Mihai Gadea, umilit de Ungureanu in propria ograda (Opinii)

Joi, 15 Martie 2012, ora 09:21
18134 citiri
Mihai Gadea, umilit de Ungureanu in propria ograda (Opinii)
Foto: Antena3

Fata de predecesorii sai, prim-ministrul Ungureanu a avut curajul sa intre in barlogul ursului, venind sa-i tina de urat lui Mihai Gadea la Antena 3.

Poate si faptul ca domnul Ungureanu nu este afiliat politic a contribuit la descalecarea acestuia in curtea lui Dan Voiculescu. Daca ar fi fost membru PDL, nu stim daca ar mai fi facut acest gest.

Am vazut la emisiunea lui Mihai Gadea un premier degajat, un om stapan pe capacitatea sa de exprimare lingvistica si, mai ales, un personaj fara trac.

Dimpotriva, in cadrul emisunii Sinteza Zilei, difuzate marti, 13 martie, pe canalul Antena 3, Mihai Gadea isi trada emotiile, incat pentru o clipa mi-am adus aminte de Radu Moraru si emotiile sale, cand a avut-o invitata la emisiunea "Nasul" pe cunoscuta Cicciolina.

Ca realizator si interviator al premierului, Mihai Gadea nu-si gasea cuvintele, iti dadea senzatia ca sta sa explodeze de atata tensiune, incat, la un moment dat, chiar premierul Ungureanu a glumit ironic spunand ca "e prea cald in studiou". Vazuse si el ca realizatorul nu e in apele lui, dar, spre lauda domniei sale, premierul nu i-a facut sarcina si mai dificila domnului Gadea.

Normal, cand esti pus sa porti un dialog cu un om facut din cu totul alt aluat fata de toti indivizii care se perinda zilnic pe la emisiunile tv, inclusiv Sinteza Zilei, ti se cam pune nodu-n gat si te uiti la ceas, rugandu-te ca secundele sa treaca mai repede si sa intre Mircea Badea cat mai repede in emisie.

L-am vazut pe Mihai Gadea cum a fost pus la punct inca de la inceputul emisiunii. Se vede ca MRU are experienta solida in comunicarea interpersonala, incat sa stie cum se persuadeze un interlocutor.

Vorbind despre destituirea unui sef din Politia Romana, in urma macelului de la Perla, Gadea spune ca este un gest "salutar" al Guvernului. MRU il intrerupe si il intreaba ce a vrut sa spuna cu "salutar" asta, stiind ca, in DEX, "salutar" inseamna "salvator", "providential". In acel moment, Gadea a aratat ca nu are prompterul la el si s-a pierdut in detalii.

Se vede ca nu degeaba Ungureanu a fost ministru de Externe si sef la SIE. Si-a insusit cu brio tehnici de comunicare si dialog, avand capacitatea de a se plia pe orice model de interlocutor.

Alta era treaba cu Boc, un om prea putin aruncat in misiuni externe dificile. Emil Boc, in mai toate dialogurile pe care le avea cu presa, parea setat pe pilot automat, dand impresia ca a venit de-acasa cu discursul invatat. Avea un limbaj simplu, gesturi usor de intuit si un discurs extrem de predictibil, ceea ce facea ca si interlocutorului sa-i fie mai accesibil ca partener de dialog.

Am vazut cum Mihai Gadea punea intrebari, iar Ungureanu avea raspuns cam la toate. Nu am certitudinea ca toate raspunsurile premierului erau si cele corecte, dar felul in care a stiut sa le impacheteze lingvistic l-a pus pe interlocutor in imposibilitatea de a para. Folosind o paleta lingvistica larga, ministrul Ungureanu s-a plasat dincolo de capacitatea de asimilare a domnului Mihai Gadea.

Mai bine spus, atunci cand nu esti sigur pe intelesul explicatiilor care ti se dau, fie te manifesti prudent si nu continui, fie risti si mergi mai departe, fara a sti insa ce capcane ti se pot intinde. Din ce am vazut eu, Gadea a ales sa fie prudent.

Mihai Gadea, de aceasta data, nu a mai avut in preajma armata de analisti de serviciu, in frunte cu Mugur Ciuvica sau Bodgan Chirieac. Interlocutor nu i-a fost nici vreun Traian Igas sau Gheorghe Ialomitianu, doi "branconieri" de seama ai limbii romane, ci un om cult, care vorbeste cateva limbi straine, cu o vasta cultura generala.

Din pacate pentru el, Mihai Gadea nu l-a avut in fata pe Crin Antonescu care, la auzul cuvantului "Basescu", face o emisiune de analiza politica din doi timpi si trei miscari. Pentru prima data, am vazut un alt fel de politician, un alt fel de mod de abordare a lucrurilor spinoase din societate si o alta fata a politicii romanesti. Bravo, domnule Ungureanu!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gadea ungureanu emisiune, #Mihai Gadea umiliat premier Ungureanu , #premier
Comentarii