Ultimul cuvant al lui MRU (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Mai 2012, ora 12:05
10567 citiri
Ultimul cuvant al lui MRU (Opinii)

Nu cred ca Mihai Razvan Ungureanu este marele perdant al evenimentelor derulate de vineri incoace. E drept, a fost demis si, teoretic, a ramas si fara guvern, si fara SIE. In plus, nicio punere pe liber nu este, din nou teoretic, vreun motiv de bucurie.

In contextul politic actual insa, putine din cele valabile teoretic sunt valabile si practic. Si tocmai de aceea, lui Mihai Razvan Ungureanu nu i s-a intamplat chiar o nenorocire. Dimpotriva!

In fata domniei sale se ridicau cateva obstacole si greu de depasit, si incarcate de costuri politice. Sa zicem ca in chestiunea retrocedarilor obtinea amanarea termenului fixat de CEDO pentru 12 iulie. Dar asta insemna doar o tergiversare a unei decizii politice grele. Deja solutia avansata de domnia sa a provocat o mare dezamagire nu numai in randul fostilor proprietari nedreptatiti, ci si in al celor care socotesc ca proprietatea este o chestiune sacra intr-un stat de drept.

Avea in fata stacheta impusa de coalitie si presedinte a reintregirii salariilor si pe aceea autoimpusa de micsorare a CAS, cu resurse destul de improbabile. Avea in fata acoperirea gaurii la bugetul sanatatii dupa decizia CCR in privinta retinerii CAS din pensiile sub 740 de lei.

Avea in fata privatizarile cerute de FMI si a caror prima tentativa s-a lasat cu atat de mari tensiuni. Avea in fata organizarea unor alegeri incrancenate, din care nu putea iesi fara acuzatii de frauda. Avea de elaborat bugetul pe anul viitor, in noile conditii ale pactului fiscal, in conditiile impuse de FMI si intr-o probabila noua recesiune.

Si toate aceastea din fruntea unei coalitii flamande si disperate sa suga ultimele picaturi din buget. O coalitie care i-a conditionat explicit sustinerea de largimea deschiderii pungii.

Intregul context ar fi fost pentru un tehnocrat o imensa provocare, un test de competenta. Pentru un om politic in ascensiune, ale carui ambitii prezidentiale nu mai sunt un secret, un astfel de context echivala cu o condamnare la greseala.

MRU nu avea cum sa iasa din aceasta aventura si cu economia intreaga, si cu deficitul in limite acceptabile si cu imaginea politica nesifonata si cu capital electoral. Deja notorietate a capatat. Cateva gesturi simbolice, unele de prin talk show-uri, unele de prin sedinte de coalitie unde s-a lasat cu usi trantite, au ramas in memoria colectiva.

MRU a reusit sa atraga atentia ca model diferit de politician, a reusit sa obtina un capital important de incredere, egal cu al liderilor opozitiei, dar a fost scutit de iminenta unor greseli foarte grave pe drumul carora deja pornise in chestiunea proprietatii cel putin.

Si ajuns in Opozitie, isi poate folosi si imbogati acest capital din cea mai comoda postura cu putinta, a celui care nu trebuie sa faca, dar are tot timpul sa critice. Din tinta lui Victor Ponta va deveni vanatorul viitorului premier, postura cu mult mai avantajoasa.

Dupa plecarea lui Teodor Stolojan din fruntea guvernului, dupa o scurta, dar intensa guvernare, a aparut o legenda, cum ca pe scara avionului i-ar fi spus fostei sale purtatoare de cuvant, Iolanda Staniloiu, : "un an daca ma lasau, scoteam tara la lumina". Si ecoul acestor vorbe l-a facut pe Teodor Stolojan premierul providential pana la episodul penibil al depunerii mandatului incredintat de Traian Basescu in 2008.

De-acum depinde doar de Mihai Razvan Ungureanu daca va reusi sa creeze in jurul sau aceeasi legenda cu care sa-si propulseze viitoarea miscare politica.

Dupa cum ar fi o uriasa eroare sa faca ceea ce ii sugereaza diversi lideri democrat liberali, mai mult sau mai putin disperati, adica preluarea PDL. Ar fi un sacrificiu inutil. MRU nu are autoritatea necesara pentru a prelua acest partid, mai ales aflat in degrigolada, iar imaginea PDL este cu mult prea tulbure pentru ca adoptarea circumstantiala a lui MRU sa faca altceva decat sa tulbure si imaginea domniei sale.

Daca vor sa-i ajute, democrat liberalii ar trebui sa-l ajute logistic pe MRU sa-si puna pe picioare un partid care sa-i mobilizeze pe toti cei pierduti de PDL dupa boronizare si pesedizare. In rest, PDL trebuie sa strabata singur desertul si la capatul lui il poate astepta izbavirea sub noua umbrela politica a formatiunii lui Mihai Razvan Ungureanu.

Una peste alta, daca nu va face greseli majore si va juca inteligent, Mihai Razvan Ungureanu mai are intr-adevar multe cuvinte de spus in politica. Multe si grele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Mihai Razvan Ungureanu viitor politic, #Mihaia Razvan Ungureanu presedinte PDL, #Mihai Razvan Ungureanu formatiune politica , #PDL