Dreapta romaneasca se regrupeaza (Opinii)

Luni, 27 August 2012, ora 07:37
7756 citiri
Dreapta romaneasca se regrupeaza (Opinii)

De-a dreapta tatalui Basescu, luptatorii pe baricadele referendumului si-ar dori sa regrupeze faramele din afara PNL si noii muguri ai dreptei.

Odata cu reintoarcerea la Cotroceni a presedintelui, PDL si-a cam pierdut aplombul si suflul, topindu-se momentan intr-o alta constructie politica. Motivele? Dl Basescu vrea sa-si continue statutul de jucator, or cu niste personaje cu un background ca Videanu, Boc, Blaga ... n-are nicio sansa.

Fostii portocalii au mai incercat si alte combinatii verzi-albastre-albe in timpul ultimelor alegeri locale si au scos cu mare greutate 15,66 procente. Iata de ce se ingramadesc acum intr-o alta formatiune ca la poarta Sesamului, dar cheia deocamdata le lipseste.

Intra in scena lupii tineri

Tinerii razboinici ai lui Basescu isi inchipuie ca bazinele ideologice de dreapta si de stanga ar avea cine stie ce pondere si relevanta in Romania. Pleaca de la o premisa falsa, o diagnoza livrata de traineri amatori, dar interesati sa adune o armata, fie si de stransura, care sa-i creeze presedintelui iluzia puterii, iluzie care l-a dus in punctul mort de astazi.

Cu aceleasi iluzii s-au fript candva PSD si PNL, cele ce actualmente detin formal adeziunile spectrelor de stanga si dreapta. Cum ideologiile de stanga in Romania se confunda cu sindicalismul iar cele de dreapta cu patura mijlocie, ajunsa prin reformele neroade ale guvernarilor portocalii sub 2 %, viitorul unor miscari autentice de dreapta ori de stanga ramane cetos.

Motoarele, combustibilii si driverii noii masinarii

Motoarele sunt cele despre care din cand in cand mai palpaie cate o informatie in mass-media: PDL, in pierdere vizibila de viteza, forma si continut, mai vocala fiind acum Noua Republica, urmeaza Initiativa de Centru Dreapta, apoi complet necunoscutul Partid Crestin Democrat si o aripa nesemnificativa a fostului PNTCD.

Se mizeaza si pe vectorii mediatici grupati in jurul B1Tv si a Evz, RL, Adevarul, HotNews...: Cristoiu, Turcescu, Pora, Ionita, Tapalaga..., dar slaba audienta, cu toate uriasele bugete alocate, cu toata minciunile, procesele de intentie, incisivitatea si batjocura la adresa USL si a romanilor participanti la referendum, nu vor face decat sa polarizeze si mai abitir esichierul politic intre ciracii presedintelui si restul lumii, scorul fiind deocamdata paradoxal, 12 la 88.

Combustibilul s-a epuizat in campania ante- si postreferendara: loviturile de stat, puciurile date de popor si Parlament, acuza de subordonare a Justitiei nu ne mai ingrozesc, leul n-a patit nimic, din contra, se intareste, criza, recesiunea si seceta nu le-au adus Crin si Ponta, iar investitorii nu se ingramadesc din 2008 incoace. Sefii statelor care conteaza nu si-au facut in ultimii ani carare la usa Cotrocenilor, asa ca n-are cine ne parasi.

Publicitate electorala mascata

Tevatura publicitara cu noua dreapta, cu reformele perorate de driverii Mihai Neamtu si Mihai Razvan Ungureanu, A. Pavelescu nu vor capata credibilitate de moment ce singurele arme sunt atacul la adresa si persoana competitorilor, cum a facut PDL intotdeauna.

"Funia de usturoi impotriva strigoilor din USL" nu tine loc de ideologie de dreapta, asa cum ofensiva PDL impotriva razgandiceanului Tariceanu, a batranului edec Iliescu si a lui Felix Motanul Securist i-a adus la 15,66%, iar viitorul nu suna maret.

Predicile lui Neamtu reiau gogorite vechi cu baronii USL, ca si cum Pinalti, Flutur, Falca... n-ar face jocurile in ostirea lui Basescu. Cat despre invataturile sale politice, iata o mostra: "Socialismul e o calamitate nu doar sub raport filozofic (prin iluzia egalitarismului masificat si cultul invidiei), ci mai ales economic".

Sa fie atatia defazati in tarile europene unde socialistii sunt foarte bine reprezentati? Termenul "filozofie" insa se scrie corect "filosofie" deoarece vine de la Sofia, zeita intelepciunii, nu de la Zo(on) animal.

Romani, comanda la mine!

In aceeasi arie semantica se situeaza si ICD: in loc de ideologie, voievodul Ungureanu mizeaza si el pe o ostire iluzorie a ungurenilor, adica pe sustinerea unor mari mase dornice de lideri tari si noi. Or masele orisiunde sunt conservatoare. Cat despre gestica si discursul sau...

Asadar, formatiuni noi, de succes? Fara identitate ideologica? Nicidecum. Se cauta febril o tinuta noua, frac si joben, daca se poate, pentru insi si formatiuni care spera sa (mai) dea o lovitura ca altadata. Macar de imagine.

Citește și:
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...