Ce fel de constructie vrea MRU? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 14:35
6615 citiri
Ce fel de constructie vrea MRU? (Opinii)
Foto: gov.ro

La fiecare iesire publica, Mihai Razvan Ungureanu mai ridica nitel din cortina din fata proiectului sau politic.

Miercuri la B1 acest proces a continuat. Intrebat daca se va inscrie in PDL, Mihai Razvan Ungureanu a dat mai degraba echivalentul unui raspuns negativ:

"Deocamdata apartin altui partid, ca membru autosuspendat al PNL. Nu am parasit PNL. Dl presedinte Crin Antonescu, va rog sa ma invitati la o sedinta a Biroului Politic al PNL".

Si, totusi, nu PNL este destinatia finala cat timp, intrebat de care partid se simte mai apropiat, a precizat razand "de al meu".

Tragand linia putem concluziona ca Mihai Razvan Ungureanu nu intentioneaza sa preia PDL, evitand astfel o greseala letala pentru cariera sa politica, desi democrat liberalii ii transmit tot felul de cantece de sirena, cel mai recent prin vocea lui Teodor Baconschi.

Afirmarea apasata si repetata a apartentei liberale sugereaza o clara disociere de PDL, dar si faptul dl. Ungureanu intentioneaza sa ia cat mai mult din PNL, atat la nivelul personalitatilor, cat si la cel al electoratului nemultumit de Crin Antonescu.

De altfel, MRU a lansat la adresa presedintelui PNL un atac extrem de dur: "Toata aceasta aglomerare de epitete, jalnic, ridicol, pervers (lansate de Antonescu la adresa sa - n.red.) se interpreteaza in cheia unei temeri, si am inchis raspunsul".

De ce s-ar teme Crin Antonescu de altcineva decat de un competitor de calibru care ii poate pune in discutie autoritatea in partid? Este asadar de asteptat ca MRU sa pregateasca un partid de dreapta, cu ideologie liberala care vizeaza electoratul nehotarat, urban, preponderent din clasa medie.

"Pasul acela il voi face cand voi sti foarte sigur, cand voi sti ca piciorul meu a calcat pe un teren ferm, in clipa in care voi sti ca langa mine se aduna oameni in care am incredere si care sunt manati de aceeasi buna-credinta in incercarea de a schimba ceea ce trebuie schimbat in aceasta tara", spune dl. Ungureanu.

Problema este ca, in afara de declaratiile apasate de apartenenta la PNL, Mihai Razvan Ungureanu nu vadeste, deocamdata, o viziune care sa sugereze viitoarea sa linie politica. Cu alte cuvinte, deocamdata nu dovedeste ca ar avea in arsenal acele principii si proiecte care sa convinga si sa antreneze electoratul demobilizat al Aliantei DA, oricat de mare ar fi nevoia acestuia de a gasi un nou lider.

Afirmatii de tipul: "Consider ca acolo unde e munca, ea trebuie recompensata. Acolo unde e delasare, indiferenta, lipsa de grija, acolo nu ma regasesc eu nici moral, nici ideologic" sunt doar lozinci cam plate, fara nicio acoperire concreta.

De exemplu, cat timp domnia sa nu leaga ipotetica reintregire a salariilor bugetarilor de niciun criteriu de performanta, cum ar trebui sa intelegem respectul domniei sale pentru munca recompensata corespunzator? Dupa cum nu mi-este clar cum se leaga statul minimal si "alt tip de moralitate, inclusiv in politica", in care domnia sa afirma ca ar crede, cu, spre exemplu, infuzia de bani publici catre autoritatile locale?

Si, cel mai grav aspect dintre toate, cum se leaga liberalismul declarat atat de apasat cu proiectul de lege care blocheaza retrocedarile in natura si plafoneaza la 15% despagubrile pentru casele nationalizate?

Toate aceste incoerente si superficialitatea pun sub semnul intrebarii retorica, altfel foarte buna, a lui MRU. Iar electoratul pe care domnia sa il vizeaza tocmai din cauza acestui tip de politica si politician a fost demobilizat. Si trebuie sa primeasca semnale contrare foarte ferme, cu mult mai ferme decat un discurs impecabil din punct de vedere gramatical si cultural, pentru a acorda din nou increderea cuiva.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Mihai Razvan Ungureanu miscare politica, #Ungureanu partid nou , #premier