Programul de guvernare Ungureanu - planul de bataie pentru Educatie

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 16:55
4387 citiri
Programul de guvernare Ungureanu - planul de bataie pentru Educatie
Foto: Arhiva

Modernizarea curricumului, corelarea specializarilor obtinute cu cerintele din piata muncii si promovarea educatiei timpurii reprezinta cateva din prioritatile Guvernului Ungureanu in domeniul educatiei.

Astfel, se intentioneaza centrarea curricumului pe opt domenii de competente cheie si sustinerea autoritatilor locale in efortul de a oferi servicii educationale prin intermediul creselor, se arata in programul de guvernare, aparut pe surse.

In procesul de descentralizare a invatamantului preuniversitar se va tine cont de situatia specifica, precum si de factorii de corectie dependenti de densitatea de elevi din zona, severitatea dezavantajelor, de limba de predare si alti factori, se mai precizeaza in program.

In privinta invatamantului in limba materna, Guvernul va asigura manualele de predare in limba materna. De asemenea, intentioneaza sa infiinteze o institutie de formare continua pentru perfectionarea actului de predare in limba maghiara si sa constitutie structuri de predare in limba materna (maghiara, germana, dupa caz) la universitatile multiculturale si multilingve.

Ce promite Ungureanu? Prioritatile economice ale programului de guvernare

Guvernul Ungureanu intentioneaza sa sprijine cercetarea stiintifica si inovarea prin lansarea unui program de vouchere de inovare pentru stimularea colaborarii intre IMM-uri si institutiile de cercetare, precum si printr-un program de sustinere a transferului tehnologic cu modele de succes de natura a stimula cultura antreprenoriala in randul doctoranzilor si tinerilor cercetatori.

De asemenea, statul va moderniza cadrul legislativ pentru retinerea si promovarea tinerilor cercetatori, precum si pentru facilitarea atragerii cercetatorilor din strainatate.

De altfel, in privinta tinerilor, Guvernul are un program pentru sustinerea celor care provin din mediul rural sau din familii cu posibilitati reduse, precum si promovarea unui pachet de legi, inclusiv Legea tineretului si Legea voluntariatului si a internship-ului.

In programul de guvernare se prevede si largirea bazei de burse si sporuri speciale pentru studenti, infiintarea de centre de informare pentru tineret, sprijinirea crearii unor produse bancare pentru studenti, infiintarea, in parteneriat cu organizatii neguvernamentale, a 8 centre de centre de tineret in cele 8 regiuni de dezvoltare si predarea taberelor scolare sau de tineret inchise sau nefunctionale catre autoritatile locale pentru renovarea si refolosirea lor.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...