MRU - salvatorul condamnat (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 21:45
6626 citiri
MRU - salvatorul condamnat (Opinii)
Foto: gov.ro

Nu trece zi de la Dumnezeu, nici macar in Saptamana Mare, ca Mihai Razvan Ungureanu sa nu mai puna o caramida la viitoarea sa miscare incotro-nu-stiu-unde.

MRU si-a inceput misiunea de salvator al natiunii si al PDL si de prelungire a celui de-al doilea mandat al presedintelui sub cele mai proaste auspicii. Sub amprenta lui Traian Basescu de sub care, de acum incolo, ii va fi extrem de greu, spre imposibil, sa mai evadaze.

Din moment ce de fiecare data ai cedat, rusinos mereu, directivelor si instructiunilor venite de la Cotroceni, dovedind un servilism demn doar de Emil Boc, imaginea publica a fost formata si va functiona sub blestemul procentului dezastruos sub care se scalda presedintele.

Noua strategie sub care si-a plasar destinul politic M. Razvan Ungureanu este mesianismul politicianist. Ne-a anuntat la Realitatea Tv cum simte multimele de dezamagiti "indrepatandu-se" spre el, cautandu-i personalitatea.

Premierul a devenit un fel de saman arhaic care constientizeaza "asteptarile" multimii dezorientate, ale "maselor educate" care formeaza un "electorat matur" compus din "meserii liberale" precum profesori, avocati, medici si "oameni in plina varsta activa" si creativa probabil. Ce sa mai, spre MRU se pravalesc, intr-o emulatie perfecta, valuri intregi din cei mai de seama si onesti cetateni ai Romaniei. Aproape un alt fel de a spune: cine nu e cu mine e un prost si un ratat.

Lasandu-i deoparte mesajele subliminale, faptele lui MRU vorbesc de la sine in fraze intregi de campanie electorala. Daca saptamana trecuta, Guvernul MRU lansa pompos Consiliul pentru mediul de afaceri, format din tot felul de afaceristi gata sa isi mai faca o relatie la cel mai inalt nivel, de la care premierul astepta propuneri de combatere a evaziunii si solutii pentru atragerea fondurilor UE - de ca si cum pana acum doar pentru ca ei nu au fost intrebati, Romania baltea in criza si habar n-avea ce sa mai faca sa iasa - saptamana asta a venit randul ONG-istilor si liderilor de sindicat.

Dovada ca masele de romani educati, activi si intreprinzatori de succes s-au incolonat deja in mars spre Palatul Victoria, MRU i-a primit la Guvern in runde separate. Mai intai vizionarii societatii civile din ONG, a caror voce oricum abia se mai aude in general, iar apoi sindicalistii anihilati de suspiciunile si banuielile de coruptie aruncate peste ei in ultimii ani.

Inca un capitol de imagine bifat de grabnicul premier. Daca trebuie sa existe dovezi ale "maselor" aliniate "in asteptare" spre MRU, aceste ultime intalniri aduc contributia lor modesta la crearea fenomenului.

Mesianismul asta politic promovat si incurajat de MRU ar trebui sa-i dea de gandit istoricului lucid care ar fi trebuit sa fie Mihai Razvan Ungureanu. Pentru ca succesul unei cariere oneste nu se construieste in doua luni si nici in trei luni macar, asa cum ii place sa se iluzioneze, ci in ani si ani de munca incununata de succese.

Sa apari dintr-un joben si sa fii aruncat in istorie doar ca sa salvezi de la disparitie un muribund, e mult prea vizibil ca sa nu fie o carte pierzatoare din start. Chiar daca ea e in mana unui jucator inveterat intr-ale cacealmalelor.

Ca "maselor" de intelectuali si romani educati li se mai adauga si Monica Macovei si Cristian Preda, cvasi-exclusii pedelistilor grei, conteaza exact la fel de mult. Sau de putin. Sa nu uite, ca deja de fruntea sa au avut grija sa se lipeasca si sugativele uscate precum Elena Udrea, Ioan Oltean si cine mai stie care alti pedelisti inspaimantati de perspetiva falimentului total al PDL la alegeri.

In loc sa experimenteze mesianisme politice agatate in slujba unor personaje compromise, MRU ar putea incerca sa se salveze pe sine in primul rand. Poate ca asta ar reprezenta o tradare fata de oamenii care l-au promovat si il sustin, dar ar fi un prim semn de loialitate fata de "masele de dezamagiti" pe care le asteapta. Si, cine stie, poate asa chiar s-ar arata.

Dar pentru asta ar trebui sa se puna in slujba lor. Si sa declare razboi autorilor marilor dezamagiri. O misiune, stiu, imposibila pentru MRU.

#Mihai Razvan Ungureanu miscare politica noua, #MRU intalnire sindicalisti ONG , #guvern