Moartea prematura a Aliantei de Centru Dreapta (Opinii)

Joi, 30 August 2012, ora 09:33
8058 citiri
Moartea prematura a Aliantei de Centru Dreapta (Opinii)

Cativa politicieni tinerei, "carlani" cum le-ar spune nea Nelu Iliescu, si-au pus in minte sa inchege un asa-zis pol de dreapta veritabil in Romania.

Mihai Razvan Ungureanu, Mihail Neamtu, Aurelian Pavelescu, Vasile Blaga si Adrian Papahagi vor sa ofere Romaniei o alternativa reala la "stanga borfasa" (dupa cum o parte a presei HOT a numit USL).

Toti acesti domni sus-numiti se vor strans legati in jurul PDL, pentru ca, in toamna, sa-i ofere lui Traian Basescu un posibil nume de premier pentru un viitor guvern cu orientare liberal-capitalista.

Deja stanga este vazuta ca "strigoiul care suge sangele poporului"(citez din Mihail Neamtu), asa ca ce sa ne mai incurcam cu "pucisti" din astia care tremura la fiecare vorba a lui Barroso? Contati pe noi, pe dreapta pura, cei care avem la noi funia de usturoi si suntem in stare sa-i speriem si sa-i trimitem pe lumea cealalta pentru totdeauna pe acesti vampiri insetati de sange popular.

Cam asta am vazut in atitudinea lui Mihail Neamtu, politicianul care, intr-un recent interviu pentru Ziare.com, a folosit cateva expresii radicale de limbaj, ramase, probabil, in mintea tanarului presedinte de partid de pe vremea cand simpatiza cu "Capitanul Codreanu" (sunt articole in presa in care sunt ilustrate textual simpatiile legionare adolescentine ale lui Mihail Neamtu).

Nu-i un limbaj prea diferit de cel folosit de Gheorghe Flutur, de pilda, care, in urma cu ceva timp, le arunca inamicilor din USL funia si sapunul. Nici prea departat de indemnul radical-extremist al lui Basescu, "la tepe in Piata Victoriei".

Am mai auzit placa asta de o mie de ori: venim noi astia tineri si punem tara pe picioare, la gunoi cu strigoii ajunsi la varsta pensionarii. Vorbesc toti de tinerete ca de un atribut care, automat, te face si bun politician.

De parca Guvernul Boc sau actualul Cabinet Ponta ar fi plini de batranei. Tin minte ca, la investirea Cabinetului MRU, acesta ne invita sa vedem cat de tineri sunt colegii sai. "Uitati-va la ei cat sunt de tineri", ne spunea domnul Ungureanu. Ne-am uitat, dar peste vreo trei luni nu i-am mai vazut, atat de tineri erau, si, probabil, extrem de sensibili la volatilizare.

Domnii amintiti mai sus pleaca de la premise false. Ei vor sa uneasca un partid PDL, care are ceva procente electorale in spate, cu niste formatiuni anemice, de care nu a auzit nimeni si care, in sondaje, nici nu conteaza. Cand aduni ceva cu zero, obtii ceva in plus? Ce inseamna Noua Republica din punct de vedere politic? Sau PNTCD? Sau partidele lui MRU si Papahagi? Nimic.

Toti acesti "carlani" n-au niciun trecut politic solid, nu sunt caliti in lupte politice de gherila, precum Elena Udrea de pilda (ca tot ii face "curte" lui Neamtu). Toti isi imagineaza, pesemne, ca, daca au aparut alaturi de Traian Basescu in recenta campanie pentru referendum, sunt pe cai mari.

Pe de alta parte, nu poti avea pretentia ca esti un politician de tip nou, care nu are nicio legatura cu vechile structuri politice, cand tu ai stat in spatele lui Traian Basescu in recent incheiata campanie care a insotit referendumul.

Cum sa ai iluzia ca vei avea succes in politica, cand cel pe care l-ai sustinut politic si caruia i-ai facut campanie din tot sufletul a fost trimis practic la plimbare de 7,5 milioane de romani?

Cui spun ei "sus inima"? Romanilor care au vazut ca un presedinte poate fi ales de 5 milioane de oameni, dar nu poate fi demis de 7,5 milioane? Sau celor 16 milioane despre care tot spun ca au stat acasa, nevrand sa legifereze o lovitura de stat? Daca se bazeaza pe aceste 16 milioane iluzorii, atunci n-au decat sa mearga la drum insotiti de o utopie. Niciodata, in Romania recenta, n-au venit la vot mai mult de 10 milioane de romani.

Acest pol de dreapta promite multe. Sa presupunem ca vor castiga alegerile parlamentare, insa e cert ca nu vor putea guverna singuri. Vor trebui sa traga si la caruta lui Dan Diaconescu, sa mai faca matanii in fata UDMR si sa bata zilnic la usa Minoritarilor. Eventual, sa mai creeze un UNPR.

Ce iese atunci? Aceeasi constructie guvernamentala ca si pe vremea lui Emil Boc sau MRU, care, pentru a putea conduce tara, erau nevoiti sa faca tot felul de concesii partenerilor de guvernare. E celebra situatia in care MRU a refuzat sa distribuie bani primariilor din tara, afiliate Puterii, insa, dupa interventia partidului portocaliu, s-a conformat.

In concluzie, pentru acest pol de dreapta, am un sfat. Uitati-va ce fel de politica s-a facut in Romania in ultimii 22 de ani, veniti si povestiti-ne si noua unde ati identificat dreapta si unde stanga, si hotarati-va ce oferiti romanilor: o constructie politica de tip Basescu sau v-ati gandit la altceva?

In caz ca v-ati gandit la prima varianta, tare mi-e frica ca veti suferi "o lovitura de stat". De stat pe loc, evident.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alianta centru dreapta, #Mihai Neamtu Alianta Dreapta , #PDL