Ziare.com

Blanculescu: Activitatea Consiliului Consultativ este una inchisa - Interviu

de Constantin Pescaru
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 07:14

   

Blanculescu: Activitatea Consiliului Consultativ este una inchisa - Interviu
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a infiintat un Consiliu Consultativ, ce are 26 de membri, din care fac parte si renumiti antreprenori, bancheri si sefi de multinationale. Postul de secretar este ocupat de analistul Ionel Blanculescu, care se va ocupa de partea organizatorica a acestui for.

Potrivit prim-ministrului, consiliul are rol de sesizare a impactului politicilor economice guvernamentale asupra mediului de afaceri, in folosul economiei nationale, si de dezbatere a unor initiative economice.

"Obiectivului Consiliului este de a consolida puntile de legatura intre politicile economice guvernamentale si mediul economic pe ambele dimensiuni ale acestuia, creator de valoare adaugata, pe de o parte, si generator de taxe si impozite, asigurand veniturile necesare functionarii statului, de cealalta parte", a precizat Ungureanu.

Cei 26 de membrii vor avea rolul de a propune premierului solutii si masuri de ordin economic, Ungureanu fiind cel care va decide daca si cum le va implementa.

De asemenea, Ungureanu a precizat ca Guvernul are in vedere gasirea, in comun cu mediul de afaceri, a unor solutii si in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.

Analistul Ionel Blanculescu, secretarul Consiliului Consultativ, a declarat, pentru Ziare.com ca activitatea acestui for este una inchisa, premierul fiind singura persoana mandatata sa vorbeasca despre masurile propuse de cei 26 de membri.

Ce inseamna pentru dumneavoastra numirea in postul de secretar al Consiliului Consultativ?

Pe de-o parte, inseamna o mare onoare pentru mine, iar, pe de alta parte, inseamna o si mai mare responsabilitate, avand in vedere ca ma ocup de partea organizatorica a acestei activitati, care va putea transpune cu eficienta discutiile Consiliului. Dupa cum stiti, unii pesimisti, care considera ca au mai fost si alte consilii ce nu au avut rezultate, au acuzat lipsa de implementare a diferitelor solutii, propuneri sau sugestii facute de diversele consilii, fie ca e vorba de cel fiscal, de la nivelul Ministerului Finantelor Publice, fie alte consilii, pe linie de competitivitate. Din acest motiv, va spun ca am o responsabilitate uriasa.

Cum se va desfasura activitatea Consiliului Consultativ si ce reprezinta el pentru Romania?

Pentru buna desfasurare a activitatii Consiliului Consultativ, ma bazez pe o expertiza si o experienta dobandite intr-un mandat guvernamental, in peste 1.500 de ore de activitate, ceea ce va conduce la acea capacitate si capabilitate a Consiliului Consultativ in a reusi sa transferam produsele activitatii noastre sub forma de sugestii prim-ministrului, care, mai apoi, sa fie implementate catre acte sau fapte administrative. Cu siguranta, acest consiliu va avea un impact pozitiv asupra economiei Romaniei.

Ce aduce nou pentru Romania Consiliul Consultativ?

Cred ca acest Consiliu se diferentieaza de alte Consilii de-a lungul timpului, tocmai prin faptul ca s-a desemnat o persoana responsabila cu organizarea. Aceasta are capacitatea unei jumatati de vieti profesionale in business si o alta jumatate in partea guvernamentala, pe functile pe care le-am detinut, de ministru al controlului, sanatatii, secretar de stat, presedinte de autoritate, etc.

Prin aceasta scoala foarte importanta, cea guvernamentala, am reusit sa inteleg mecanismele acestea destul de complicate, astfel incat sa am capacitatea de a oferi prim-ministrului masuri realiste si aplicabile, nu fanteziste, care sa ramana prin nu-stiu-ce sertare. Cred ca este o dimensiune a Consiliului care il va face sa devina eficient si faptul ca premierul a gandit asa ceva, inseamna ca el a avut resortul necesar pentru a organiza un astfel de Consiliu.

Care sunt problemele cele mai grave ale mediului de afaceri si ce masuri aveti de gand sa propuneti?

Activitatea Consiliului este o activitate inchisa. Discutiile din cadrul forului vor fie transferate sub forma de sugestii premierului, iar comunicarea rezultatelor si a modului de implementare apartine in exclusivitate domnului Ungureanu. Niciun membru al Consiliului sau eu, in calitate de secretar, nu suntem mandatati sa comunicam elementele din activitatea Consiliului, singura persoana in masura sa faca acest lucru este premierul. Nu va pot preciza elemente tehnice din activitatea Consililui, precum nici un alt coleg de-al meu nu o va putea face.

De ce?

Singura voce mandatata pentru a prezenta rezultatele Consiliului este prim-ministrul, care este beneficiarul direct al sugestiilor, ideilor si masurilor propuse de Consiliu.

Ce fel de propuneri aveti in plan sa formulati premierului, pe termen scurt sau pe termen lung?

