Ziare.com

MRU: Nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 07:31

   

MRU: Nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC Interviu
Fostul premier, senatorul FC Mihai Razvan Ungureanu, il acuza pe primul ministru Victor Ponta de minciuna in cazul Rosia Montana.

Aspectele pe care Victor Ponta pretinde ca le-a renegociat cu RMGC au fost negociate de Guvernul Boc, in frunte cu majorarea redeventei de la 4 la 6%, iar "concluzia e una singura: nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC", afirma Mihai Razvan Ungureanu intr-un interviu acrodat Ziare.com.

Fostul premier afirma ca in mandatul sau a negociat intens conditii mai favorabile si ca a refuzat sa semneze contractul in formula pe care o prezinta acum Guvernul Ponta, pentru ca Romania poate obtine mai mult.

MRU afirma ca proiectul de la Rosia Montana a trenat din vina tuturor premierilor care au condus executive succesive vreme de 14 ani. Fostul premier avertizeaza Victor Ponta va da socoteala si pentru finalul negocierii cu partea kazaha din Rompetrol care a adus prejudicii statului roman.

Intr-o declaratie acordata recent Ziare.com spuneati ca nu va puteti pronunta in privinta proiectului Rosia Montana fara a avea datele concrete ale intelegerii. Ministerul Marilor Proiecte a pus pe site-ul sau conventia cu RMGC. Cum le apreciati?

La inceputul lunii, premierul Ponta spunea ca, spre deosebire de guvernele precedente, actualul guvern a renegociat trei aspecte suplimentare: investitii suplimentare la mediu, marirea participatiei statului pana la 25% si cresterea redeventei la 6%.

E un mare fals. Oferta pe care RMGC a facut-o Guvernului Boc in 26 ianuarie 2012 contine exact aceste aspecte. Deci ceea ce anunta astazi guvernul ca a facut nu reprezinta nimic in plus fata de ultima oferta a RMCG din ianuarie anul trecut. Concluzia e una singura: nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC.

Este oferta pe care ati gasit-o pe masa cand ati devenit premier. Ce ati facut cu ea?

Am privit proiectul foarte tehnic, din punctul de vedere al castigurilor statului roman si al locurilor de munca. Ca sa ma pot lamuri si sa stiu ce semnez, am intrebat ministrii de resort - economie, cultura si mediu - doua lucruri: "De ce a trenat proiectul vreme de aproape 14 ani? De ce sunt intarziate avizele de descarcare arheologica si de mediu?"

Intre timp, prin hotarare de guvern am transformat proiectul intr-unul de interes public, astfel incat sa se poata purta dezbatere nationala pe el.

Ce v-au raspuns ministrii de resort?

Proiectul a trenat din vina tuturor premierilor care au condus executive succesive vreme de 14 ani. De vina e frica de raspundere. Proiectul a inceput in 1999 cand s-a incheiat primul acord intre stat prin MinInvest si compania de resort. A fost si anul unui accident ecologic la Baia Mare, care a inhibat intr-un fel decizia guvernamentala.

Dar clasa politica romaneasca fuge de raspundere si atat premierii cat si ministrii de resort au fugit si ei de raspundere. Teama ca proiectul poate sa atraga consecinte politice negative, deci lipsa de voturi, i-a facut sa nu ia decizia.

Mai mult, e vorba si despre superficialitatea clasei politice, despre incapacitatea de a cunoaste proiectul pe baza studiilor de impact a prognozelor economice, a tot ce te ajuta sa iei decizia. Din pacate, Guvernul Ungureanu a cazut si ministrii nu au apucat sa-si duca analiza pana la capat.

Dar nu au existat si interese obscure, contradictorii in privinta proiectului?

De la distanta se vede ca da. Este motivul pentru care solicit formal sa aflam, guvernul poate sa afle, o lista, un catalog al persoanele fizice, cetateni romani sau cu rezidenta in Romania, si persoane juridice din Romania care detin actiuni in acest proiect. Atunci ne-am lamuri daca este doar lipsa de responsabilitate si ignoranta sau si altceva.

Aveti suspiciuni, capete de informatie?

Nu pot sa neg ca am. Da, am anumite suspiciuni.

In ce zona duc ele?

Vom vedea.

Ce ati facut cu oferta primita de Guvernul Boc in ianuarie. Ati lasat-o in asteptare?

