MRU, asteptarea ce trebuie si confirmata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 13:53
8730 citiri
MRU, asteptarea ce trebuie si confirmata (Opinii)
Foto: Guvernul Romaniei

Primul interviu acordat de Mihai Razvan Ungureanu dupa instalarea la Palatul Victoria a fost mai mult decat incurajator. Premierul a aratat luni seara la TVR excelente abilitati de comunicare, atitudinea si abordarea potrivite functiei.

Dar, dincolo de aceasta forma foarte buna - cea mai buna, indraznesc sa spun, din ultimii 22 de ani, cu exceptia lui Mugur Isarescu desigur - premierul mai trebuie sa dovedeasca si fond, substanta, fara de care aceasta forma nu face doi bani.

Stapan pe sine, dupa nervozitatea nesigura de la inceputul mandatului, dar fara a fi suficient, cu un limbaj elevat, insa nu dincolo de limita riscanta a elitismului, cu o exceptionala stapanire a accentelor si a nuantelor, respirand autoritate, dar nu autoritarism, avansand obiective, nu promisiuni, Mihai Razvan Ungureanu a aratat romanilor un model de premier care, sunt convinsa, prinde, ba as spune ca era chiar asteptat, mai ales de electoratul nehotarat, retras intr-o demobilizare pesimista.

Premierul a atins, foarte abil, cateva puncte extrem de sensibile. A anuntat punerea sub lupa cu obiective si termene fixe a tuturor sefilor de institutii publice, de la ANAF la CNAS. Asadar, mentinerea sau schimbarea lor ar trebui sa fie rezultatul unui demers obiectiv, o decizie bine cumpanita si argumentata, nu un implus de moment, o decizie in prinvita careia, a tinut sa sublineze, are independenta totala. "Luna februarie este momentul zero, cine tine pasul merge mai departe Sunt cat se poate de ferm cu chestiunea aceasta si, repet, nu am o frana politica si nu ezit in niciun moment ca de la ministru pana la ultimul secretar de stat pana la directorii de deconcentrate sa actionez exact in acelasi fel, chirurgical si fara sa am un calcul in spate", a declarat apasat premierul.

A condamnat explicit politicile Elenei Udrea, o disociere esentiala pentru credibilitatea noului premier. "Nu suntem o tara de inotatori, nu am o mare apetenta pentru piscine sapate in diferite localitati (...) Nu pot promite mariri de salarii sau de pensii, dar pot sa reduc cheltuielile bugetare la ministerele care administreaza banii publici. Si aici dau numai doua exemple: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerul Transporoturilor si Infrastructurii", sunt fraze care i-a adus premierului, nu ma indoiesc, cateva procente de simpatie.

Asa cum i-au adus rezervele exprimate in privinta unor majorari salariale minune, in care nu mai crede nimeni si a caror imbratisare i-ar fi adus rapid stampila de demagog. A confirmat insa scaderea CAS, o solutie care bucura nu numai angajatul, ci si angajatorul. A intins inca o mana catre Opozitie, dar nu direct, ci imbratinsand cel putin una dintre ideile celei considerata eminenta cenusie din spatele lui Victor Ponta.

In privinta viitorului sau politic, MRU nu a confirmat nimic, dar si-a lasat toate optiunile deschise, autoconditonandu-se de performanta guvernamentala: "Indiferent de ceea ce as putea eu gandi, nu se poate construi nimic pe aer. Primul lucru pe care trebuie sa-l fac este ca acest guvern sa functioneze bine. Daca se intampla acest lucru si exista efectul social dorit, putem discuta si mai departe"".

Una peste alta, prima iesire publica a premierului Ungureanu a semanat foarte bine cu o partida reusita de biliard si, asa zice ca mai toate loviturile i-au adus puncte. Dar partida aceasta castigata a ridicat niste asteptari uriase. MRU a creat asteptarea unei tolerante zero la incompetenta si coruptie, a creat asteptarea unei viziuni economice, inca neevidentiata insa, a creat o mare asteptare de seriozitate, coerenta si autoritate. A ridicat asadar stacheta mult peste nivelul lui Emil Boc, ceea ce desigur este foarte bine, dar si foarte periculos pentru domnia sa. Cu cat cazi de mai sus cu atat te lovesti mai rau.

Deocamdata singura reusita certa a premierului Ungureanu, deloc neglijabila de altfel, este transparentizarea cheltuielilor publice, pe care fiecare minister are obligatia sa le afiseze pe site-ul propriu. Dar MRU are nevoie de mult mai mult pentru a convinge.

Are nevoie de niste schimbari spectaculoase la finalul perioadei de evaluare a sefilor de institutii publice, care sa-i demonstreze intransigenta si independenta ferm afirmate. Are enevoie de un salt real la nivelul absorbtiei fondurilor europene si de rezolvarea rapida a blocajelor sub suspiciuni de frauda. Orice caramida pusa de-acum inainte la temelia vreunei investitii dubioase din bani publici, va fi o caramida la cavoul sau politic si trebuie sa se astepte ca nu numai presa, ci si "inotatorii" sa fie cu ochii pe fiecare ban public.

Dar cel mai mult, MRU are nevoie de crestere economica, are nevoie de o dezmortire a mediului de afaceri si de o senisbila revigorare a increderii investitorilor si consumatorilor. Are nevoie ca elicea consumului sa reporneasca si sa impinga inainte economia. Aceasta este marea sa incercare, iar pentu a o trece are nevoie de mult mai mult decat abilitati exceptioanle de comunicare. Are nevoie de competenta si viziune. Le va dovedi sau va ramane doar la nivelul unei forme bine slefuite, dar inutile?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #Mihai Razvan Ungureanu Udrea, #Ungureanu salarii pensii , #premier