MRU, victorie sau cedare pe bani publici? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 16:51
6772 citiri
MRU, victorie sau cedare pe bani publici? (Opinii)
Foto: gov.ro

Ar fi fost nerealist sa credem ca Mihai Razvan Ungureanu va reusi sa blocheze complet finantarile din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru ca asa se numeste oficial ceea ce noi cunoastem sub numele de fond de rezerva al premierului.

Dupa 22 de ani in care politica s-a facut intr-un anumit fel si numai in acel fel, iar campaniile electorale s-au castigat preponderent in functie de banii publici investiti, o decizie radicala ar fi aruncat PDL in sevraj. Cu atat mai mult cu cat discutam despre un premier independent si un PDL aflat intr-o situatie electorala mai mult decat dificila.

Presiunile politice au fost, cu siguranta, teribile si aproape la vedere, mai ales dupa defectarea lui Sorin Frunzaverde si a vasalilor sai din Caras. Fara finantare exista posibilitatea ca PDL, care sangereaza intens in teritoriu, sa se dezintegreze cu totul, ceea ce ar fi presupus ca si Guvernul sau sa ramana fara majoritatea tot mai fragila pe care se bazeaza.

Asadar, MRU a deschis punga pentru arieratele primariilor la utilitati, pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene si pentru proiecte de infrastructura locala. Pentru toate primariile aflate in aceste situatii, indiferent de culoarea politica, sustine dl Ungureanu.

Desi premierul se straduieste sa o numeasca o victorie, pentru ca alocarile au fost facute in conditiile domniei sale, nu ale partidelor, ordonanta de guvern emisa marti pare totusi o cedare. Ramane acum de vazut doar cat este ea de mare si ne vom lamuri de acest lucru atunci cand vom vedea alocarile concrete, adica acele anexe pe care le-a invocat premierul la Realitatea TV, care ar contine nu doar sumele acordate fiecarei primarii in parte, ci si destinatia exacta a banilor.

Respectarea acestor destinatii ar urma sa fie urmarita de Curtea de Conturi, ne asigura premierul.

Teoretic are dreptate. Practic insa am mai vazut vrafuri de rapoarte dramatice ale Curtii de Conturi, pentru care nu a raspuns absolut nimeni si in urma carora nu s-a recuperat un ban.

Chiar UDMR face acum mari presiuni pentru amnistierea fiscala a unor functionari care, potrivit unui astfel de raport, ar trebui sa restitutie niste sume incasate ilegal.

Ne spune premierul ca banii au fost dirijati conditionat, numai catre cofinantari pentru a nu pierde bani europeni si pentru primariile aflate in blocaj total, indiferent de culoarea politica a primarului.

Deocamdata nu putem decat sa-l credem pe cuvant. Dar potrivit legii nr. 500/2002 (art. 30 alin. 2 ), fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului "se repartizeaza prin hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar".

Ramane de vazut in ce masura cheltuielile a caror finantare a acceptat-o premierul indeplinesc cele doua criterii legale. Si nu numai pe ele, pentru ca fiind vorba despre bani publici, se intelege de la sine ca folosirea lor trebuie sa raspunda unui interes public.

Urgent este, nu ma indoiesc, si interesul clientului politic de a-si incasa banii pentru, sa zicem, parcul construit in mijlocul unui sat de munte, parc caruia i-a fost facut loc prin taierea unor brazi. Datoriile catre acest client sunt arierate, pot fi socotite proiecte de infrastructura locala, dar asta nu inseamna ca o asemenea cheltuiala este si legala.

Dupa cum, fiind vorba despre confinantari, ar trebui sa nu fie pe proiecte blocate de CE sub diverse de suspiciuni, adica proiecte care ar putea sa nu fie niciodata decontate de la Bruxelles si ar pica astfel integral, cu fraudele lor cu tot, in finantarea ingaduitoare de la Bucuresti.

Da, pentru primarul ramas fara fonduri pentru utilitati, este urgent sa primeasca altele, dar trebuie vazut si de ce a ajuns in aceasta situatie. Daca motivele sunt independente de vointa lui, tin de bugetarea initiala defectuoasa de la CJ sau sunt rezultatul unui management defectuos, daca nu de-a dreptul fraudulos.

Trebuie deci sa vedem in momentul detalierii cheltuielilor cate dintre ele sunt cu adevarat si urgente si neprevazute si de interes public. Ce iese din acest tipar este cedarea premierului in fata presiunii politice, indiferent in ce ambalaj de excelenta comunicare ar impacheta-o.

Dar intr-o oarecare masura victoria despre care vorbeste MRU exista deja. Ceea ce multi au numit, cu obida, incercarea premierului de a-si face imagine pe seama PDL, adica refuzul initial de a da banii, a fost un semnal ca totusi ceva s-a schimbat. Nu fundamental poate, dar robinetul nu se mai deschide cu aceeasi usurinta, la un pocnet din degete al baronilor, ca pe vremea lui Emil Boc. Si dovada sta chiar exodul din PDL.

Au aparut totusi niste criterii de alocare a banilor, iar banii nu mai trec nici pe la consiliile judetene si nici prin filtrul parlamentarului din colegiul respectiv, ci sunt alocate direct primariilor. Asadar, nu numai ca se deschide mai greu, dar robinetul nici nu mai siroieste, ci picura.

Dar la cum functioneaza politica din Romania, ma tem ca mai mult nu se poate decat cu o conditie. Sa desfiintezi cu totul robinetul. Alianta pentru o Romanie Curata cerea la sfarsitul anului trecut desfiintarea acestui fond de rezerva bugetara, creat parca tocmai pentru a facilita drenarea banului public.

Ceva imi spune insa ca robinetul mai strans, mai deschis va ramane tot acolo si una dintre marile griji ale politicienilor romani va fi mereu tocmai controlul asupra lui.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Ungureanu bani primarii, #Ungureanu bani PDL, #Ungureanu fond rezerva guvern , #premier