Editorial: A mintit MRU?

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 12:50
7275 citiri
Editorial: A mintit MRU?
Foto: Arhiva Ziare.com

Burzuluiala lui Traian Basescu la ceremonia de investire a noului ministru al Mediului contine o evidenta - nervozitatea - si un substrat.

Presedintele este iritat nu pe incetineala cu care statul decide sa incredinteze spre exploatare putinele resurse pe care le mai au romanii pentru a putea considera ca au o tara bogata, ci pe erorile de comunicare care ar putea fi fatale "proiectului MRU", invalidandu-i judecata. Si are dreptate!

Caci chiar daca intentioneaza sa se retraga de pe scena publica dupa incheierea mandatului - da, dar nu intentioneaza USL, care are pentru domnia sa planuri mari, niste numere de dosar -, mandria sa de sef de trib n-ar fi impacata daca ambitiosul MRU s-ar fasai si ar relansa sansele lui Crin Antonescu sa transforme Cotroceniul in spa cu sepepisti.

Cronologic, pe scurt, lucrurile au stat asa: licitatia pentru privatizarea Cupru Min a fost castigata de un butic ai carui papusari raman ascunsi - nu si pentru MRU, doar peste ce a pastorit el? -, iar televizoarele au plescait de placere deoarece erau deja pe teava Chevron-ul si circul din jurul Rosiei Montane, in total trei gloante.

Din cauza presei, Guvernul n-a putut actiona in linistea caracteristica lui Ion Iliescu. In paralel, dar tangent, Opozitia a cerut desecretizarea contractului cu Chevron, oamenii lui MRU au spus ca nu se poate, americanii au replicat ca nu au nimic impotriva. Apoi premierul a iesit la rampa infierandu-i pe cei care au o retorica proprie anilor 90 - "nu ne vindem tara" (teribila greseala, caci poporul si-a adus aminte atunci cum au vandut pe mai nimic guvernantii felii din economia cu potential de profit).

Si - surpriza! - afacerea cu americanii a fost suspendata, iar intelegerea cu canadienii a picat, deoarece ai nostri au anuntat ca investitorii au probleme cu niste clauze.

Am incercat sa sintetizez, dar e greu de tinut firul rosu. De ce? Pentru ca aceste doua povesti reprezinta doua cazuri-scoala despre cum nu trebuie gestionate evenimente de o asemenea importanta.

Si indiferent cata emfaza ar fi aratat premierul martea trecuta in emisiune la Emil Hurezeanu, faptul ca peste doua zile, ministrul Economiei a anuntat vesel ca un cintezoi ca privatizarea Cupru Min a esuat il pune intr-o postura bizara, de om prins cu ocaua mica.

Lipsa de comunicare sau un lant de minciuni? Nu vreau sa fiu prea dur, insa minciuna prin omisiune nu-si schimba definitia. Care ar fi aceasta? Faptul ca initial, lipsa unei evaluari asupra zacamantului de cupru nu a fost considerata un impediment al privatizarii, pentru ca ulterior sa fie un motiv de reflectie. In plus, premierul a afirmat ca societatea este neprofitabila, iar ulterior a reiesit contrariul - desigur, in conditiile unei pierderi de cinci ori mai mari, insa spre deosebire de CFR, aducea niste bani.

In aceste imprejurari, mesaje corecte, importante, relevante, ca faptul ca Cupru Min nu are bani de tehnologia care ar eficientiza-o, au ramas in planul secund. Asa ca inteleg supararile presedintelui Basescu. Nu pricep insa, in continuare, care e spilul?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Basescu Ungureanu desecretizare contracte, #Ungureanu privatizare CupruMin, #Chevron contract desecretizare , #premier