Cine e Mihai Razvan Ungureanu, noul premier

Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:18
12341 citiri
Cine e Mihai Razvan Ungureanu, noul premier

Mihai Razvan Ungureanu, noul premier anuntat luni de presedintele Traian Basescu dupa ce Emil Boc a prezentat demisia sa si a guvernului pe care l-a condus, este istoric si diplomat de cariera, care a ocupat, din 2007 si pana acum, functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Ungureanu a ocupat si functia de ministru de Externe in Cabinetul Tariceanu, insa a demisionat in urma unui scandal legat de doi muncitori romani arestati in Irak sub acuzatia de spionaj.

Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Basescu

Ieseanul UTC-ist, elev eminent

Mihai Razvan Ungureanu s-a nascut la data de 22 septembrie 1968 in municipiul Iasi, fiind fiul prof. dr. Stefan Ungureanu, fost viceprimar al municipiului Iasi (1996-2000).

In perioada studiilor efectuate la Liceul de matematica-fizica "Costache Negruzzi" din Iasi (pe care l-a absolvit ca sef de promotie in anul 1987), din 1985 si pana la Revolutia din 1989 a fost membru supleant in Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist (CCUTC).

In anul 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. Presa a scris, ulterior, ca in timpul evenimentelor de la Iasi, din 14 decembrie 1989, a monitorizat studentii care aruncau manifeste in incercarea declansarii unei revolte anticomuniste in camine.

Consultari la Cotroceni: PDL - un nume de premier, USL - anticipate

Ungureanu a absolvit in anul 1992 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi. In anul 1993 a sustinut masteratul in Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universitatii Oxford, iar la 27 martie 2004 a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, cu o teza cu tema "Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne", avandu-l ca indrumator stiintific pe acad. prof. dr. Alexandru Zub.

Demisie cu scandal de la Externe

Dupa o scurta perioada in care a activat ca profesor, s-a axat pe cariera diplomatica, ocupand numeroase functii, printre care mentionam secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001), director general - emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) (2003-2004).

In paralel cu aceste atributii, potrivit CV-ului sau, a fost ales ca presedinte al Institutului Roman pentru Studii Strategice din Bucuresti (din 2001), membru al board-ului administrativ al New Europe College din Bucuresti (din 2002) si membru al board-ului stiintific al Centrului pentru Politici de Securitate din Szeged, Ungaria (din 2003). Mihai Razvan Ungureanu detine gradul diplomatic de Ministru consilier (din 2003).

Emil Boc si tot Guvernul si-au dat demisia - Nu ma agat de putere!

In anul 2004, s-a inscris in Partidul National Liberal si, la sfarsitul acelui an, pe 9 decembrie, a fost numit in functia de ministru al Afacerilor Externe in Guvernul Tariceanu.

Pe 2 februarie 2007 premierul Calin Popescu Tariceanu ii cerea lui Ungureanu demisia din functia de ministru de Externe, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani in Irak, sub acuzatia de spionaj. Ungureanu s-a conformat si, 2 zile mai tarziu, pe 4 februarie, si-a inaintat demisia.

Cei doi muncitori, care lucrau la o baza militara americana in calitate de subcontractori, fusesera acuzati de spionaj, deoarece au facut fotografii fara aprobare in interiorul bazei.

Premierul a invocat in cererea de demisie adresata lui Ungureanu ca el a aflat din presa, dupa trei luni, de arestarea in Irak a muncitorilor romani, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, la cateva zile dupa arestare. Mihai Razvan Ungureanu a recunoscut ca nu l-a informat pe primul ministru, intrucat s-a considerat ca problema cadea exclusiv in sarcina MAI, fiind un caz de interventie consulara.

El a declarat ca i-a raportat situatia presedintelui Traian Basescu, care era singurul in drept sa decida, in virtutea subordonarii institutionale, daca acestia erau o problema consulara sau de alta factura. El a afirmat ca decizia de a renunta la portofoliu este un gest de onoare, desi isi sustine punctul de vedere anterior.

Lazaroiu arunca bomba: Parlamentare si prezidentiale in 2013

Sef la SIE in locul lui Saftoiu

Dupa demisia de la Externe, Ungureanu s-a reintors la functia detinuta inainte de a fi ministru, aceea de coordonator adjunct la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena (martie - decembrie 2007).

La data de 26 noiembrie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu a inaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Ungureanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), ramasa vacanta din martie 2007, in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu.

Atunci Ungureanu a fost votat cu o majoritate uimitoare - 295 de voturi pentru dintr-un numar de 318 parlamentari prezenti.

El a declarat inainte de votul pentru validarea sa in Parlament, ca, daca va fi numit in functie, nu concepe sa apere altceva decat interesele nationale.

A.S.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Comentarii
Thraxx
rank 5
AIUREA AIUREA
rank 5
Dupa ce astazi, BOC a facut POC,