotriva Opozitiei. Pentru ca restul mai degraba il incurca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#intregirea salariilor bugetarilor, #Mihai Razvan Ungureanu premier, #taieri salarii 2010, #alegeri generale 2012 , #guvern