Gestul fatal care l-a ingropat pe Mihai Razvan Ungureanu (Opinii)

Marti, 01 Mai 2012, ora 14:32
8693 citiri
Gestul fatal care l-a ingropat pe Mihai Razvan Ungureanu (Opinii)
cuget liber

Cine s-ar fi gandit ca Mihai Razvan Ungureanu, despre care se spunea ca are mari sanse sa ajunga presedintele Romaniei, nu va apuca nici macar sa organizeze algerile locale, din postura de prim-ministru.

Probabil ca, atunci cand a fot investit, nici MRU nu credea ca viata lui la Palatul Victoria va fi atat de scurta.

Intra-adevar, dupa ce Guvernul Emil Boc si-a depus mandatul, multi sperau la o schimbare radicala de optica a PDL si, implicit, a coalitiei de guvernare. S-a vorbit in acea perioada de un guvern de tehnocrati, un cabinet de profesionisti, care sa duca la bun sfarsit acordurile cu institutiile financiare internationale.

Totodata, acest guvern urma sa fie insarcinat cu organizarea corecta a alegerilor locale si parlamentare. In schimb, aducerea in fruntea Executivului a "sefului spionilor externi" nu a cazut prea bine la digestia politica a multora, stiindu-se cine detine in aceasta tara fraiele tuturor serviciilor de informatii.

Nici nu stiu daca il putem numi tehnocrat sau profesionist pe Ungureanu, tinand cont de trecutul sau politic penelist, precum si de relatia cu Traian Basescu, cel care l-a numit sef la SIE intr-un monment in care fostul ministru de Externe se afla in conflict tacit cu premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

Evident, postura de om politic nu este incompatibila cu cea de profesionst intr-un domeniu, insa aceasta din urma calitate trece in plan secund cand imaginea publica iti este legata de un gest al primului om in stat fata de tine.

Insusi Ungureanu a recunoscut, in cadrul unei recente emisiuni difuzate de postul B1 TV, ca a sa cariera de premier "a inceput cu un telefon". Intr-o Romanie condusa conform unei legi constitutionale, desemnarea premierului si alcatuirea guvernului nu se fac la telefon. Exista negocieri cu partidele, se pun la punct programe de guvernare si, intr-un final, dupa ce se ajunge la un acord, se trece la votul de incredere din Parlament.

Greseala fatala a lui Ungureanu a fost ca nu a tinut cont de toate aceste prevederi. MRU a fost scos peste noapte din joben, desemnarea sa de catre presedintele Basescu lasand impresia ca nu a tinut cont de nicio negociere cu partidele din arcul guvernamental. Relatia ulterioara cu coalitia de guvernare avea sa dea dreptate celor care sustineau aceasta varianta.

De altfel, este de notorietate iesirea furtunoasa a lui Ungureanu de la o sedinta a Coalitiei, in care i s-au cerut bani, din fondul de rezerva al Guvernului, pentru primariile afiliate Puterii, in prag de alegeri locale. Am avut, atunci, impresia ca MRU nu va fi o simpla marioneta in mana unor oameni precum Oltean, Hunor sau Gabriel Oprea.

Ne-am inselat amarnic, caci, dupa o scurta perioada, banii ceruti de catre coalitie au plecat catre primariile unde au fost solicitati. Poate ca Ungureanu a fost de buna credinta, insa presiunile i-au tocat marunt nervii, exact ca doamnei Placinta in ziua votarii motiunii. Nu avem de unde sti ce s-a invartit prin capul premierului in acele zile.

Stim, insa, ca, la votul recentei motiuni de cenzura, MRU a fost lasat de izbeliste in fata inamicului. Am vazut un MRU debusolat, extrem de iritat, cu un discurs agresiv la adresa actualei clase politice (cata diferenta fata de calmul, diplomatia si eruditia afisate in fata lui Mihai Gadea, la inceput de mandat ministerial), pe care chiar vroia sa o cenzureze prin initierea unei motiuni personale. Pacat de intentie, pentru ca, din sala, nu era sustinut aproape de nimeni.

Nici nu stim cu cine vorbea Ungureanu si cui cerea sustinerea, deoarece partea dreapta a salii, in care trebuiau sa stea membrii PDL, UNPR sau UDMR, era aproape goala. Chiar daca nu ar fi putut schimba soarta Guvernului, coalitia de guvernare trebuia sa fie acolo, macar pentru suport moral. Insusi presedintele PDL, Emil Boc a preferat sa stea in biroul Ralucai Turcan, temandu-se parca sa dea piept cu realitatea cruda.

