Blanculescu: Activitatea Consiliului Consultativ este una inchisa - Interviu

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 07:14
4558 citiri
Blanculescu: Activitatea Consiliului Consultativ este una inchisa - Interviu
Foto: Antena 3

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a infiintat un Consiliu Consultativ, ce are 26 de membri, din care fac parte si renumiti antreprenori, bancheri si sefi de multinationale. Postul de secretar este ocupat de analistul Ionel Blanculescu, care se va ocupa de partea organizatorica a acestui for.

Potrivit prim-ministrului, consiliul are rol de sesizare a impactului politicilor economice guvernamentale asupra mediului de afaceri, in folosul economiei nationale, si de dezbatere a unor initiative economice.

"Obiectivului Consiliului este de a consolida puntile de legatura intre politicile economice guvernamentale si mediul economic pe ambele dimensiuni ale acestuia, creator de valoare adaugata, pe de o parte, si generator de taxe si impozite, asigurand veniturile necesare functionarii statului, de cealalta parte", a precizat Ungureanu.

Cei 26 de membrii vor avea rolul de a propune premierului solutii si masuri de ordin economic, Ungureanu fiind cel care va decide daca si cum le va implementa.

De asemenea, Ungureanu a precizat ca Guvernul are in vedere gasirea, in comun cu mediul de afaceri, a unor solutii si in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.

Analistul Ionel Blanculescu, secretarul Consiliului Consultativ, a declarat, pentru Ziare.com ca activitatea acestui for este una inchisa, premierul fiind singura persoana mandatata sa vorbeasca despre masurile propuse de cei 26 de membri.

Ce inseamna pentru dumneavoastra numirea in postul de secretar al Consiliului Consultativ?

Pe de-o parte, inseamna o mare onoare pentru mine, iar, pe de alta parte, inseamna o si mai mare responsabilitate, avand in vedere ca ma ocup de partea organizatorica a acestei activitati, care va putea transpune cu eficienta discutiile Consiliului. Dupa cum stiti, unii pesimisti, care considera ca au mai fost si alte consilii ce nu au avut rezultate, au acuzat lipsa de implementare a diferitelor solutii, propuneri sau sugestii facute de diversele consilii, fie ca e vorba de cel fiscal, de la nivelul Ministerului Finantelor Publice, fie alte consilii, pe linie de competitivitate. Din acest motiv, va spun ca am o responsabilitate uriasa.

Cum se va desfasura activitatea Consiliului Consultativ si ce reprezinta el pentru Romania?

Pentru buna desfasurare a activitatii Consiliului Consultativ, ma bazez pe o expertiza si o experienta dobandite intr-un mandat guvernamental, in peste 1.500 de ore de activitate, ceea ce va conduce la acea capacitate si capabilitate a Consiliului Consultativ in a reusi sa transferam produsele activitatii noastre sub forma de sugestii prim-ministrului, care, mai apoi, sa fie implementate catre acte sau fapte administrative. Cu siguranta, acest consiliu va avea un impact pozitiv asupra economiei Romaniei.

Ce aduce nou pentru Romania Consiliul Consultativ?

Cred ca acest Consiliu se diferentieaza de alte Consilii de-a lungul timpului, tocmai prin faptul ca s-a desemnat o persoana responsabila cu organizarea. Aceasta are capacitatea unei jumatati de vieti profesionale in business si o alta jumatate in partea guvernamentala, pe functile pe care le-am detinut, de ministru al controlului, sanatatii, secretar de stat, presedinte de autoritate, etc.

Prin aceasta scoala foarte importanta, cea guvernamentala, am reusit sa inteleg mecanismele acestea destul de complicate, astfel incat sa am capacitatea de a oferi prim-ministrului masuri realiste si aplicabile, nu fanteziste, care sa ramana prin nu-stiu-ce sertare. Cred ca este o dimensiune a Consiliului care il va face sa devina eficient si faptul ca premierul a gandit asa ceva, inseamna ca el a avut resortul necesar pentru a organiza un astfel de Consiliu.

Care sunt problemele cele mai grave ale mediului de afaceri si ce masuri aveti de gand sa propuneti?

Activitatea Consiliului este o activitate inchisa. Discutiile din cadrul forului vor fie transferate sub forma de sugestii premierului, iar comunicarea rezultatelor si a modului de implementare apartine in exclusivitate domnului Ungureanu. Niciun membru al Consiliului sau eu, in calitate de secretar, nu suntem mandatati sa comunicam elementele din activitatea Consiliului, singura persoana in masura sa faca acest lucru este premierul. Nu va pot preciza elemente tehnice din activitatea Consililui, precum nici un alt coleg de-al meu nu o va putea face.

De ce?

Singura voce mandatata pentru a prezenta rezultatele Consiliului este prim-ministrul, care este beneficiarul direct al sugestiilor, ideilor si masurilor propuse de Consiliu.

Ce fel de propuneri aveti in plan sa formulati premierului, pe termen scurt sau pe termen lung?

Consiliul are un mandat de 8 luni, adica pana la terminarea mandatului prim-ministrului, iar, din acest motiv, activitatile pe care le desfasoara Consiliul pe grupuri de lucru sunt numai pe termen scurt. Consiliul nu actioneaza pe masuri pe termen mediu si lung, doar pe cele pe temren scurt, dar nu va pot ascunde faptul ca toate acele masuri pe care l-a propus mediul de afaceri si cel economic vor avea un capitol dedicat activitatii noastre.

Ne puteti da un exemplu?

Legea parteneriatului public privat, care va face obiectul activitatii consiliului, chiar daca aceasta inseamna o masura pe termen mediu si chiar lung, deoarece este extrem de importanta.

Activitatea Consiliului este foarte incadrata in timpul pe care il are la dispozitie, de 8 luni de zile, insa, avand in vedere ca ocup aceasta functie organizatorica, nu vom neglija masurile pe termen si lung, care, la un moment dat, vor fi inainte de prim-ministru, daca vor fi agreate de acesta si, bineinteles, pot fi implementate nu numai de acest guvern, ci si de cele viitoare, daca vor agrea sa continue activitatea lor alaturi de un asemenea Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Blanculescu secretar Consiliu Consultativ, #Blanculescu Consiliu Consultativ, #Ungureanu Consiliu Consultativ , #premier