Am inceput discutiile care vizau tocmai o si mai mare participatie a statului, investitii sporite de mediu si alte beneficii de ordin economic si social. Cresterea redeventei de la 4 la 6 % fusese negociata deja inainte, de Guvernul Boc. Este un rezultat bun de negociere, este un merit clar al Guvernului Boc. Este a doua cota de redeventa din Europa, dupa cea din Rusia, tot de 6%. Rusii au reusit prima oara aceasta cota, apoi romanii.

Este realist sa ceri o redeventa mai mare?

Nu. Si participatia statului este tot meritul Guvernului Boc. Eu am vrut chiar mai mult decat atat. Pe cifre Ponta a ajuns asadar la rezultatele negocierilor Guvernului Boc si ar fi putut beneficia de rezultatele Guvernului Ungureanu, daca tinea cont de ele. Cert e ca n-a mai facut absolut nimic in privinta aceasta.

Au ajuns, pierzand un an de guvernare, exact la momentul instalarii Guvernului Ungureanu.

Si nu poti sa nu constati o uriasa ipocrizie. Unul dintre motivele pentru care a cazut Guvernul Ungureanu a fost exact Rosia Montana. Astazi proiectul atacat vehement de USL, e sustinut de USL, chiar in varianta asta schizoida in care Ponta spune ca sustine proiectul ca prim-ministru si il combate in calitate de deputat.

Oferta aceasta concreta e de acceptat? In calitate de premier ati acceptat-o?

N-as negocia mai departe, pana cand ating maximul de beneficiu posibil.

Si care ar fi acest maxim?

Sa va dau un exemplu. Cotele de profit direct pentru stat din subprodusele metale feroase si neferoase rezultate din exploatarea zacamintelor de aur si argint. In haldele de steril, in pamantul mort se ascund si foarte multe alte elemente chimice importante. As cere un studiu asupra compozitiei haldei de steril, pentru ca si ea trebuie exploatata. Tehnologia la care s-a ajuns astazi permite asa ceva.

Exista la Rosia Montana si un patrimoniu istoric si cultural major. Ca istoric, aveti o tresarire speciala in aceasta privinta?

Evident ca sunt de partea celor care sustin prezervarea patriomoniului cultural. Rosia Montana poate seta un standard pentru orice investitie de asemenea anvergura si asemenea continuitate. Vorbim de aproape 140 de milioande de dolari investiti in recuperarea patrimoniului istoric.

Documentul pus pe site-ul guvernului vorbeste despre doar 100 de milioane de dolari pentru prezervarea patrimoniului.

In datele din aprilie anul trecut vorbeam de 140 de milioane de dolari.

Deci e vorba despre o scadere in acest domeniu.

Important este ca recuperarea patriomoniului cultural este posibila in masura foarte mare, 80%.

Deci exploatarea si prezervarea patrimoniului cultural nu se exclud?

Nu.

Pledati pentru dezbaterea publica in privinta proiectului Rosia Montana si totusi ati cerut guvernului sa isi asume raspunderea pentru acest proiect. Asumarea este o procedura care eludeaza tocmai dezbaterea.

Asumarea raspunderii se leaga de felul in care se raporteaza premierul la acest proiect, intr-un mod neintalnit in viata politica romaneasca. Este nevoie de o motiune de cenzura care sa dovedeasca faptul ca premierul nu guverneaza, ci se pliaza electoral pe ceea ce reprezinta interesul sau si al propriului partid.

Dar motiunea e posibila si fara asumarea raspunderii.

Da, numai ca asumarea l-ar forta pe premier sa devina ferm pe una dintre cele doua optiuni contradictorii pe care le are in acest moment.

Dati vreo sansa acestui proiect intr-o perspectiva medie?

Eu da. Sunt in principiu in favoarea oricarei investitii care aduce profit si locuri de munca pentru statul roman. Daca va fi ingropat proiectul, va fi ingropat politic. Guvernul cauta sa se descarce de responsabilitate. Probabil ca dl. Ponta regreta ca nu a facut la fel si cu CFR Marfa si cu datoriile Rompetrol.

Negocierea cu partea kazaha din Rompetrol se va intoarce rau de tot impotriva d-lui Ponta la un moment dat, cand dosarul va fi reanalizat. Sunt oameni politici care sigur nu se vor simti bine. Pentru ca finalul negocierii cu partea kazaha arata complet diferit de etapa la care se ajunsese in negociere in urma cu un an de zile.

