Efuziuni de premier (Opinii)

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 22:33
9897 citiri
Efuziuni de premier (Opinii)
Foto: Arhiva

Constient ca il podidesc tot mai spinoase probleme, domnul prim-ministru nu-si poate permite suplimente de inamicitie cu seful statului. De aceea, a optat pentru o lungime de unda similara in fapte si declaratii celei de la Cotroceni. In cel putin doua cazuri.

Primul este cel al controversatului proiect Rosia Montana. Recent, intr-o emisiune difuzata de un post de televiziune considerat apropiat actualei Puteri, premierul Ungureanu a facut lobby extragerii pretiosului metal galben.

"Eu nu sunt adeptul niciunui proiect, sunt adeptul unor rezultate. Proiectele care aduc locuri de munca ma intereseaza, le sustin. In ce priveste Rosia Montana, am avut discutii cu ministrii responsabili si am cerut foarte clar: spuneti-mi unde s-a blocat, si unde e un aviz negativ, si inchidem totul", afirma premierul.

In localitatea cu pricina locuiesc cateva mii de oameni. Sa admitem ca jumatate dintre ei ar fi angajati. Cam o picatura in oceanul sutelor de mii de someri inregistrati astazi in Romania. Merita acest contracost ideii de ce s-ar putea intampla acolo? Evident, nu.

Spoturile publicitar-patetice cu oameni dornici de munca si familii condamnate la saracie nu sunt pe deplin convingatoare. Fie si din simplul motiv ca prin insistenta platita- de cine oare?- au devenit agasante.

Ne mai spune dl Razvan Ungureanu ca a luat la pas tinutul "cu rani ale pamantului", in al carui pantec zace comoara aurifera, fiind impresionat de pauperitatea in care se zbat localnicii: "Nu am vazut lume mai saraca, mai pipernicita, mai cotropita de boli. Lasam comunitati de 5.000 de oameni pentru ca ne gandim la ce se poate intampla?".

Ca si cum nu ar fi firesc sa cugeti la orice repercusiuni, poate chiar incalculabile din multe puncte de vedere, privind doar la talerul convenabil al balantei!

Privatizare tip parjol

Raspunsul la panseul interogativ il are cu siguranta si provine de la fostul sau subordonat, Laszlo Borbely. Cel ce a tinut in sah "operatiunea Gold" prin avizul sau de impact asupra mediului. Intre timp, acestuia i-a sosit nota de plata zice-se pentru taraganare (nealiniere) sub forma unei inevitabile demisii, cu toate ca patimile i se trag oficial dintr-o alta directie.

Drept replica la atitudinea compatimitoare vizandu-i pe cei de la Rosia Montana, i-as oferi doar doua exemple luate la intamplare de pe harta tarii: Copsa Mica si Delta Dunarii. Primul este un orasel fantoma, de substanta agricola, care mai subzista in mare masura gratie banilor trimisi acasa de cei ce lucreaza pe unde si-a intarcat Mutu iapa.

Plumbul, metalele grele, dioxidul de sulf, pulberile in suspensie, negrul de fum rezultate din exploatari dezastruoase au facut din localitatea de langa Medias un etalon clasic de natura moarta. Un punct geografic arid, paralizat economic si ecologic.

Nu cu multi ani in urma, Copsa Mica detinea nefericitul titlu de cea mai poluata asezare din Europa. Saturnism, copii subdezvoltati, cai ucisi de anemie, turme de animale decimate, lapte infestat, legume arse de ploi acide. Un iad, unde smoala si pucioasa erau la ele acasa.

Au fost vandute sanatatea si o viata normala in schimbul unor monede dracesti: acid sulfuric, zinc, alte produse obtinute prin chimizarea gazului metan. Au ramas forme de relief golase si un pamant din care au disparut pana si cartitele.

Localnicii de acolo declarau ca grecii de la societatea-patron, cel mai mare poluator al zonei, bagau sarjele mari in arzatoare la adapostul intunericului, ca sa nu fie vazut fumul emis. Nici macar nu a contat ca proprietarii fabricii au primit nu mai putin de 41 de amenzi, insumand 1 milion de lei pentru depasirea de sute de ori a valorilor admise de substante toxice eliberate in natura, cat si pentru refuzul primirii organelor de control in fabrica.

Acestea sunt doar cateva din efectele unei privatizari de tip parjol. Cu certitudine, condamnatii de la Copsa Mica sunt mai piperniciti si cotropiti de maladii decat somerii de la Rosia Montana.

Evul Mediu contemporan

Mult mai la est, in Delta Dunarii, alt taram bantuit. Oamenii apelor duc un trai apropiat celui din Evul Mediu. In multe localitati, cum ar fi Caraorman, viata isi urmeaza cursul trist printre dune, palcuri de stejari si cateva blocuri comuniste, unde sunt adapostiti magarii satului.

Zonele au multipli factori de risc: izolare (mai ales iarna), imbolnaviri din cauza conditiilor de mediu, grad redus de educatie.

Peste 40% dintre copiii beneficiari ai serviciilor caravanei medicale, cand ea mai ajunge pe acolo, au fost diagnosticati cu diverse probleme de sanatate. Uneori destul de grave. O cifra absolut sugestiva - media timpului de asteptare a ambulantei este de...67 de ore. Nivelul de saracie este, de asemenea, alarmant.

Asadar, doua situatii cu nimic mai prejos decat pretioasa Rosia Montana. As spune dimpotriva. Diferentierea apare din cu totul alte considerente. Subterane si subacvatice. "Fiarele" smulse din maruntaiele solului Copsei Mici plus toate tonele de peste, caviar si stuf nu mai valoreaza simbolic in ochii autoritatilor de astazi decat putin peste cateva uncii extrase de la Rosia Montana.

Statul roman este puternic

Revenind la declaratiile dlui Razvan Ungureanu, acesta afirma despre privatizarea Cupru Min Abrud ca rezultatul negocierilor cu firma canadiana Roman Copper a dovedit ca statul roman este puternic. Nu a uitat sa completeze ca procesul de improprietarire va fi reluat cu avize de mediu existente si evaluari efectuate de o firma cunoscuta international. Poate n-o fi una din tara frunzei de artar.

"Aveam toate motivele sa jubilez, dar au existat cateva vicii de procedura, negocierea pe contract nu a functionat foarte bine", a conchis primul ministru, referindu-se la Cupru Min.

Anularea brusca a acordului privind exploatarea celor 900.000 de tone de cupru de la Rosia Poieni pentru 200 de milioane euro este laconic apreciata de prestigioasa publicatie Financial Times: "Decizia poate fi rezultatul unei presiuni politice asupra unui guvern nepopular, intr-un an electoral, constrans de Ministerul Economiei sa stopeze actiunea."

Acesta-i adevarul. Restul sunt variatiuni pe aceeasi tema, cu efuziunile aferente.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de...
#Mihai Razvan Ungureanu, #premier, #proiecte, #rosia montana , #premier