Mihai Razvan Ungureanu: Taxele nu se schimba, pana la sfarsitul anului

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 14:28
1696 citiri
Mihai Razvan Ungureanu: Taxele nu se schimba, pana la sfarsitul anului
Foto: RRA

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca taxele nu vor fi modificate, pana la sfarsitul acestui an, pentru ca "mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate".

In cadrul unui interviu acordat Radio Romania Actualitati, premierul s-a declarat foarte multumit de crearea Consiliului Consultativ de Afaceri, despre care a spus ca este "de departe cel mai interesant produs al cooperarii dintre administratia centrala si mediul privat de afaceri".

"Am izbutit sa aducem in preajma actiunilor guvernamentale oameni de afaceri din cele mai importante ramuri de activitate si tuturora, intr-un spirit de cooperare si respect reciproc, le-am oferit subiectele pentru care doresc sa ma consult cu ei", a spus premierul.

Ungureanu a precizat ca ii va asculta in ceea ce priveste subiectele legate de cresterea economica.

"Legat de taxare, cel putin pana la sfarsitul anului, nu este previzibila vreo modificare. Mediul privat de afaceri are nevoie de predictibilitate, deci nu vom aduce variatii suplimentare la acest capitol. Ce am solicitat membrilor acestui Consiliu a fost un plus de creativitate pe chestiunile care privesc evaziunea fiscala, imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene, si in general cresterea economica", a mai spus premierul.

Privatizarea Cupru Min

In cadrul interviului, seful Guvernului a explicat si decizia de privatizare a Cupru Min, sustinand, inca o data, ca nici una dintre companiile miniere gestionate de stat, in ultimii 20 de ani, nu a fost profitabila.

"A fost scoasa la vanzare o companie miniera complet neprofitabila, care administra un zacamant de 800 de milioane de tone de cupru, cu concentratie de 0,3 la suta. In ultimii 20 de ani, nu a existat companie gestionata de stat, in domeniul minier, care sa fi fost profitabila. Sunt pompe care absorb bani, luand din banii populatiei", a explicat Ungureanu.

Seful Guvernului a mai precizat ca statul a reusit sa vanda compania miniera cu o suma mult mai mare decat a fost scoasa la licitatie.

"Privatizarile companiilor neprofitabile au inceput in anii '90, iar acum suntem in situatia in care, scoasa la vanzare, cu un pret bine consolidat - 57 de milioane de euro - a reusit sa fie vanduta prin licitatie deschisa, cu o suma mult mai mare, 200 de milioane de euro. Licenta de exploatare dureaza pana in 2019. Oricine preia aceasta intreprindere aproape in faliment o va revigora. Noi nu aveam capacitatea de a o exploata, nu avem nici tehnologia necesara", a mai spus Ungureanu.

Intrebat cat va castiga statul de pe urma privatizarii, in materie de redevente, seful Guvernului nu a putut da un raspuns precis.

"O sa vedem care va fi planul de exploatare a cumparatorului si vom vedea atunci care vor fi redeventele incasate la stat. Va pot spune ca in perioada comunista, exploatarea nu putea sa acopere nici macar o patrime din productia fixata de la Bucuresti. Presupunand ca am fi facut o enorma investitie, de ordinul miliardelor de euro, am fi creat un deficit enorm in buget, care s-ar fi oglindit in buzunarele romanilor", a adaugat Mihai Razvan Ungureanu.

Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Ungureanu marire taxe, #Ungureanu privatizare Cupru Min, #Ungureanu RRA aprilie 2012 , #premier