Promisiunea salvarii extreme a noii drepte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 31 August 2012, ora 20:48
5247 citiri
Promisiunea salvarii extreme a noii drepte (Opinii)

In jurul PDL au inceput sa se adune cate unul toti cei de au stat aproape de Traian Basescu in campania pentru referendumul din 29 iulie.

Intoarcerea presedintelui la Cotroceni, in ciuda celor 7,4 milioane de voturi, au tradus-o fara sa stea prea mult pe ganduri drept o victorie cruciala impotriva balaurului USL. Imaginea baiatului cu usturoiul atarnand jumatate in afara pe geamul vilei lui Onaca, proprietarul curtii unde Basescu si-a petrecut doua luni amare, va ramane antologica.

Neamtu, Mihai Razvan Ungureanu, Papahagi si alti cativa credinciosi slujitori ai presedintelui se bucurau in seara zilei de 29 iulie de ca si cum ei ar fi adunat cele peste 7,4 milioane de voturi, nu Basescu le-ar fi primit in cea mai grava forma de sanctionare a unui presedinte al Romaniei din istorie.

Zburdalnicia lor din seara anuntarii rezultatelor referendumului nu trada decat ciudata lor futulitate. Te-ai fi asteptat ca niste fiinte atat de rationale, pe cat se pretinde fiecare dintre ei ca este, sa dea dovada de cava mai multa cumpatare si adecvare la realitate. N-a fost sa fie.

Nu entuziasmul si bucuria sincera sunt suspecte aici, nici macar echilibrul pe care ratiunea unor intelectuali ar trebui sa il furnizeze, ci ipocrizia profunda, capacitatile uriase de a mima victoria, disponibilitatea infinita de a distorsiona realitatea care, totusi, aproape ca le spargea timpanele.

In ciuda presiunii uriase a votului celor 7,4 milioane de romani, care iesisera din case cat se poate de civilizat sa-i spuna celui in spatele caruia ei isi dadeau coate sa prinda poza sa plece acasa, ei gaseau resurse sa se imbete cu o victorie cat un dezastru.

Insa nu intrarea pe usa din dos in noua alianta de dreapta care s-a format in jurul PDL este problema lor cea mai mare, nici refuzul realitatii si imbatarea continua cu iluzii mesianice (nici ei nu cred cu adevarat in povestile astea, ci se pacalesc inca o data ca ele ar putea prinde la "popor"), nici trecutul si accentele fascistoide ale baiatului care umbla cu funia de usturoi dupa el nu ar trebui sa ne sperie, asa cum nici mesianismul profetit de un alde Mihai Razvan Ungureanu, in momentele de pierdere totala a luciditatii, nu e motiv de prea mare ingrijorare.

Sunt toti noii copii ai politicii, sunt inca nearsi in compromisuri si neincercati in razboaie adevarate.

O alta problema, pe care ar trebui sa o ia in calcul, chiar daca aparent ar putea sa li se para un avantaj, este ca noua dreapta coalizata in jurul PDL nu se opune ideologic nimanui - nici stangii, nici unei alte formatiuni de centru dreapta. Ea a intrat deja in conflict direct cu poporul, prin sustinerea neconditionata pe care i-o acorda unui presedinte extrem de impopular. Or asta s-ar putea sa o plaseze din start intr-un spatiu al extremului, al extremismelor si tuturor tendintelor de derapaj ideologic.

Or, poate ca o consecinta logica a pozitionarii noii grupari de dreapta din jurul PDL, pericolul cel mai mare pe care il consider radiind constant din partea reprezentantilor sai este excluziunea cvasi-totala pe care o propovaduiesc in numele unui stat si unor valori tot mai diafane, himerice in marea lor majoritate, dar cu atat mai agresiv clamate si prezentate ca necesitati vitale pentru victoria finala a reformei.

Am vazut tehnica functionand in cazul diabolizarii asistatilor, nevoiasilor, "grasilor" de la stat opusi "slabilor" din privat sau in paradigma nationalismului paneuropean al lui Traian Basescu versus nationalistii provinciali din USL.

Nu cred ca o astfel de carte e castigatoare si, mai ales, nu cred ca este sanatoasa. Nici pentru ei, nici pentru "popor". Insa democratia e superba pentru ca ofera oricui dreptul de a crede in orice i se pare potrivit si de a-si sustine punctul de vedere, chiar si cand majoritatea ii spune ca greseste.

Din acest singur motiv, le urez noilor reprezentanti ai dreptei "succesuri"!

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#manifest noua dreapta, #Mihai Razvan Ungureanu manifest dreapta, #Mihail Neamtu Noua Republica, #noua dreapta PDL , #PDL