Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dilemele lui MRU

Marti, 29 Mai 2012, ora 09:49
5771 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dilemele lui MRU
Foto: gov.ro

In fine, dupa ce si-a tinut cu sufletul la gura aderentii si simpatizantii, MRU si-a anuntat intentiile politice: un ONG, Initiativa Civica de Centru Dreapta, care "trebuie sa fie complementara si sa colaboreze cu orice forta politica validata de centru dreapta", iar "PDL e cea mai importanta" astfel de forta.

Iata ce a spus, exact, MRU: "Pornesc o initiativa. Sa pot oferi celor interesati de coagularea dreptei, indiferent de formula partinica, pentru ca partidele isi pastreaza identitatea lor, intr-un bloc de dreapta care sa poata sparge aparentul esec in care se afla astazi aceasta jumatate de spectru electoral, o initiativa in care sa se regaseasca si cei care nu au pana acuma expertii. Un ONG, o asociatie care s-ar putea numi Initiativa Civica de Centru Dreapta. Si care n-are cum sa fie partid, pentru ca nimeni nu se gandeste in termenii organizarii partinice, care evident, trebuie sa fie complementara si sa colaboreze cu tot ce inseamna forta politica, validata, partinica, in centru dreapta, PDL-ul este cea mai importanta dintre ele. Lucrurile acestea sunt pe cale de a se construi, pe cale de a se face. Daca exista pareri si idei bune, eu unul le astept, la adresa de email mru.dreapta[at]gmail.com.

Ungureanu: Voi porni o initiativa de centru-dreapta. O asociatie, nu un partid

Asta este o gandire naturala. Relatia cu PDL-ul este altceva. In momentul de fata, intre PDL si mine exista un parteneriat. Este partidul care m-a sustinut la guvernare. Este un partid pe care il cunosc, si cu lucrurile bune care sunt foarte multe, si cu defectele sale. Este un partid care se sprijina pe foarte multi oameni de buna credinta pe care acum am ocazia sa-i vad ochi in ochi, cu care pot sa stau de vorba, pe care-i vad ca transfera catre mine foarte multa incredere. Ce se va intampla mai departe, vom vedea.

Pana la urma, ceea ce trebuie facut este sa scoti dreapta la suprafata. Pentru ca dreapta este, pana la urma, singura solutie ideologica, apta sa reprezinte progresul pentru Romania. Nu statul care da asistenta financiara. Nu statul social care este falimentar peste tot. Dreapta este cea care promoveaza meritul, munca, care are grija, pana la urma, ca valorile sa fie respectate, care intelege ca legea trebuie respectata, ca ordinea trebuie asigurata, vorbim despre o dreapta moderna, care se regaseste, sigur, in diferite interpretari: populara, conservatoare. Trebuie sa existe asa ceva, cu o expresie politica foarte clara, si care, evident, se afla la antipodul socialismului".

Intrebarile si dilemele abia acum apar.

1. Un ONG nu participa la alegeri. Este, eventual, un think tank, care ofera expertiza. Dar nu ajunge niciodata la butoanele guvernarii. Guvernele, Parlamentele, care castiga puterea efectiva prin alegeri, tin sau nu cont de parerile ONG-urilor. Mai degraba nu. Sunt multe astfel de ONG-uri, SAR, Expert-Forum, EDU CER, Pro-Democratia, IPP, si multe altele. Un ONG, asociatie sau nu de forte politice existente, nu se poate inscrie la tribunal cu scopul de a participa la alegeri. Ramane la stadiul de ofertant de expertiza.

2. Dupa cum bine spune MRU, partidele raman in structura actuala, fac ce trebuie sa faca, adica participa la alegeri si castiga puterea. Si atunci, o asociatie civica, in care sa intre si partide (?) ce rol ar avea? In primul rand, daca primeste sub palaria sa si partide, nu mai este civica, devine politica, dar fara dreptul de a participa la alegeri.

3. De ce nu intra MRU in PDL, sa preia si conducerea acestuia, sa-i transfere toata simpatia si increderea de care se bucura, pentru a-l aduce din nou pe val? Singura explicatie rezida in pasivele acestui partid, pentru a folosi un eufemism. Balastul format din arestarile, anchetele, trimiterile in judecata, condamnarile definitive, ale unor oameni fosti si actuali in conducerea PDL. Din cheltuirea banului public in mod discretionar cel putin. Din baronii locali, centrali, regionali, care decid, de fapt, ce se intampla in PDL. MRU nu e sigur ca nu se va duce la fund odata cu acest balast impresionant, greu de gestionat.

4. De ce nu-si creeaza MRU un nou partid, cu care sa participe la alegerile din toamna? Pentru ca nu are timp, constructia unui partid, strangerea a 25.000 de semnaturi, realizarea de structuri teritoriale cere timp si oameni dispusi sa se implice la propriu, sa stea pe strazi in ploaie si vant. Sa scrii un email entuziast e simplu. Mai greu e sa strangi semnaturi, sa inchiriezi sedii, sa construiesti Statut si alte documente, care sa-ti permita inscrierea la tribunal ca partid participant la alegeri.

5. Si Mircea Geoana a trecut prin chinurile facerii unei forte politice. Si ce a iesit? Un soricel, un ONG, nu mai stie nimeni cum se numeste.

6. MRU asteapta acum sa vada cine i se alatura. La ce? La un ONG. Monica Macovei a declarat ca il va urma. Dar nu cred ca intr-un think tank care emite pareri. Exista oameni cinstiti si curati in PDL. Care sufera pe nedrept de impasul in care se afla acum partidul in care au crezut si sperat. Unde ii cheama MRU? La el intr-un ONG? Ca sa ce?

7. Rolul presedintelui Traian Basescu intr-o astfel de constructie este minim. A inteles inca de la esecul Miscarii Populare ca asociatii de astea civice, care nu participa la alegeri, n-au niciun viitor. In politica efectiva esti partid sau nu existi.

8. MRU castiga timp, sa vada rezultatul alegerilor locale din 10 iunie. Daca PDL ar inregistra un scor lamentabil, a facut bine ca nu si-a legat destinul de al lor. Daca scorul va fi onorabil, mai vedem, mai discutam.

MRU: Caderea guvernului, un act de tradare. Migratia PDL-istilor, un puci parlamentar

In concluzie, cred ca MRU a facut o eroare tactica. Nu poti emite un strigat de lupta pentru a-ti chema simpatizantii intr-o asociatie civica. Care este formata din experti, in cel mai bun caz, dar nu este o entitate politica care participa la alegeri pentru a cuceri puterea. Lupta pentru accesul la putere se va da in alegeri, intre partidele politice si, asa cum se prezinta acum lucrurile, USL va castiga en fanfare lupta electorala din toamna, pentru patru ani de acum inainte, cel putin.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #Mihai Razvan Ungureanu partid, #Mihai Razvan Ungureanu PDL, #MRu Traian Basescu , #PDL