Predare de stafeta la ministere: Amabilitati si planuri de viitor

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 16:44
5167 citiri
Predare de stafeta la ministere: Amabilitati si planuri de viitor
Foto: TVR Info

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a participat vineri la toate ceremoniile de predare-primire a mandatelor la ministerele unde s-au schimbat ministrii.

Joi seara, Cabinetul Ungureanu a depus juramantul in fata presedintelui tarii. Fostul premier Emil Boc i-a predat lui Mihai Razvan Ungureanu mandatul de prim-ministru intr-o intrunire cu usile inchise.

Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament: USL contesta la CCR

Ziare.com a prezentat in format LIVE TEXT ceremoniile de predare-primire ale tuturor ministrilor:

15:50 - Alexandru Nazare a inlocuit-o pe Anca Boagiu la Ministerul Transporturilor.

Anca Boagiu a multumit tuturor celor care au crezut in proiectul ei de modernizare a Romaniei "si drumarii, si feroviarii, si navalistii".

"Le multumesc si celor care mi-au stat alaturi, de la FMI, BM, patronatele, sindicatele. E un moment in care ma bucur pentru ceea ce am realizat si plec cu inima impacata. Sunt extrem de onorata ca am facut parte din guvernul Boc, un guvern care a scos Romania din criza", a subliniat Boagiu.

Fostul ministru a mai spus ca preda mandatul unei persoane in care are incredere, care si-a dovedit de-a lungul timpului competenta, si i-a criticat pe toti cei care ii considere pe tinerii din guvern "marionete", spunand ca acestia sunt adevarati specialisti. Ea a multumit inca o data tuturor colaboratorilor sai si a spus ca are incredere in "forta, tineretea si devotamentul" echipei pe care a construit-o la minister.

La randul sau, Alexandru Nazare a inceput prin a reaminti un moment in care Mihai Razvan Ungureanu era ministru de Externe, iar Anca Boagiu ministru al Integrarii, el avand rolul de consilier. "Era momentul in care Romania primea semnalul ca va intra in UE", a spus el, punctand ca acum este un moment nou, la fel de important, in care Romania trebuie sa accelereze absorbtia fondurilor europene, cu tinta de 1,2 mld euro, si sa eficientizeze si restructureze companiile din subordinea ministerului.

Nazare a adaugat ca 2012 este un an foarte greu, in care ministerul trebuie sa demonstreze ca isi poate atinge tintele. "Daca nu turam motoarele la maximum in acest an nu o sa reusim. Avem experienta, fermitatea sa reusim. Si cred ca vom reusi!", a incheiat el.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a remarcat faptul ca Nazare reprezinta o "continuitate de experienta" transmisa de la Anca Boagiu la colegul sau mai tanar.

"Si programele au nevoie de continuitate. Il primesc pe domnul Nazare cu mare bucurie", a subliniat el, spunand in incheiere ca o invidiaza pe Anca Boagiu pentru "taria cu care a reusit sa se lupte pentru proiectele sale" si sa castige.

15:05 - Bogdan Dragoi a preluat portofoliul de la Ministerul de Finante de la fostul ministru, Gheorghe Ialomitianu.

Gheorghe Ialomitianu i-a spus succesorului sau ca ii lasa un buget care permite o "crestere prudenta" a pensiilor si a salariilor, daca exista conditii economice "bune".

"Acest buget permite ca, in conditiile unor perturbatii pe piete financiare, Romania sa nu mai ia masuri de reduceri de cheltuieli sau cresteri de taxe. Iar in conditii bune sunt premise pentru o crestere prudenta a salariilor si a pensiilor, precum si alocatii mai mari pentru investitii", a spus Ialomitianu, asigurandu-l pe Bogdan Dragoi de tot sprijinul sau in continuare.

Bogdan Dragoi a anuntat ca prioritatea sa numarul unu este "asigurarea unei cresteri economice durabile".

"Pe partea de cheltuieli bugetare este necesara o prioritizare a proiectelor, astfel incat banii cheltuiti sa atinga potentialul maxim. Fondurile structurale sunt o prioritate a Guvernului, sunt bani pe care Romania trebuie sa ii absoarba. Sunt bani care vor duce la crestere economica sustenabila. S-a tot vorbit de suma de 6 miliarde, va spun ca este realista", a mai declarat Bogdan Dragoi.

Noul ministru a subliniat ca o "ancora esentiala pentru credibilitatea externa a Romaniei" va fi continuarea acordurilor cu institutiile bancare internationale, FMI, BM si CE.

La randul sau, premierul Mihai Razvan Ungureanu l-a laudat pe tanarul ministru de Finante, fost secretar de stat pana de curand, ca este un om de echipa care "nu a plecat niciodata singur la bataie, a mers intotdeauna cu un calm imperial pentru a gasi solutii".

