Cine e principalul responsabil de esecul lui Ungureanu? Sondaj

Marti, 01 Mai 2012, ora 11:02
7085 citiri
Cine e principalul responsabil de esecul lui Ungureanu? Sondaj

Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a cazut la doar 78 de zile de la instalare, un record trist pentru un tanar politician cu o reputatie stralucita. Cine este principalul responsabil pentru faptul ca Romania schimba a doua oara guvernul in trei luni?

Cu siguranta, Victor Ponta nu ar fi reusit sa il "impuste" singur pe MRU, asa cum si-a dorit. Au fost mai multi haitasi, de la presedinte, care l-a transformat pe Ungureanu in vanat, pana la pedelistii care au fugit ca iepurii, care incotro.

"Pornesc cu ganduri realiste si nu de la principiul ca urmeaza sa fiu schimbat. Nu voi fi un prim-ministru care vine in fruntea Guvernului pentru a pleca. Cred in soliditatea guvernamentala si politica", declara Mihai Razvan Ungureanu la momentul prezentarii publice a Cabinetului sau. Mai mult, la un moment dat, el se arata increzator ca va ramane premier si dupa alegerile parlamentare din noiembrie.

Iata ca a picat inainte de a guverna cele 100 de zile la finalul carora intentiona sa prezinte in fata Parlamentului un prim bilant.

Ca atare, plecand de la premisele unor intentii serioase, onorabile, si trecand peste speculatiile unor analisti, potrivit carora predarea guvernarii ar fi un dar otravit pentru USL si un pas strategic indelung pregatit in laboratoarele Cotrocenilor cu scopul revigorarii increderii in PDL, ne intrebam cine este principalul responsabil pentru acest accident politic din cariera politica a lui MRU?

Traian Basescu, pentru ca a nominalizat un premier fara relatii politice solide

Evident, asa cum se obisnuieste in ultimii ani, primul la care ne gandim este presedintele Traian Basescu, cel care l-a aruncat pe MRU in razboiul politic pare-se fara o temeinica pregatire anterioara a acestuia si a conjuncturii generale.

Seful statului a declarat public ca nominalizarea lui Ungureanu nu a fost o decizie de moment, ci una gandita inca de la finele anului trecut. Sa nu fi anticipat corect presedintele, in ciuda experientei si a relatiilor sale inca stranse cu PDL, amploarea dezertarilor ulterioare din acest partid? Sa nu fi intuit ca atat de multi preudo-politicieni vor pupa acolo unde au scuipat, si pedelisti, si uselisti, si uneperisti, si...?

Cu putin timp inainte de nominalizarea lui Ungureanu ca premier, Valeriu Stoica declara ca Traian Basescu a ramas un presedinte jucator, doar ca acum nu mai joaca rugbi ci sah, si "joaca bine". Se pare insa ca, de data aceasta, Traian Basescu a facut o mutare gresita.

PDL, pentru ca nu a fost in stare sa isi onoreze promisiunea de a sustine guvernul

Un alt principal responsabil trebuie sa cautam si in cadrul conducerii PDL. Poate ca, asa cum spun unii democrat-liberali, Emil Boc a pierdut de multa vreme comanda acestui partid, permitand cu multa usurinta ruperea randurilor de catre militanti.

Nici Vasile Blaga, principalul sau contracandidat, nu pare sa fi depus vreun efort ca partidul sa se adune nu sa se destrame, neavand niciun interes in acest sens.

Nici fostii ministri din Cabinetul Boc, lideri de marca ai PDL, nu au miscat un deget pentru a sustine cu adevarat Cabinetul Ungureanu, spun unii analisti. Cum sa contribui tu insuti la estomparea in memoria publica a imaginii tale de pe vremea cand taiai panglica dupa panglica? Pe de alta parte, teama ca, dupa ce ai facut bataturi in palma tragand atatea sfori, ani si ani, s-ar putea ca un liberal sa ocupe fotoliul la care tu visezi cu atata ardoare, cel de presedinte al PDL, cum sa nu iti taie elanul si sa nu te faca sa te bucuri cand vezi ca lui MRU i se sifoneaza camasa scrobita?

Traseistii, pentru ca si-au urmarit propriile interese

Cel mai usor ar fi sa ii invinovatim pe traseisti, de la sobrul Sorin Frunzaverde pana la comicul Florentin Gust. Dar de ce sa ii invinovatim? Traim intr-o tara in care unul dintre principiile fundamentale este "cine poate oase roade", iar cuvantul "onoare" a devenit sinonim cu "prostie". Esti prost daca iti iei bilet de autobuz, esti prost daca inveti in loc sa copiezi, esti prost daca ramai pana la capat intr-un partid care nu mai are de gand sa te puna pe liste la alegeri.

Cat despre "revolutionarii bunului simt!" de la USL, acestia nu pot fi trecuti la categoria "responsabili", ci doar la "profitori".

Minoritatile, pentru ca au tradat coalitia

De la traseisti sa trecem la "tradatori". Sa fi tradat grupul minoritatilor, asa cum a declarat Emil Boc? Varujan Pambuccian nu a dezvaluit cum au votat la motiune el si colegii sai, Niculae Mircovici si Amet Aledin, pro sau contra Guvernului. "O sa-i spun personal lui Emil Boc cum am votat si de ce. O sa le explic si lui, si parlamentarilor PDL", a declarat Pambuccian, cu toate ca, in seara anterioara votului, recunoscuse la B1TV: "Eu am fost una dintre cele doua exceptii, care nu au votat pentru investirea Cabinetului Ungureanu".

Pana la proba contrara, nu putem sti cum au votat cei trei deputati ai minoritatilor, pentru ca s-au inregistrat si 9 voturi impotriva motiunii de cenzura, in afara de cele 235 "pentru" si cele 4 anulate. Dar daca ai votat impotriva instalarii unui guvern e greu de imaginat ca nu ai votat si pentru daramarea lui, oricat de penibila pare ideea ca reprezentantii unor minoritati s-au impotrivit prin vot aplicarii unui drept acordat unei alte minoritati.

Mihai Razvan Ungureanu, pentru ca a insistat sa ramana membru PNL

Si ultimul, cu voia dumneavoastra, pe lista principalilor responsabili: Mihai Razvan Ungureanu.

Poate ca premierul demis a comis cea mai mare gafa a acestor 78 de zile atunci cand a ales sa isi proclame public insistent apartenenta la un partid, PNL, care nu facea parte din coalitia de guvernare.

In loc sa stranga relatiile cu cei peste 200 de parlamentari care ii daruisera pe 8 februarie puterea executiva, MRU s-a bazat pe liderii lor, a considerat ca stau cuminti in subordinea sa si si-a indreptat interesul spre tabara inamica. S-a dovedit o greseala tactica fatala.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Cine este principalul responsabil pentru acest prim esec politic inregistrat de Mihai Razvan Ungureanu? Va plati cineva?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ungureanu premier demis, #cadere Guvern Ungureanu, #motiune cenzura Ungureanu, #Ungureanu premier demis motiune , #premier