Invitatii Ziare.com George Padure: Bilantul "ungurenilor"

Marti, 08 Mai 2012, ora 14:24
4155 citiri
Invitatii Ziare.com George Padure: Bilantul "ungurenilor"

Este clar ca un audit la preluarea guvernarii trebuie facut. Si asta nu atat pentru a constata neregulile activitatii Guvernului Ungureanu, cat pentru a sti de unde se pleaca.

Mai ales ca l-am supraestima pe Ungureanu daca i-am pune totul in carca. Problemele se vor regasi sub semnatura domnului Boc incepand cu 2008 si pana la ultima Boboteaza, cand a hotarat sa se faca din nou primar la Cluj, iar asta ca sa nu fim rautaciosi.

Si tot pentru a nu fi rautaciosi, putem spune ca perioada care a urmat au fost 78 de zile de euforie guvernamentala traita de unii ce s-au vazut peste noapte la "butoane".

Bilantul declarativ al lui MRU prezentat in aproape 40 de minute televizate nu a fost altceva decat o parada electorala a activitatii guvernamentale a ultimilor peste 3 ani, mult cosmetizata, adunata in cateva randuri scrise de pe la fiecare minister pentru a dovedi - acum in mod transparent - cum preda PDL administrarea tarii.

Un fel de aburire totala, dorita insa a fi facuta fara ca ecranele televizoarelor sa se abureasca. Or, asta NU se poate!

Pentru ca - pe scurt - ne amintim cu totii cum a-nceput cu aroganta MRU guvernarea tarii odata cu ninsoarea si asezarea ei in calea domniei sale, scotindu-ne pe toti din casa la curatat zapada, de mai aveam putin atunci si-l regretam pe Boc.

Si tot scandalul cu imprastierea a 650 de milioane pe la primariile partidului, dupa ce acestia au terminat toti banii, vezi Doamne, pe deszapezirea localitatilor. Motivul scandalului: alocarea banilor catre localitatile PDL de parca in cele ale Opozitiei nu ar fi nins.

Ca sa nu mai amintim de transparenta actului de guvernare in conditiile in care din doar doua contracte semnate pentru vanzare de resurse ale tarii, tot doua erau secretizate. Nu in ultimul rand, in cele 56 de zile de guvernare - alte 22 au fost zile de weekend - MRU "ne-a pus" deoparte (???) peste 5 miliarde de euro, adica zilnic cate 100 de milioane cu gandul la reintregirea salariilor, dar inca nu vrea sa ne spuna unde-i tine. Mai e si chestiunea cu facultatea de la Targu Mures si ... cam atat pentru bilantul MRU!

Grosul problemelor si greselilor celor ce au fost obligati sa lase puterea - PDL in special - poate fi insa revazut acum si nu neaparat prin bilant sau audit.

Chiar si din presa, din perioada in care citeam ca avem cele mai mari preturi la constructia de autostrazi, ca pe alesii locali nu ii intereseaza banii europeni pentru ca nu ii pot cheltui cum vor, ca in unele localitati s-a investit chiar si in teren de fotbal asezat in panta, ca s-au facut piscine si sali de sport cu preturi de trei ori, ca zeci de milioane de euro sunt furati de la bugetul TVA si multe altele.

Nu avem decat sa rasfoim ziarele vremurilor pentru a constata ca, pe langa reclama masiva facuta involuntar de Ridzi, Udrea si Anastase marcii Louis Vuitton, astazi nici nu ne mai trebuie audit, Revista presei fiind suficienta. Iar asta daca, prin abstractie, memoria romanilor nu i-ar mai ajuta.

Mai ales ca acestea se petreceau in perioada in care peste 200.000 societati comerciale au tras obloanele, peste 700.000 de persoane au devenit someri, peste 65.000 de cadre medicale au ales sa lucreze in strainatate si aproape 100 de spitale au fost inchise, salariile s-au redus cu 25%, iar pensiile cu 15% si noile mamici si-au pierdut indemnizatia.

Daca mai amintim si faptul ca, din ultimii 50 de ani, in anul 2011, in Romania, au avut loc cele mai putine nasteri, nu mai avem nevoie de nimic pentru a intelege ca dezastrul a fost total. Mai trebuie bilant?

In timp ce scriam aceste randuri a aparut si Programul de guvernare al viitorului Cabinet Ponta, dar fiind la acest moment numai planuri de viitor sunt obligat la prudenta. Chiar si asa, insa, citindu-l pot spune ca macar speranta ca va fi mai bine va reveni cat de curand printre tot mai multi, chiar si printre pedelisti cu ungureni cu tot.

Pentru ca ceea ce difera aici este modul in care este abordata sarcina guvernarii, caracteristicile intregului program fiind, coerenta, viziune si responsabilitate fata de asteptarile romanilor. Sa traiti bine!

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#George Padure guvern Ungureanu, #George Padure bilant MRU , #premier