Cat, ce s-a pierdut?

Foarte mult din ceea ce statul roman putea sa obtina. Au fost facuti pasi inapoi pe o intentie pe care o pot explica doar prin lipsa de atentie fata de interesul national.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5221 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai MRU,tu crezi ca n-o sa dai socoteala pentru ce ai facut in cazul

Mostenirii Gojdu din Budapesta pe care ai dat-o ungurilor printr-o semnatura de parca ti-a lasat-o tie *** ? Stim ca esti vandut ungurilor si evreilor si te gandesti si la voturile tiganilor ca un utecist oportunist ce esti.

 

Fără oxigen, Ponta poate trăi 5 minute, dar fără minciună nici o

secundă!

 

Rosia Montana

NON Negotiable! No terms, No discussion, No deal!
it belongs to the romanian people! basta!

 

stiati ca ... ?

ldorado Gold va incepe lucrarile de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel, judetul Hunedoara, in prima parte a trimestrului al patrulea, a anuntat joi compania canadiana, potrivit Mediafax. Compania a precizat ca a finalizat forarile de la exploatarea Certej, judetul Hunedoara, iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor.

"Activitatile de explorare vor fi orientate catre exploatarile Brad, Deva si Muncel, pentru care am obtinut licente, forarile preliminare fiind anticipate la inceputul trimestrului al patrulea", se arata in comunicatul companiei.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat in februarie trei licente de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel si Brad, judetul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva.

Eldorado a cumparat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluand astfel si 80% din actiunile Deva Gold, care dezvolta zacamantul aurifer de la Certej. Tranzactia a fost finalizata in februarie. Restul actiunilor Deva Gold sunt detinute de statul roman, prin Minvest Deva.

Deva Gold s-a aflat in toamna anului trecut in mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

In septembrie anul trecut, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, in regim de urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Ministrul Mediului a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international.

Agentia Regionala de Mediu Timisoara a anuntat, atunci, ca a urmat toti pasii inaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej si ca legislatia nu prevede informarea autoritatii de mediu in astfel de cazuri.

Ulterior, Agentia pentru Protectia Mediului a depus, la Tribunalul Bucuresti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare si productie a aurului, cu activitati in Turcia, China, Grecia, Brazilia si Romania. In trimestrul al doilea din acest an, Eldorado Gold a obtinut un profit net de 43,3 milioane de dolari, in scadere de la 46,6 milioane de dolari in urma cu un an. Compania a produs in trimestrul al doilea aproximativ 5 tone de aur, cu 31% mai mult decat in perioada similara a anului 2012, la un cost operational mediu de 478 de dolari pe uncie.

stiam

si stim si de o pagina
https://www.facebook.com/certej.fara.cianura

Păi e norma!

Ăstia ne aruncă in fată scandalul cu DA sau Nu Rosia Montană, timp in care băietii isi văd de tereabă nestingheriti.
Cu cat e scandalul mai mare, cu atat captează atentia fraierilor - romanii fiind mari consumatori de p.anaramă si aurul se risipeste fir cu fir...

Este bine acum, domnilor de la ziare.com?!?

MRU este unul dintre cei mai buni prim miniștrii pe care i-a avut Romania! A cheltuit cel mai eficace banul public, respectul meu!

Cat de penibil e sa ai un premier mincinos...

Ponta a ajuns atat de notoriu cu minciunile lui incat daca ar spune adevarul ar da de banuit. E atat de infantil incat nu reuseste decat sa se apere spunand inca o minciuna.

 

nu infantil, Adsal, ci pervers !

Infantilismul inseamna inocenta, pe cand mincinosul din fruntea bucatelor noastre da dovada de multa, multra parsivenie si cinism cat cuprinde.

Tonta este obligat sä fie ales.....färä imunitate ajunge,,,,,,,,,

coleg de camerä cu nea Becali.

 

Nu cred afirmatziile domnului Unguent!

Dupa cum nu cred nici motivatzia pe care a oferit-o referitor la shpaga mascata pe care o primea de la OMV PETROM, pe cand era sef la SIE!
Nici un guvern n-ar lua de buna oferta unor escroci cunoscuti ca atare! In mod sigur au existat tratative, poate vom vedea si rezultatul lor, intr-o buna zi!

