Deutsche Welle: Premierul Ungureanu scapa de Lustratie intr-un mod rusinos

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 19:20
5022 citiri
Deutsche Welle: Premierul Ungureanu scapa de Lustratie intr-un mod rusinos
Foto: gov.ro

La 22 de ani de la rasturnarea lui Ceausescu, Romania a adoptat Legea Lustratiei. Dupa toate indiciile, pare ca legea este mai degraba o metoda de reglare a jocurilor de putere din interior decat un gest necesar pentru a depasi trecutul dureros.

Pe 28 februrie, Parlamentul Romaniei a votat si adoptat Legea Lustratiei, care interzice, printre altele, ocuparea de functii statale si politice pentru o perioada de 5 ani, fostilor functionari ai regimului Ceausescu. La 22 de ani de la caderea dictatorului!

Negocieri rusinoase!

Pe lista cu persoane afectate de Legea Lustatiei au fost inclusi si fosti lideri ai UTC. Dupa primul vot, reprezentantii majoritatii parlamentare au constatat ca nou-numitul premier Mihai Razvan Ungureanu, ca elev si student, a fost membru supleant al UTC, scrie Deutsche Welle.

Pentru a nu se ajunge atat de departe, s-a purces la al doilea vot, iar deputatii, la "mana rapida", au scos organizatia comunista de tineret de pe lista lustrabililor. Doamne ajuta!, pare a fi spus Ungureanu.

Totodata, jurnalistii de la Deutsche Welle noteaza ca, in 2006, presedintele Basescu, un fost nomenclaturist, a condamnat in mod simbolic dictatura comunista. In practica, insa, consecintele acestui gest au fost nule.

Scriitorul neamt de origine romana, Richard Wagner, scrie intr-un articol publicat in presa germana ca Legea Lustratiei nu reprezinta decat un act de fatada a falsei democratii romanesti, pentru intreaga lume.

Cei de la Deutsche Welle fac referire si la situatia fostului procuror comunist Monica Macovei. Ei scriu ca lupta sa impotriva coruptiei din Romania, din pozitia de ministru al Justitiei, a contribuit in mod semnificativ la aderarea Romania la UE, in 2007. Este membru al PDL, dar nimeni nu-i poate inchide gura cand vine vorba de acte de coruptie, mai scriu jurnalistii DW.

Poate tocmai de aceea, se pare ca la presiunile UDMR, pe care Macovei o acuzase de acte de coruptie, legea a fost modificata introducandu-se asa numitul "punct Macovei". Conform acestuia, lustratia va afecta si fosti procurori ai perioadei comuniste, indiferent daca acestia se fac vinovati de represiunea politica de dinainte de '89 sau au pledat doar pentru cazuri penale si civile. Monica Macovei a spus calm: "mereu am sustinut o lege a lustratiei. Daca aceasta va fi folosita acum impotriva mea, doar pentru ca eu sa-mi tin gura, atunci pot doar sa spun: 'niciodata nu am sa tac'".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ungureanu Legea Lustratiei, #Legea Lustratiei Macovei, #Basescu Legea Lustratiei , #premier