"E creativ, a onest, e fata pe care o Romanie moderna poate sa o arate cu succes in afara", a mai spus premierul, laudandu-l pe Dragoi pentru "meritul incontestabil" pe care l-a avut in reusitele sale la Ministerul de Finante in ultimii 3 ani, in calitate de secretar de stat.

"E o tranzitie lina. Bogdane, o sa iti faci birou aici", a mai spus Ungureanu zambind si aratandu-se increzator intr-o cariera de succes a lui Bogdan Dragoi la Finante.

14:45 - Lucian Bode preia sefia Ministerului Economiei de la Ion Ariton.

Ariton a punctat cateva dintre cifrele care arata ca Romania a atins echilibrul macroeconomic si a remarcat ca in aceeasi sala a primit felicitarile delegatiei FMI pentru rezultatele obtinute in 2011.

El si-a exprimat toata increderea in noua echipa. "Sunt convins ca la nivel guvernamental veti obtine ceea ce v-ati propus", a spus Ariton, adaugand "sunt mandru ca plec in acest moment, pentru ca este un moment bun, sa nu se inteleaga gresit".

La randul sau, Lucian Bode i-a multumit predecesorului sau pentru rezultatele intregii activitati.

"Constientizez importanta acestui minister pentru Romania", a spus Bode, prezentand si el cateva dintre obiectivele pe care le va urmari. "Subliniez importanta deosebita pe care o sa o acord mediului de afaceri. Nivelul de trai al romanilor depinde direct de competitivitatea Romaniei", a mai spus noul ministru, anuntand o intensa colaborare cu patronii de firme, sindicatele, dar si cu Ministerul de Externe, "pentru expunerea investitiilor romanesti peste granita".

"Intreg mandatul meu va fi guvernat de doua directii majore: transparenta si comunicare", a incheiat Bode.

Premierul Ungureanu a subliniat si el importanta Ministerului Economiei, punctand ca de Ion Ariton il leaga pasiuni comune sibiene, "mergem impreuna la Festivalul de la Sibiu", iar fata de noul ministru exista "nu doar disponibilitate, ci si incredere absoluta".

"Ma bazez pe sfatul sau prompt, pe cooperarea pe care mi-a promis-o, sunt convins ca face echipa buna cu ceilalti detinatori de portofolii grele. L-am pus aseara alaturi de ministrul Finantelor si le-am spus 'de acum incolo, ori amandoi, ori niciunul'", a mai adaugat zambind noul premier.

13:30 - Razvan Mustea preia Ministerul Comunicatiilor de la Valerian Vreme.

Valerian Vreme a vorbit despre cele doua Romanii, "cea urbana si cea rurala", care trebuie apropiate din punct de vedere al comunicatiilor, dar si despre Romania tinerilor sclipitori, dar si a celor neinitiati in IT.

Vreme a mai vorbit despre Romania digitala, despre dezvoltarea IT, care este "sistemul nervos" al societatii, si a multumit tuturor institutiilor si colaboratorilor cu care a colaborat.

"Sunt convins ca ceea ce am creat va ramane pe maini bune, am incredere in tineri. Il asigur pe noul ministru de toata colaborarea mea", a mai spus Vreme.

Noul ministru, Razvan Mustea, a vorbit despre noile sale proiecte, printre care derularea si implementarea proiectelor finantate din fondurile europene.

"Suntem constienti de oportunitatea pe care ne-o ofera agenda digitala pentru Europa", a mai spus el, prezentand si alte noi proiecte privind dezvoltarea sistemului national de plati online a taxelor si impozitelor sau punctul unic de contact sau sistemul unic de achizitii publice, care are rolul de a transparentiza cheltuielile.

"Preocuparea noastra prioritara este privatizarea companiei Posta Romana", a mai spus Mustea, subliniind ca un alt obiectiv este reducerea incidentelor in spatiul online, dar si reducerea efectelor acestora.

"Sunt un om dedicat interesului public, imi doresc ca acest minister sa contribuie la usurarea vietii romanilor", a punctat Mustea.

"E foarte interesant ce se intampla aici, un ministru cu care impartasesc nu doar originea, si cel mai tanar membru al acestui cabinet: e cel mai frumos lucru care se putea intampla, rima perfecta", a remarcat premierul Mihai Ungureanu.

"Sper sa tin eu pasul cu tine si sa nu gafai in urma energiei tale", i-a mai spus Ungureanu lui Mustea, multumindu-i fostului ministru, adaugand "Dragul meu sa te tina Dumnezeu sanatos, ca energie ai destula".

13:00 - Elena Udrea ii lasa locul lui Cristian Petrescu la sefia Ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale".

Elena Udrea a primit un buchet de flori de la succesorul sau.

Ea a multumit tuturor colaboratorilor si a declarat ca a avut sansa de a fi ministru intr-o perioada dificila, dar a fost "sansa de a ma afirma intr-o echipa in care a reusit sa ia masurile dure, dar corecte".

"Ca femeie am reusit sa demonstrez ca poti munci la fel de mult si de bine ca un barbat, intr-un guvern. Sunt convinsa ca si colega mea care face parte acum din guvern va duce stafeta mai departe", a spus Udrea, referindu-se la noul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, singura femeie din Guvernul Ungureanu.

Ea si-a aratat increderea in noul ministru si in echipa de profesionisti pe care o va avea si a trecut in revista cateva din rezultatele mandatului sau, printre care PNDI si locuintele pentru tineri, dar si reformele sau reducerea cheltuielilor si introducerea standardelor de cost.

"Am alocat bani catre toate autoritatile locale indiferent de culoarea politica", a subliniat fostul ministru, remarcand si faptul ca MTDR are cel mai bun rezultat in absorbtia fondurilor europene. Elena Udrea si-a anuntat intreaga sustinere pentru viitorul ministru, atat in calitate de parlamentar, cat si de vicepresedinte al PDL.

Cristian Petrescu a vorbit despre programele nationale care urmeaza sa fie derulate in continuare. "Scopul ministerului este de a atenua diferentele intre regiunile Romaniei", a adaugat el.

Petrescu a spus ca ii cunoaste pe cei mai multi dintre cei din echipa ministeriala, din calitatea sa de deputat, si a subliniat ca are siguranta ca formeaza o echipa buna.

La randul sau, premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a multumit fostului ministru pentru intreaga activitate si a remarcat faptul ca a reusit sa dea un exemplu in domeniul absorbtiei fondurilor europene.

"Ma bucur ca acest minister a dat dovada de foarte multa creativitate", a mai spus Ungureanu, anuntandu-si sprijinul si increderea pentru noul ministru.

"Sunt convins ca, prin transparenta, activitatea acestui minister va avea si mai multa expunere publica si importanta", a conchis noul premier.

12:10 - Catalin Baba preia de la Daniel Funeriu portofoliul la Ministerul Educatiei.

Daniel Funeriu le-a multumit lui Emil Boc si Traian Basescu pentru increderea si sprijinul acordat, dar si presedintelui comisiei prezidentiale de Educatie, Mircea Miclea, care a fundamentat noua lege a Educatiei.

Fostul ministru a trecut in revista cateva dintre reformele facute in acest domeniu, printre care si readucerea valorilor romanesti la un inalt nivel, inclusiv prin modul in care a fost organizat bacalaureatul de anul trecut. Codul pentru studenti a fost finalizat, vor fi deschise noile posturi in universitati de catre noile Senate universitare.

"Sper ca in luna mai veti avea ocazia sa puneti prima piatra la laserul de la Magurele", i-a spus Funeriu lui Baba.

El l-a avertizat pe premierul Ungureanu ca in Parlament au existat tentative de restaurare a fostului sistem educational si i-a cerut sa nu permita acest lucru.

"Continuati sa faceti pasi inainte si nu uitati sa faceti cat mai mult sport", a incheiat zambind Funeriu.

"Sunt onorat sa fi facut parte din echipa domnului Funeriu", a raspuns Catalin Baba, precizand ca are drept obiective fundamentale asigurarea de predictibilitate a sistemului, dar si adoptarea legislatiei secundare asociate Legii Educatiei precum si dialogul cu sindicatele.

"Procesul de adoptare a legii a fost lung, a inceput din 2007 cu pactul national pe Educatie", a mai spus Baba, dand asigurari premierului ca va face pasi inainte, cu o echipa tanara, care stie ce are de facut.

Premierul Ungureanu a spus ca are o sensibilitate accentuata fata de acest domeniu, fiind profesor. "Este nevoie de stabilitate, legea trebuie sa aseze statul in parametrii europeni. Este nevoie de o continua si atenta comunicare catre cei care beneficiaza de efectele acestei legi. Va doresc sa fiti cel putin la fel de creativ si de entuziast ca si predecesorul dumneavoastra si uit ca sunteti dintr-o universitate adversara Iasiului", a incheiat razand Mihai Razvan Ungureanu, referindu-se la Universitatea clujeana Babes Bolyai.

11:10 - Are loc predarea-primirea portofoliului la Ministerul Agriculturii. Stelian Fuia ii ia locul colegului sau de partid Valeriu Tabara.

Valeriu Tabaraa salutat numirea lui Fuia si a facut o scurta trecere in revista a succeselor sale ca ministru al Agriculturii.