 

Eu le cred/ Nu cred minciunile lui Ponta ; as fi un naiv !

.

Abia la urma de tot am observat ca aici sunt numai postaci ...

... baselarieni!
Am stricat unanimitatea, coordonarea, completarea reciproca! Imi cer scuze si promit sa nu se mai repete!!

 

Bine D-ILIU,dar postaci astia nu sunt Ciripoi ori Repetenti.

Sesizezi deosebirea calitativa ?

MRU avea sarcina de la basescu sa semneze contractul cu

Gold corporation! Tocmai din cauza asta a picat! L-au respins oameni din tabara lui dar care nu voiau sa fie semnat acel contract! Acum vine si ne vinde gogosi despre ce fapte de vitejie a vrut el sa faca! Cine il mai crede pe acest asa zis istoric vopsit cu fel si fel de culori?

 

inovator

MRU nu a picat decat din cauza numita BLEJNAR Sorin, seful ANAF sau, altfel spus, seful mafiei, indiferent de simpatia politica.Restul, praf in ochii lumii ca si vila Dante, vita kobe,... care nu au putu fi demonstrate niciodata de mincinosul Ponta.
Problema cu Rosia Montana este cu totul alta: se pare ca bataia mare este pe altceva (unii spun wolfram) decat aurul care ar ocupa locul 3 in concentratie. Ar mai fi si faptul ca decat 6% redevente, nu ar fi mai rezonabil 100% pentru Romania ? Cat priveste cianurile, informatiile sunt destul de amestecate: dupa unii nu prezinta risc, dupa altii da !
Dar, oare, dupa aceste subiecte: Rosia Montana si cainii vagabonzi, ce ne pregateste guvernul sau Parlamentul.
Ponta, pentru a evita dilema premierului si a parlamentarului, ar trebui sa respecte Constitutia, in ceea ce priveste separatia puterilor in stat !

Bravo!! Corect! Desprw Wolfram este vorba!

Aurul e praf in ochi acolo.

Prietene, in general chimia spune ca ...

... acidul cianhidric (cianurile in general) nu sunt substante din gama vitaminelor!
Pe bune!

Adu-ti aminte de scandalul ala imens din anul 2000.
Cand a luat toata Europa foc, din cauza ca de le exploatarea altor ghesheftari din Baia Mare au scapat cateva mii de tone de cianuri.
Iti mai aduci aminte cum ne uitam la televizor cu ochii cat cepele, asteptand analizele pe mostre de apa din Dunare?

Iti mai aduci aminte de stirile de genul: viitura rosie a ajuns la ... in Ungaria, la ... in Serbia?
Si ca la un moment dat ... "s-a pierdut", pe undeva intre Severin si Calarasi, ca sa nu iasa lumea-n strada?

Ei bine, aia a fost parfum de roze pe langa situatia in care barajul gigantic de 185 de metri de la viitoarea Rosia Montana (gandit chipurile pentru-a tine-n frau 1.800.000 metri tone de cianuri), ar ceda la un cutremur.
Si va ceda cu siguranta, pentru ca va fi facut la marele 'shto, la mare economie de bani, de f*tu-i muma-sa.
Ca doar nu-i doare burta pe cei trei-patru escroci internationali jidani aflati in spatele jmenariei RMGC (Soros included), sa investeasca in protejarea mediului din Romania.

Semneaza ... tot un ***, dar nu o ***!
Shalom alehem, pacea-n sufletul vostru, calatorilor prin viata asta ciudata!

Simpatice marionetele astea, pana la urma...

Orice ar fi, ele (marionetele) pretind ca au facut incalzirea :)

 

S'trăiti don' Colonel! Ce mai faceti?

S-a renegociat, dar deja v-au scos din schemă si nu mai primiti informările proaspete.
S-a renegociat.

 

Diferenta majora

Proiectul Rosia Montana inseamna dezastru ecologic, acordul cu Rompetrol nu afecteaza mediul inconjurator. Hai sa facem diferenta clara intre cele doua chestiuni de interes national...parteneriatul cu Rompetrol chiar aduce beneficii importante statului roman. Numai daca ne gandim la faptul ca kazahii au facut din Petromidia singura rafinarie romaneasca care respecta normele europene...daca ar fi ramas a statului, ar fi ajuns la fier vechi pana acum, e cert.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor