Editorial: Ungureanu, nasul lui Mihai Gadea

Autor: Cristian Mihai Chis
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 16:52
9307 citiri
Editorial: Ungureanu, nasul lui Mihai Gadea

Cuminte ca un catel prins la panda la pui de rata, docil ca o bona unguroaica, dar incantat precum un elev din Apahida premiat la olimpiada de limba japoneza, Mihai Gadea a reusit o mare lovitura mediatica, din categoria "croitorasul cel viteaz".

I-a pus lui Mihai Razvan Ungureanu toate intrebarile menite a-i subrezi steaua, a reusit o audienta-record, si-a consolidat statutul si a incheiat emisiunea fara sa para cretin.

N-a avut umor - nu poseda, oricat s-ar stradui, alonja lui Victor Ciutacu si sclipirea lui Mircea Badea -, dar probabil ca nici nu si-a propus decat sa-l incurce pe premier. Doar ca n-a reusit. Poate data viitoare.

Ce-i drept, a pornit cu un handicap. Din cauza simpatiei pe care o inregistreaza Ungureanu, simpatie aflata in crestere, n-a putut sa sara la gatlejul acestuia fara sa riste decredibilizarea si mai vartoasa a postului. Daca vreti, a incercat sa se foloseasca de popularitatea premierului pentru a reintra in lumea buna a moderatorilor. Si, deoarece si-a pastrat cumpatul, daca ignor faptul ca nu de putine ori Ungureanu a fost cel care a pus intrebari si Gadea s-a lasat scos la tabla precum Mircea Geoana in confruntarea finala cu Traian Basescu, partial a reusit.

Numai ca nu l-a avut in platou pe Duta, seful CNAS, si nici pe deputatii Popoviciu sau Visan de la PDL. Personajul cu care a stat fata in fata, si care parea ca-i sufla voluptos in ceafa, e din alt aluat. Ceea ce am vazut - stapanirea de sine, eleganta, educatia, pregatirea - seamana cu Traian Basescu de pe vremuri.

Cu deosebirea ca Traian Basescu nu este nici ponderat in reactii, nici elegant, nici educat, nici nu are vreo expertiza superioara in alta materie decat jongleria cu sentimente.

Apropiere exista, insa, in doua puncte: unul este anvergura - domnul Ungureanu se afla pe drumul cel bun pentru a putea fi considerat ca apartinand de liga mare - si smecheria. Caci da, umorul atat de fin incat poate trece drept grosolan pentru cei care gusta genul si inteligenta superioara il califica pe premier pentru categoria "basista", a carei tusa se invarte intre cotonogeala usturatoare si aparenta ca nu face niciun efort.

In mod bizar, moderatorul nu a speculat cateva momente de slabiciune ale lui MRU, si le pun pe seama faptului ca l-a furat peisajul. Isi canta ode in minte. S-a balbait de cateva ori, cel mai tare in momentul cand seful Guvernului i-a "marturisit" ca s-a intretinut din nou cu Victor Ponta, pe tema reformei din energie, a incercat sa faca din malitie o arma de salon, insa n-a reusit decat sa contribuie la reusita premierului. Acasa la "Felix", Ungureanu l-a facut pe Gadea sa-si traga un upercut si sa se astearna la podea.

Una peste alta, am mai zarit ceva: in PDL vin vremuri grele. Ungureanu nu pare nici sa creasca oi, ca Ioan Olteanu, nu tremura de frica in momentul cand aude de Elena Udrea, si, in general, are piscoace pentru toate speciile care vietuiesc in partid, sau prin platouri, cu sentimentul ca sunt urmasii lui Cuza. Pazea!

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....