CCR dezbate, miercuri, sesizarea USL privind investirea Guvernului Ungureanu

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:52
1159 citiri

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea Uniunii Social Liberale (USL) prin care a contestat investirea de catre Parlament a Guvernului Mihai-Razvan Ungureanu.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost formulata de un numar de 138 de deputati apartinand grupurilor parlamentare ale PSD si PNL.

In 16 februarie, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca a atacat la CCR investirea Guvernului Ungureanu, pe motiv ca hotararea Parlamentului incalca articolele 1, 64 si 103 din legea fundamentala.

"Criticam neconstitutionalitatea hotararii vizavi de articolele 1, 64 si 103 din Constitutie. Hotararea incalca normele constitutionale referitoare la procedura instituita pentru investirea Guvernului, in sensul ca nu s-a respectat Regulamentul camerelor reunite de audiere a candidatilor de ministri in comisiile reunite si nu s-a intocmit avizul comisiei, ci doar niste procese verbale prin care se recomanda plenului sa investeasca Guvernul Ungureanu.

Avizele sunt obligatorii, iar procesele verbale nu tin loc de avize. Aceste procese verbale au fost date in sedinte fara cvorum", a afirmat Dusa.

CCR preciza ulterior, intr-un comunicat, ca este obligatoriu sa solicite punctele de vedere ale Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor in legatura cu sesizarea depusa de USL prin care se contesta investirea de catre Parlament a Guvernului Mihai-Razvan Ungureanu.

Precizarea a venit dupa ce in presa au aparut materiale in care era criticata initiativa presedintelui CCR, Augustin Zegrean, de a cere presedintelui Camerei Deputatilor punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputatilor in legatura cu sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului in care s-a votat investirea noului guvern.

De asemenea, Augustin Zegrean i-a solicitat Robertei Anastase o copie dupa stenograma dezbaterilor care au avut loc in sedinta comuna a celor doua Camere Camerei asupra Programului de guvernare si a intregii liste a Guvernului.

Conducerea Senatului considera, in punctul de vedere inaintat Curtii, ca Hotararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului a fost adoptata cu respectarea normelor constitutionale referitoare la procedura instituita pentru investitura Executivului, motiv pentru care a solicitat respingerea ca neintemeiata a sesizarii de neconstitutionalitate.

Guvernul Mihai-Razvan Ungureanu a primit, pe 9 februarie 2012, votul de investitura al Parlamentului.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...