MRU a mers u jumatati de masura si a pierdut

Ungureanu trebuia sa prevada un astfel de scenariu. MRU a mers cu jumatati de masura si a pierdut. Daca se vroia un om integru, care nu face compromisuri, bazat pe capacitatile sale intelectual-politice si increzator in viitorul sau politic stralucitor, Ungureanu ar fi trebuit sa-si formeze singur o echipa de ministri, nu sa vina in fata legislativului cu liste ministeriale impuse de partide.

In Constitutie scrie clar ca "premierul desemnat isi alege echipa cu care va merge in fata Parlamentului pentru un vot de incredere". Din pacate pentru el, MRU, imediat dupa desemnare, a primit numele ministrilor din noul sau cabinet. Plus ca, UNPR si UDMR nici macar nu s-au sinchisit sa propuna alte nume, in locul lui Diaconescu la Externe sau Oprea, la Aparare.

In contextul votarii HG care viza infiintarea unei linii de predare in limba maghiara la UMF Targu Mures, Ungureanu declara ca "deciziile se iau in coalitie". Cu alte cuvinte, guvernul sau nu ar fi fost decat un simplu executant. Pana la urma, deciziile s-au luat in coalitie, MRU a ramas un simplu executant, dar altii au fost executorii sai finali. Cei pe care nu a avut curajul sa-i refuze, sa-i cenzureze de la inceputuri si, eventual, daca conditiile nu-i erau indeplinite, sa refuze postul de premier. Insa, asa-i cand totul pleaca de la un telefon.

Reacția dură a ministrului Energiei la amenințările lui Călin Georgescu: ”Nici măcar nu mai ascunde că este unul dintre pionii care își asumă agenda Kremlinului”
Reacția dură a ministrului Energiei la amenințările lui Călin Georgescu: ”Nici măcar nu mai ascunde că este unul dintre pionii care își asumă agenda Kremlinului”
Ministrul Energiei a reacționat dur luni, 20 ianuarie, după ce a fost amenințat de Călin Georgescu, declarând că ”această coadă de topor a Moscovei trebuie expusă fără rezerve”....
Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, contestat din interior. I se cere să plece de la conducerea organizației: "A avut o poziţie de guru"
Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, contestat din interior. I se cere să plece de la conducerea organizației: "A avut o poziţie de guru"
Prim-vicepreședintele PNL Suceava, deputatul Ioan Balan, consideră că senatorul Gheorghe Flutur, liderul filialei sucevene a PNL, ar trebui să renunțe la conducerea organizației. Balan a...
#cadere Guvern Ungureanu, #motiune cenzura guvern Ungureanu, #Mihai Razvan Ungureanu cariera, #PDL Mihai Razvan Ungureanu , #premier
  1. Reacția dură a ministrului Energiei la amenințările lui Călin Georgescu: ”Nici măcar nu mai ascunde că este unul dintre pionii care își asumă agenda Kremlinului”
  2. Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, contestat din interior. I se cere să plece de la conducerea organizației: "A avut o poziţie de guru"
  3. Explicațiile unui economist despre succesul lui Călin Georgescu: "Era ultima șansă să își pună omul lor"
  4. A început înscrierea la votul prin corespondență în diaspora pentru alegerile prezidențiale din luna mai
  5. Ce se întâmplă dacă Benjamin Netanyahu, care are mandat internațional de arestare, vine în România. A fost invitat de Marcel Ciolacu la București
  6. Guvernul scapă printre degete 3 miliarde de euro din PNRR. Cristian Ghinea: “Îi cer lui Ciolacu să renunțe la acest plan și să se apuce de muncă”
  7. Economistul șef al BNR avertizează asupra efectelor devastatoare după alegerea unui președinte suveranist: "Atenție la ce vă doriți: s-ar putea să se întâmple”
  8. Asociația Comunelor din România contestă proiectul de reformă administrativă. "Comasarea sau desființarea unui număr ridicat de comune sunt nelegale"
  9. Lunga istorie a reorganizării administrativ-teritoriale a României. Ce modificări a suferit administrația de la Marea Unire până astăzi și de ce stagnează reforma
  10. Politolog, despre cei mai „noi candidați” la prezidențiale: „Le recomand să facă un test. Să ia trenul Mangalia-Baia Mare, sau Timișoara-Botoșani”. Motivele din spatele sfatului