Cabinetul Ungureanu, echipa care merita o sansa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 10:14
9153 citiri
Cabinetul Ungureanu, echipa care merita o sansa (Opinii)
Foto: presidency.ro

Cabinetul lui Mihai Razvan Ungureanu nu este unul perfect, nu este alcatuit din maicute sau ingerasi. Fiecare dintre democrat liberalii alesi are in spate sustinerea unei aripi din partid.

E pe lista si Alexandru Nazare, mana dreapta a Ancai Boagiu, si Claudia Boghicevici, mana lunga a lui Gheorghe Falca. Nu lipseste nici traseistul Gabriel Berca, preferatul lui Vasile Blaga. N-am scapat nici de Gabriel Oprea, si nici de baronii maghiari. Suspiciunea mai mare este la Cristian Petrescu, favorit pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a carui sotie a incheiat, prin selectie de oferta, nu prin licitatie, trei contacte de asistenta juridica de 1,5 milioane de euro cu Compania Nationala de Autostrazi.

Probabil ca varianta ideala ar fi fost un guvern de tehnocrati cu totul straini de astfel de sfori si suspiciuni. Dar daca ne raportam la realitatea vietii politice romanesti, asa mizerabila cum este ea, Cabinetul Ungureanu reprezinta un mare pas inainte, in primul rand pentru ca din el lipseste cea care pana acum parea inamovibila si intangibila, Elena Udrea. Pretul debarcarii ei a fost eliminarea intregii vechi garnituri ministeriale democrat liberale, dar faptul ca nu a plecat singura nici macar nu e o veste rea.

Asadar, avem o lista de oameni tineri (media de varsta a cabinetului este de 36 de ani, intre 31 si 44 de ani), multi cu CV-uri remarcabile si studii, chiar doctorate, in strainatate, dupa modelul premierului cu master la Oxford, fara experiente ministeriale anterioare si fara suspiciuni grave de fraudare a banului public.

Repet, nu sunt maicute de la manastire, dar cred ca in raport cu oferta politica romaneasca in ansamblul ei, avem o varianta acceptabila de oameni tineri si scoliti care merita sa arate ce pot. Comparatia dintre Bogdan Dragoi (absolvent Magna cum Laudae al Universitatii Tufts Fletcher, din Boston, specializarile Relatii Internationale si Economie) cu Gheorghe Ialomiteanu este meblematica pentru diferenta dintre fostul si viitorul cabinet.

Va imaginati ca USL, pus in situatia sa alcatuiasca guvernul ar fi avut o oferta mai buna? Bag mana in foc ca marii lor baroni n-ar fi acceptat nici morti sa renunte la fotoliile ministeriale. Fara crampele disperarii, probabil ca nici la PDL nu s-ar fi intamplat asa ceva. Va fi cu mult mai usor pentru Mihai Razvan Ungureanu sa tina in frau aceasta echipa, decat una cu baroni inclusi.

Asadar, una peste alta, Cabinetul Ungureanu are o componenta peste asteptarile cele mai optimiste si cred ca pentru opinia publica cel mai tare conteaza ca are de-a face cu nume si figuri noi, care inca nu si-au dat in petec. Daca echipa va functiona, PDL ar putea culege roadele electorale ale miscarii de acum. Dar si riscul de esec este mare. Si nu este vorba numai despre esecul individual al fiecarui ministru, ci si despre esecul echipei, iar la orizont se vad deja nori intunecati. Si cel mai negru dintre ei este cel al populismului in an electoral.

Doua partide din arcul guvernamental vorbesc deja pe fata despre majorari salariale si de pensii. UNPR este mai nuantat si doar propune aceasta masura reparatorie. UDMR insa conditioneaza de ea sustinerea cabinetului. Si nu este singura conditie a UDMR, dupa cum a declarat Kelemen Hunor, care a exemplificat cu infiintarea Facultatii de Medicina Tirgu-Mures, continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania si dezvoltarea infrastructurii. Dar dincolo de exemple, lista integrala contine probabil si chestiuni mai delicate, precum statutul minoritatilor. Si dinspre PDL vor veni, cu siguranta, presiuni similare. Ele au existat deja, dar deocamdata democrat liberalii au avut griji mai presante legate de impartirea functiilor. Ramane de vazut cum si cat le va face fata Mihai Razvan Ungureanu.

Dupa cum nu ma astept ca baronii sa renunte la banii publici cu una cu doua, asa ca premierul va avea nevoie de vigilenta indelung exersata la SIE pentru a salva cat mai mult din aceste fonduri. Sa speram ca maca banii din rezerva sa, cati au mai ramas, sa fie cu mult mai in siguranta.

Cabinetul Ungureanu va naviga asadar pe cele mai agitate ape posibile si in plan intern, si in contextul crizei internationale. Nu este un bine absolut, ci unul relativ si merita o siguranta sansa corecta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #guvern Ungureanu, #ministri guvern Ungureanu , #premier
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
sa se faca un bilant dupa 6 luni ! pana atunci e palavrageala !