Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Basescu

Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:00
15794 citiri
Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Basescu
Foto: presidency.ro

Mihai Razvan Ungureanu a fost desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, luni seara, dupa consultari cu partidele politice, in urma demisiei de dimineata a lui Emil Boc.

Basescu a spus ca principala sarcina a acestuia va fi trecerea la un program de restabilire a prosperitatii pentru romani, dar si de creare de locuri de munca.

Presedintele i-a multumit public fostului premier, Emil Boc, pentru modul cum s-a comportat cat timp a ocupat functia de sef al Guvernului.

La randul sau, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca are experienta modernizarii a doua institutii pe care le-a condus, MAE si SIE, ca e un om de dreapta si ca reformele vor continua.

Ziare.com a prezentat declaratiile presedintelui Traian Basescu, in format LIVE TEXT.

"In cursul zilei de azi am avut consultari cu toate partidele parlamentare. As vrea sa fac urmatoarea precizare - inca din luna decembrie am avut discutii cu Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia, amanata din motive de interes national.

In primul rand, s-a constatat ca ar fi greu sa avem o majoritate parlamentara sigura, apoi am avut vacanta parlamentara si obiectivul a fost trecerea misiunii FMI. Era extrem de important sa se faca aceasta evaluare.

Odata terminata misiunea de evaluare, am trecut si la aceasta operatiune fireasca intr-un moment de criza.

Vreau sa intelegeti un lucru fundamental - orice instabilitate genereaza dificultati in finantarea statului roman pe 2 aspecte - unul e legat de refinantarile creditelor, al doilea, de deficitul acestui an.

Conform legislatiei in vigoare si Constitutiei, de la caderea primului guvern pot fi organizate alegeri anticipate in 5 luni.

Optiunea mea, instalarea imediata a unui nou guvern. A fost convenita desemnarea domnului Mihai Razvan Ungureanu.

Speram ca masurile din programul de guvernare sa genereze din nou crestere economica. Prioritatea numarul 1 a noului guvern e efortul de a restabili treptat nivelul de trai al romanilor. Prioritatea numarul 1 sa fie trecerea la un program de restabilire a nivelului de trai al populatiei.

Al doilea obiectiv: respectarea obligatiilor asumate de Romania in relatiile internationale, inclusiv cele privind acordurile cu institutiile financiare internationale.

Va trebui sa continue lupta impotriva coruptiei in mod nediscriminatoriu. Trebuie procedat ca pana acum pentru a se pune capat actelor de coruptie, in mod deosebit a celor care exercita puterea la nivel central si local. Trebuie continuat trendul de crestere a absorbtiei fondurilor europene.

O prioritate zero, la fel de importanta, e crearea de locuri de munca, care se poate obtine prin utilizarea accentuata de bani europeni si deschiderea unor exploatari miniere.

Sunt cateva ganduri pe care le am la desemnarea noului prim ministru. N-as incheia inainte de a-i multumi premierului demisionar, Emil Boc, pentru profundul devotament in serviciul public.

Vreau sa-i multumesc public pentru modul cum a servit ca prim ministru al Guvernului.

Mihai Razvan Ungureanu - primele declaratii ca premier desemnat

"Multumesc pentru increderea acordata de factorii de decizie constituionali. Va asigur ca se va indeplini cu seriozitate (mandatul - n.r. )

Am experienta unor institutii care sub mandatele mele s-au modernizat si au devenit performante. Independenta mea politica imi garanteaza spatiul necesar.

Reformele vor continua, plusul va fi acela al unui bun administrator care are o logica a eficientei.

Am fost intotdeauna loial interesului public si intereselor noastre nationale.

Guvernul are nevoie de o directie. Optiunile mele ideologice au fost intotdeauna de dreapta.

Pimul obiectiv - formarea unui guvern - intrevederi cu liderii Opozitiei au in vedere informari reciproce, identificarea unor elemente de interes national.

Prioritatea mea esentiala e stabilitatea politica si economica a Romaniei".

Emil Boc si-a dat demisia

Premierul Emil Boc a anuntat luni ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, urmand ca presedintele Traian Basescu sa nominalizeze, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, un alt premier.

Emil Boc si tot Guvernul si-au dat demisia

"Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului", a anuntat Emil Boc la finalul unei scurte sedinte de Guvern, precizand ca a luat aceasta decizie "pentru a detensiona situatia politica din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte".

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost desemnat in functia de prim-ministru interimar, pana la numirea unui nou sef al Executivului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

”Greii” europeni care vin Congresul de la București din 6-7 martie. Printre cei prezenţi va fi cancelarul Austriei, Karl Nehammer
”Greii” europeni care vin Congresul de la București din 6-7 martie. Printre cei prezenţi va fi cancelarul Austriei, Karl Nehammer
Deputatul european Siegfried Mureşan a anunţat luni, 4 martie, că 11 şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi...
Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, din plenul Camerei Deputaţilor, că este aici să vorbească despre o aşa numită...
#Traian Basescu nou premier, #Basescu demisie Guvern Boc, #Basescu demisie Boc , #premier