USL a contestat Guvernul Ungureanu la Curtea Constitutionala

Joi, 16 Februarie 2012, ora 14:55
2144 citiri
USL a contestat Guvernul Ungureanu la Curtea Constitutionala
Foto: Arhiva

USL a depus joi o sesizare la Curtea Constitutionala in care si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care au decurs audierile ministrilor din guvernul Ungureanu in comisiile in care nu a existat cvorum.

Surse oficiale au declarat pentru Agerpres ca sesizarea USL va fi discutata pe 7 martie.

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa (foto), a declarat, joi, la Antena3, ca avizele comisiilor de specialitate sunt consultative, dar obligatorii, potrivit Constitutiei, ori, in cazul mai multor ministri, audierile s-au desfasurat fara cvorumul de sedinta necesar, din cauza absentei parlamentarilor PSD si PNL.

"Nu s-au respectat normele consitutionale si procedurale, in sensul ca in comisii nu a existat cvorum, nu s-au elaborat avizele, s-au redactat doar procese verbale. Nu este corect, avizele sunt consultative, dar obligatorii", a subliniat Dusa, exprimandu-si speranta ca magistratii Curtii Constitutionale vor da dreptate USL.

"Urmeaza ca cei de la Curte sa dezbata si, daca vor constata ca nu s-a respectat procedura si normele constitutionale, sa dea o hotarare in acest sens. Procedurile legate de ce va urma nu exista inca, dar probabil ca, in motivare, CCR ne va indica ce sa facem", a mai adaugat deputatul PSD, referindu-se la ce se va intampla cu guvernul Ungureanu in cazul in care judecatorii constitutionali vor decide ca au fost incalcate procedurile de la investirea noului Executiv.

Toti ministrii lui Ungureanu au trecut de Parlament. Opozitia ii contesta

Intr-o conferinta de presa sustinuta la scurt timp, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca este dreptul Opozitiei de a sesiza Curtea Constitutionala, chiar daca in acest caz "suntem la limita".

"Este dreptul Opozitiei sa incerce sa obstructioneze functionarea puterii politice, au facut-o tot timpul(...) Dar nu avem nicio problema, nu exista niciun motiv, din punctul nostru de vedere sansele USL sunt zero pentru ca guvernul Ungureanu este constitutional", a punctat Sever Voinescu, la cererea jurnalistilor.

Ce contesta USL

Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com si semnat de deputatul PNL Eugen Nicolaescu se precizeaza ca "principalele critici de neconstitutionalitate aduse actului vizeaza incalcari ale dispozitiile art. 1 alin (5) din Constitutie, coroborate cu dispozitiile art. 64 alin. (1), alin. (4) si alin. (5) si ale art. 103 alin. (2) si alin. (3) din acelasi act fundamental".

"Sub aspect procedural, existenta avizului comisiilor de specialitate (indiferent ca este vorba despre un aviz pozitiv ori unul negativ), dat in conditii de conformitate cu prevederile constitutionale si legale, este absolut obligatorie pentru validitatea si constitutionalitatea hotararii pronuntata de plenul camerelor reunite", se arata in comunicatul citat.

In opinia USL, "aceasta conditie imperativa nu a fost respectata, majoritatea comisiilor de specialitate lucrand in lipsa cvorumului. Astfel, potrivit consemnarilor din procesele verbale ale comisiilor de specialitate cei 16 ministrii au fost audiati si avizati in sedinte comune ale acestor comisii, insa in cazul tuturor ministrilor una, doua sau chiar 6 comisii nu aveau cvorumul necesar pentru acordarea avizului. ( ex.

In cazul doamnei Claudia Boghicevici, audiata in sedinta comuna a 5 comisii de specialitate, niciuna dintre aceste comisii nu a intrunit cvorumul legal de sedinta, la fel in cazul ministrului Justitiei cele 6 comisii audiatoare desfasurandu-si lucrarile fara cvorum). In consecinta, avizele comisiilor nu au fost emise in mod valabil, fapt care este de natura sa antreneze vicierea hotararii Plenului (avand in vedere ca a fost data fara sa fi fost indeplinita conditia existentei avizului comisiilor) si, totodata, sa antreneze si neconstitutionalitatea acesteia".

In opinia USL, "Guvernul Mihai Razvan Ungureanu este un Guvern trecut in mod fraudulos prin Parlament. Chiar daca de data aceasta nu s-au furat voturi in plen, asa cum s-a intamplat la Legea pensiilor, in comisiile de specialitate votul a fost nelegal, prin lipsa cvorumului legal de sedinta".

Emil Boc a demisionat luni, 6 februarie, din functia de premier, iar in doar trei zile, guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit prin votul Parlamentului.

Aflati in greva parlamentara, parlamentarii USL au lipsit de la audierile ministrilor propusi in comisii, iar in unele dintre ele nu a existat cvorumul de sedinta necesar, caz in care nu au fost date avize, ci doar s-au incheiat anumite procese verbale cu prezenta si votul celor care au participat la audieri.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#USL contestat guvernul CCR, #audieri ministri Ungureanu USL , #guvern