Liberarea lui Boc (Opinii)

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 23:31
3561 citiri
Liberarea lui Boc (Opinii)

Desi termenul de celeritate este utilizat preponderent in justitie, cand isi mai aduce cineva aminte de el, iata ca am avut ocazia sa vedem celeritatea in actiune, odata cu demisia premierului Emil Boc, impreuna cu toata echipa sa guvernamentala.

Iuteala cu care s-au petrecut evenimentele, de la "Am luat decizia de a depune mandatul guvernului" si "Va multumesc si va doresc succes tuturor! Doamne ajuta!", spuse de Boc si pana la acel "Multumesc in primul rand pentru increderea acordata" al lui Mihai Razvan Ungureanu, - numai zece ore - este de-a dreptul miraculoasa. Cum insa doar cei aidoma Oanei Zavoranu cred in vrajitorii, promptitudinea si precizia infaptuirii de la inceputul saptamanii denota o pregatire minutioasa. Si se mai intrebau unii si altii ce coace Traian Basescu.

Prima dintre dileme a constat in motivatia acestei demisii care, desi ceruta si de multe ori pusa pe tapetul comentariilor, ne-a luat totusi prin surprindere. Inca de la acest punct intram insa intr-o vrie a contradictiilor.

Emil Boc explica demisia sa prin aceea ca a luat aceasta decizie "pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte, si anume stabilitatea economica a tarii". Totodata, afirma ca "astazi, Romania este stabila si credibila din punct de vedere economic. Trebuie sa mergem mai departe. Pentru asta, v-am propus incetarea mandatului guvernului, depunerea mandatului".

Deci Emil Boc pleaca tocmai cand lucrurile, in acceptia sa, sunt asezate pe fagasul normal. De ce? Raspunsul il da tot el, in acelasi discurs de adio: "Cred ca este momentul sa lasam locul unui nou guvern, care sa consolideze roadele muncii noastre si sa fie mai popular, pentru ca nu mai are de luat masuri de austeritate". In traducere libera, sa salvam ce mai putem din procentele popularului PDL.

Traian Basescu, pe de alta parte, declara ca a discutat cu Boc despre demisie inca din decembrie. Atunci nu erau proteste de strada. Iar pe 2 februarie presedintele a spus ca "premierul Boc mi-a fost, imi este, imi va fi un partener in incercarea de a face ce e de facut". Nu putem intelege de aici decat ca intreaga afacere a fost bine pusa la punct la Cotroceni si nu poate fi vorba de o decizie intempestiva a lui Emil Boc, transfigurat intr-un martir pe altarul patriei.

Scenarofilii ar putea crede chiar ca pana si "interventia cu Raed Arafat" sau "interventia cu romanii" au reprezentat modalitati de a inflama publicul si ca "serviciile" si-au facut datoria cu succes. Nu insa si noi, nu?

Am putea crede, fara a cerceta si afirmatia ritoasa a lui Mihai Razvan Ungureanu: "Primul meu obiectiv, formarea cu celeritate a guvernului". Dar scrijelind un pic poleiala, si dand un pic timpul inapoi, aflam ca la ora la care dumnealui afisa siguranta si seriozitatea celui ce a fost "intotdeauna, prin functile ocupate, loial interesului publc si in primul rand intereselor nationale", dar si patruns de fiorul ca "independenta politica imi garanteaza spatiul necesar pentru a indeplini acest mandat", arhiereii PDL tocmeau de zor portofoliile ministeriale. Cum se spune, i-a luat-o celeritatea inainte.

Deoarece, in concisa sa alocutiune n-a spus niciun cuvant despre un alt program de guvernare, post-stabilizarea realizata de Boc, putem considera ca ramane in vigoare actualul program de guvernare. Coroborand aceasta cu spusele presedintelui Basescu, adica "nu am nimic in a schimba in comportamentul pe care l-am avut in cele doua mandate de pana acum", ne punem indreptatitele intrebari: Ce se schimba, de fapt? Si cui foloseste?

Ghici, ghicitoarea mea!

Citeste si:
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis duminică, 24 octombrie, că 52% dintre funcționarii publici din instituție nu își înregistrează prezența la locul de muncă și nu...
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, le-a transmis duminică, 24 octombrie, un mesaj celor de la PSD și USR. Liderul liberalilor a declarat că este nevoie de responsabilitate...
Sursa: Ziare.com