MRU alunga Neanderthalul din Noua Republica (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 24 Iunie 2012, ora 18:51
10616 citiri
MRU alunga Neanderthalul din Noua Republica (Opinii)
Foto: arhiva

Mihai Razvan Ungureanu pare decis sa isi joace soarta in politica. E un gest curajos, avand in vedere sansele extrem de mici pe care le are in a declansa o emulatie adevarata in jurul unui proiect politic construit in jurul sau.

Fostul premier si-a anuntat candidatura la alegerile parlamentare din toamna din partea unei platforme politice noi, intitulata Initiativa Civica. Spera astfel ca, impreuna cu celelalte miscari populare, republici noi si vechi sa adune sufieciente voturi incat sa salveze Opozitia, ba poate chiar sa aduca PDL din nou la guvernare.

Ceea ce ne promit toate aceste miscari auto-proclamate a fi singurele de dreapta sunt o noua Romanie, o noua structura politica cu noi valori si noi lideri care sa alunge gorilele care au patronat pana scena in ultimii 23 de ani. Aparent, o initiativa laudabila, care nu ar trebui sa primeasca decat incurajari si sprijinul cat mai multor romani. Pentru ca, nu-i asa?, cu totii ne dorim o viata mai buna, o noua Romanie. Crezul si programul noii platforme politice a fost sintetizat de M. R. Ungureanu:

"Nu avem nevoie de partide construite ca sindicate de interese personale, de partide care tranzactioneaza obscur locuri in Parlament, de politicieni care folosesc invectiva in locul argumentului. (...) Datoria tuturor, datoria noastra, a mea implicit, a echipei cu care am marea placere sa lucrez este sa dam jos din politica romaneasca omul de Neanderthal.

As vrea ca din noiembrie incolo, (...) pe toti acestia care nu stiu altfel sa faca politica decat racnind, neavand idei, sau suspinand in Parlament dupa ceea ce spera ca pot avea (...), sa-i trecem in uitarea pe care o merita" - fragmentul din discursul fostului premier rostit cu ocazia lansarii Partidului Noua Republica.

In primul rand, o chestiune de nuanta - in cel mai bun caz pe care ni-l putem imagina, electoratul si nu MRU, sau cine stie ce alt partid, va alunga primatele din politica. Stiu ca pentru enuntiatori precizarea nu conteaza, fiind invatati sa se priveasca drept centrul Universului, insa aceasta e o diferenta importanta, mai ales din punctul de vedere al comunicarii.

Apoi, e cel putin penibil, daca nu intru totul jenant sa condamni partidele care tranzactioneaza "obscur locurile in Parlament", cand tu insuti, Mihai Razvan Ungureanu, ai ajuns premier gratie exclusiv acestei practici. Ca tot din cauza schimbului la liber al voturilor a picat Guvernul pe care il reprezentai, asta e deja istorie si se trateaza in alt registru.

Problema cea mai mare nu sta nici macar in elitismul exclusivist sau in mesianismul haotic pe care MR Ungureanu le propavaduieste cu o obstinatie demna de o cauza mai buna. Sunt valorile sale si modul in care considera sa isi faca imagine si sa isi enunte politica de tip nou pe care o propune romanilor. Punctul cel mai slab insa din oferta generala a echipei MRU & Noua Republica este slabiciunea pentru presedinte si sustinerea oarba acordata proiectului Traian Basescu. Ei impreuna cu orice miscare populara va lua nastere pana la alegeri au fost proiectati pentru a salva Cotroceniul.

Simpatia si sustinerea fata de presedinte nici macar nu au fost mascate vreo clipa. Ceea ce in sine este cel putin o virtute. Altfel ar fi fost o ipocrizie mult prea evidenta pentru a putea fi afirmata. Insa intrarea in cursa electorala propovaduind valorile din programul de mai sus si, in acelasi timp, recunoscand ca iti circumscrii proiectul unui politician care reuneste si simbolizeaza perfect clasa politica din ultimii 20 de ani, reprezinta o actiune aproape sinucigasa in actualul context socio-politic.

Lasand deoparte carisma incerta a lui Mihai Razvan Ungureanu si inapetenta vizibila pentru contactul direct cu masele, a vorbi despre alungarea neanderthalilor din politica cand tu insuti, pentru a pastra puterea, ai facut aliante cu ei, le-ai acordat favoruri si fonduri pentru campania electorala si le-ai promis perpetuarea la putere prin intermediul odraslelor infipte chiar in Guvernul condus de tine - toate aceste paradoxuri aparente nu exprima decat cel mult un comportament schizoid.

Se poate si ca eu sa ma insel, iar rezultatele alegerilor sa dea dreptate ambitiosului proiect al noilor reprezentanti ai dreptei. Insa chiar si asa, duplicitatea discursului ramane slabiciunea lui MRU. Poate ca doar o desprindere autentica de protectorul neanderthalilor ar salva si viitorul proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Noua Republica Ungureanu, #Mihai Razvan Ungureanu Parlament, #alegeri parlamentare 2012 , #guvern