Consiliul are un mandat de 8 luni, adica pana la terminarea mandatului prim-ministrului, iar, din acest motiv, activitatile pe care le desfasoara Consiliul pe grupuri de lucru sunt numai pe termen scurt. Consiliul nu actioneaza pe masuri pe termen mediu si lung, doar pe cele pe temren scurt, dar nu va pot ascunde faptul ca toate acele masuri pe care l-a propus mediul de afaceri si cel economic vor avea un capitol dedicat activitatii noastre.

Ne puteti da un exemplu?

Legea parteneriatului public privat, care va face obiectul activitatii consiliului, chiar daca aceasta inseamna o masura pe termen mediu si chiar lung, deoarece este extrem de importanta.

Activitatea Consiliului este foarte incadrata in timpul pe care il are la dispozitie, de 8 luni de zile, insa, avand in vedere ca ocup aceasta functie organizatorica, nu vom neglija masurile pe termen si lung, care, la un moment dat, vor fi inainte de prim-ministru, daca vor fi agreate de acesta si, bineinteles, pot fi implementate nu numai de acest guvern, ci si de cele viitoare, daca vor agrea sa continue activitatea lor alaturi de un asemenea Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4122 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ionel Blanculescu este un specialist valoros

Din nefericire, este si consultant la Rosia Montana Gold Corporation, fiind probabil platit regeste.

Asa ca tacerea impusa Consiliului Consultativ ne poate sugera ce se discuta in interior.
Bineinteles, purtatorul de cuvant al Consiliului, primul ministru Shpionache Ungureanu OMV, ne va spune el niste povesti despre emulatia salutara a cuprului cu aurul.

 

minunat ! o gashca in plus pe termen scurt

asadar : "... Consiliul are un mandat de 8 luni, adica pana la terminarea mandatului prim-ministrului, iar, din acest motiv, activitatile pe care le desfasoara Consiliul pe grupuri de lucru sunt numai pe termen scurt. Consiliul nu actioneaza pe masuri pe termen mediu si lung, doar pe cele pe termen scurt... "

 

eu cred ca nu poate sa strice ;

din contra !

sigur insa nu convine USL .

Blanculescu, specialist valoros?

De unde si pana unde? Ce realizari in domeniul economic il recomanda ca fiind un specialist valoros? In afara unor enunturi sententioase de prin diverse talk-show-uri, analizati activitatea lui din vremea cand facea parte din echipa de guvernare si veti vedea ca nu aveti ce contabiliza...

 

Consiliul consultativ isi va arata eficienta in timp

Sigur ca vor exista intotdeauna voci care sa conteste ceva;dar inainte de a contesta trebuie sa stim ce .A incepe din fasa cu indoieli si incertitudini este ca si cum am spune la nasterea unui copil:acest copil nu va face nimic toata viata pentru ca s-a nascut noaptea.Sa avem putintica rabdare si sa lasam specialistii sa ne arate ce pot.

 

Daca aveti pe rol o afacere (mai mare)...

...s-ar putea sa va ajute ideile acestui Consiliu. In ceea ce priveste rezultatele afacerilor pentru economia tarii in general si impactul pozitiv asupra populatiei, astea depind (in situatia noastra actuala) de criza Uniunii Europene si a Zonei Euro. Pana Europa occidentala nu iese din criza, nu putem vorbi, eventual, decat de masuri de austeritate. Mi s-ar fi parut mai util un Consiliu pentru implementarea echilibrata a masurilor de austeritate (sau cumpatare economica - ca sa vorbim mai delicat) in paralel cu masuri legislative si actiuni concrete privind combaterea evaziunilor fiscale (apropo si de ziua tiganilor care s-a sarbatorit cu mare fast si multa cheltuiala ieri, banii fiind in proportie de 100% negri).

e o problema

Cine ne garanteaza ca membrii acestui grup nu vor profita de informatiile primite direct de la guvern pentru a se imbogati in detrimentul statului si implicit al nostru? S-au gandit ca aderand la acest grup trebuie sa renunte la oportunitatile oferite de diverse afaceri cu care inerent vor veni in contact? Cine ne garanteaza asta?? Sau au fost "alesi" chiar pentru asta?

 

Deocamdata suntem in faza de o sa

Adica lolouri. Asteptam fapte. O zi buna !

 

Consiliul consultativ-gasca mafiota.

O gasca mafiota formata din "nasi"de famiglii,reuniti de "locotenentul"Ungureanu,in folosul lui"capo de tutti capi".Ca sa ofere sfaturi pt. afaceri in interes national,C.consultativ,ar insemna sa-si dezvaluie propriile planuri de spoliere a statului.Ca sa ofere sfaturi pt.combaterea evaziunii fiscale,inseamna sa faca publice metodele evazioniste,puse in practica chiar de ei.Nici un"om de afaceri"privat,nu lucreaza in beneficiul statului.In ce priveste priceperea lui Blanculescu,am constatat-o cind incerca sa ne explice cit de mare este succesul economic al Romaniei,prin privatizarea Cuprumin.Pricepere,la fel de mare,ca si a lui Ungureanu.In tunuri financiare.

 

Bravo,domnule Blanculescu!

Ma bucura ca activitatea Consiliului Consultativ este"inchisa"si ca recunosti acest lucru.Dar,nu ne-ai spus unde este inchisa;la Jilava,la Rahova sau la alta pirnaie?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor