MRU propune o cota unica de asigurari sociale

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 20:05
1910 citiri
MRU propune o cota unica de asigurari sociale

Partidul Forta Civica (FC), condus de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, propune o reforma privind contributiile sociale obligatorii, membrii partidului propunand in acest sens o cota unica ce va fi platita catre bugetul asigurarilor sociale.

De asemenea, programul FC mai cuprinde si "reducerea evaziunii in general, si munca la negru in special", "reducerea costurilor administrarii, atat pentru buget, cat si pentru contribuabili", dar si "reducerea risipii banului public".

Conform programului facut de FC, situatia actuala a sistemului de contributii sociale obligatorii contine plati mari catre stat atat din partea angajatului cat si a angajatorului, amintindu-se astfel ca un angajat cu contract de munca plateste lunar o contributie de 16,5% iar angajatorul ajunge pana la aproximativ 28%, angajatorul cheluind astfel pentru un salariu de 1.000 lei net o suma de 1.800 lei.

"Noi avem motivele noastre sa consideram ca in acest moment problemele fiscalitatii romanesti nu sunt in zona cotei unice. Cota unica de 16% este un impozit relativ competitiv daca privim la media europeana, nu mai este la fel de competitiv daca privim la competitorii nostri din zona, in special Bulgaria, Ungaria, R.Moldova.

Trebuie sa facem ceva pentru cresterea competitivitatii si in acea zona. Credem insa ca pentru a largi baza intai trebuie sa face curatenie, in sensul eliminarii obstacolelor existente inca din 2005 in calea cotei unice. Cel mai mare obstacol este actualul sistem al contributiilor sociale", a spus luni, vicepresedintele Fortei Civice, Gabriel Biris.

Din cauza acestor chetuieli ridicate, Forta Civica, prin vicepresedintii partidului, sustine ca rezultatul acestor costuri mari duce la "reglementari complicate, de multe ori confuze", la "munca la negru", "grad redus de declarare a salariilor mari" dar si "costuri administrative ridicate atat pentru angajatori cat si pentru stat", ceea ce a dus conform Consiliului Fiscal in Raportul pe 2011 la un cost al evaziunii prin munca la negru sa ajunga la 30,8 miliarde de lei.

Propunerea cu care vin acestia, cota unica de asigurari sociale, prevede o cota de 30% (10% angajat, 20% angajator) - pentru venituri din activitati dependente (salariati) si 25% pentru venituri din alte activitati.

Acestia mai propun odata cu aceste cote unice si "simplificarea legislatiei, implementarea unei logici simple si eficiente de calcul, retinere, plata si regularizare anuala a contributiilor sociale", "masuri pentru dezvoltarea asigurarilor private de pensii si sanatate" si "masuri severe de combatere a evaziunii in domeniu".

Ca si efecte pentru aceste propuneri, FC sustine ca astfel "va fi stimulata economia si crearea de noi locuri de munca", "creseterea veniturlui net pentru angajati, in special pentru cei cu venituri foarte mici", ceea ce ar duce la "creseterea nivelului de trai si implicit al consumului" dar si "simplificarea imensa a birocratiei si reducerea costurilor de administrare".

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#MRU cota unica asigurari sociale, #MRU cota unica asigurari, #Forta Civica cota unica asigurari sociale , #premier
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Am vazut! Utecistul Ungureanu ne indemna sa muncim pentru a-i