Cat de sus poate urca independentul Mihai Razvan Ungureanu? (Opinii)

Luni, 19 Martie 2012, ora 08:45
5136 citiri
Cat de sus poate urca independentul Mihai Razvan Ungureanu? (Opinii)
Foto: gov.ro

Spiritul Constitutiei presupune in fruntea statului un presedinte independent.

Cu toate acestea, niciunul din cei trei presedinti, care s-au perindat la Cotroceni pana acum, n-a avut taria sa se dezlipeasca de partidul care i-a propulsat.

Trei presedinti, cam trasi la indigo

Iliescu nici nu putea altfel. Cand se privea in oglinda, se vedea ca un fel de continuator al lui Ceausescu, cu deosebirea ca se ferea sa intineze idealurile luminoase ale comunismului.

Constantinescu nu stia ce parghie sa apuce mai intai, debusolat dupa trezirea din anonimat si etichetat de regretatul Coposu ca mare intelectual de marca, din lipsa de alta varianta.

Presedintele Basescu ne-a marturisit din prima zi ca va fi jucator si, de atunci, tot joaca pe sarma cam la marginea Constitutiei, adica atat cat sa nu se expuna prea rau, dar nici sa-si lase netractat partidul, pe care l-a cocotat la deal, in calitate sa de locomotiva.

Urasc tradarea, dar ii iubesc pe tradatori

Intr-o societate, unde romanii au incomparabil mai multa incredere in Armata si Biserica decat in politicieni si analisti politici, nicio personalitate de vaza nu-si prea ofera serviciiile de demnitar independent.

A aparut, la un moment dat, Mugur Isarescu, primit cu drag de populatie, dar s-a lasat pagubas. N-a mai dorit, nu mai doreste si nu lasa impresia ca va mai dori vreodata.

A reusit si primarul Oprescu, devenind independent, dupa ce s-a distantat de partidul lui Vanghelie, iar acuma tine iarasi aproape, ca sa-i iasa pasienta.

Pentru PSD este cel putin rusinos faptul ca n-are alta solutie la primarie decat sa sustina un tradator - caci acesta este cuvantul cu care domnul Ponta isi eticheteaza toti fostii membri care au parasit partidul.

Tradatorii rai si tradatorii buni

Am convingerea ca, daca tradatorul Oprescu va fi pus fata in fata cu un independent adevarat, aparut ca un fel de Deus ex machina, va pierde pe mana independentului, asa cum castigase randul trecut exact cu acest statut.

MRU insa n-a tradat pe nimeni. El s-a retras din PNL, fara sa-l concureze pe un altul, cum facuse doctorul Oprescu, cand ii jucase festa PSD-ului. Cazul Oprescu era exact de tipul celor la care se referea domnul Ponta, cand pronunta retoric cuvantul "tradator".

In plus, MRU este nu numai independent, dar si agreat. Relatiile cu presedintele par excelente. Legaturile cu alianta, care il sustine, nu dau semne de defectiuni, ba este prietenos chiar si cu Opozitia - atat cat sa nu-i supere rau pe sustinatori, dar nici sa se lase facut albie de porci in studiourile catorva Antene, raspandite pe tot teritoriul acelei parti din Dacia, careia romanii au avut premonitia sa-i spuna si Felix.

Nimeni nu lasa ciolanul din mana

Daca ar vrea sa reintre in politica, MRU ar avea mai multe usi deschise chiar decat doamna Mizil. Pentru PSD ar fi un fantastic balon de oxigen. In PNL, acolo unde a mai fost, ar rostogoli rapid la vale bidonul gol numit Antonescu si n-ar fi exclus sa fie rapid ridicat in slavi.

Dar MRU pare prea calculat ca sa mearga pe mana partidelor compromise si detestate de populatie. Echidistant, n-are decat de castigat. S-a si comentat prin presa faptul ca un politician ca Basescu, uns cu toate alifiile, abia asteapta sa nominalizeze un independent dupa alegeri, indiferent de rezultatul lor si fara sa incalce Constitutia.

Un premier independent va irita toti dusmanii, dar va fi inghitit pe nemestecate de parlamentari, in momentul cand vor simti ca, la asa ceva, alternativa inseamna dizolvarea Parlamentului si indepartarea de la ciolanul abia apucat cu atat efort, cu destula cheltuiala si un stres de nedescris.

Sa fim intelesi: una este greva parlamentara, cand ramai cu ciolanul la gura si privesti sala la televizor, si alta e cand dai cu ciolanul de pamant ca sa-l apuce nu stii cine si sa-si infiga dintii in el.

Lectia de la Kremlin

Si, apoi, lui MRU nu-i vor trebui decat doi ani la Palatul Victoria, o mica trambulina in drum spre Cotroceni. Ar fi primul presedinte cu adevarat independent al Romaniei. De acolo, ar putea sa-i tina discret umbrela domnului Basescu, daca ploua din directia flotei, daca ninge dinspre casa Mihaileanu sau daca vin intemperii dinspre alte mizerii.

Nu mi se pare Basescu mai putin abil decat Eltin, cand l-a dibuit pe Putin, decat Putin cand l-a dibuit pe Medvedev, decat Medvedev cand l-a dibuit iarasi pe Putin si de cand prevad si intr-un viitor mai indepartat ca Putin il va dibui iarasi pe Medvedev.

La noi, Constitutia e altfel si toate acestea nu se potrivesc aidoma. Totusi, si la noi se potriveste zicala din batrani: pleaca ai nostri, vin ai nostri, traiasca ai nostri. Ura!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ungureanu premier independent, #Ungureanu candidatura presedintie, #Ungureanu independent Cotroceni , #premier