"Sunt insa multe de facut, Romania trebuie sa ramana o mare producatoare si sa raman in parteneriat cu fermierii", a punctat Tabara, printre altele, spunand ca Fuia este un adevarat profesionist.

La randul sau, Stelian Fuia a spus ca preia un minister foarte greu si ca isi propune sa transforme modul de lucru in sistem, trecand de la dezvoltare rurala la economie rurala.

"Este foarte important sa accesam fondurile europene", a mai subliniat el, asumandu-si si obiectivul de a da in functiune Camerele Agricole, dar si cresterea suprafetei cultivate.

"Este foarte greu, daca facem fata mergem mai departe, daca nu, mergem acasa, a anuntat Fuia.

"Este un minister foarte greu, un minister pivot in ansamblul economic al Romaniei, el poate sa fie unul dintre ministerele esentiale in compozitia prosperitatii noastre. Are un potential fantastic, cu o mana de fier si cu determinare, pe care domnul Fuia o are din plin, se poate face o reforma profunda", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Premierul l-a laudat pe Tabara, spunand ca este un exceptional cunoscator al domeniului, dar si pe Fuia, "un practician desavarsit".

10:28 - Are loc ceremonia de predare primire la Ministerul Muncii. Claudia Boghicevici a preluat mandatul de la Sulfina Barbu.

"Am certitudinea ca doamna ministru continua implementarea acestor reforme. Discutam despre necesitatea de a crea noi oportunitati pe piata muncii, de a o moderniza", a subliniat Sulfina Barbu, dand asigurari succesoarei sale ca ii va acorda tot sprijinul, din calitatea sa de parlamentar.

"Am venit sa confirm increderea care mi-a fost oferita. Sunt un ministru tanar, dar am alaturi de mine ca aliati o echipa puternica", a spusClaudia Boghicevici, prezentand prioritatile mandatului sau, printre care crearea de locuri de munca, ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani, controlul prestatiilor sociale si eliminarea fraudelor din sistem, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, dar si cresterea natalitatii.

"Un ardelean de obicei duce lucrurile pana la capat, si daca nu reuseste sa le faca foarte bine, macar nu face rau", a incheiat noul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici.

"E un minister foarte sensibil din mai multe puncte de vedere, in primul rand pentru ca se afla intr-un raport direct de comunicare cu nevoile cetateanului. Acest minister are nevoie si de rabdare si de suport, nu doar politic si administrativ, ci si din partea celor care trebuie sa fie beneficiari", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Premierul a vorbit despre necesitatea cooperarii Ministerului Muncii cu cel de Externe, pentru deblocarea pietei europene a muncii pentru romani. Ungureanu a multumit fostului ministru, despre care a spus ca a fost "ferm, atent, a stiut sa orienteze interesele ministerului", si i-a dat asigurari noului ministru ca ii va fi alaturi.

9:00 - A inceput prima ceremonie, cea de la Ministerul de Interne. Gabriel Berca si Traian Igas semneaza protocolul de predare-primire.

Traian Igas i-a urat succes noului ministru de Interne si l-a asigurat ca ii va da "o mana de ajutor" in continuare. El a reamintit ca si el si Gabriel Berca sunt colegi in Senat. "Voi fi alaturi de domnia sa si ceea ce s-a inceput trebuie sa continue", a spus Igas, multumind tuturor sefilor de arma pentru colaborarea buna, chiar daca mandatul sau "nu a fost unul usor".

Gabriel Berca a spus ca este o onoare pentru el sa reprezinte MAI. "Cu o parte dintre dumnavoastra am lucrat, prin functiile pe care le-am avut. Este momentul sa demonstram ca MAI este chintesenta administratiei publice romanesti.

Obligatia mea este sa dam fiecarui angajat al acestui minister incredere, stabilitate si atunci cand conditiile economice vor permite, sa reusim sa le dam si acel element financiar care sa asigure toate acestea. Foarte important va fi sa lucram in echipa, nu am idei preconcepute, nu voi face insa concesii", a avertizat noul ministru de Interne.

El s-a referit si la angajatii care acum lupta cu nametii, spunand ca exemplul trebuie sa porneasca de la varful institutiei. "Nu avem timp de ceremonii, trebuie sa strangem randurile. Trebuie sa fim alaturi de cetateni", a mai declarat Berca, cerandu-le totodata celor prezenti sa fie "loiali interesului public".

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca pe unii dintre cei prezenti ii cunoaste, pentru ca a mai lucrat cu ei, pe altii nu. El a spus ca aceasta ceremonie ii da un sentiment "tonic" si a subliniat "daruirea exceptionala pe care foarte multi dintre angajatii acestui minister o au in inima lor, dincolo de problemele de fiecare zi".

Premierul a reamintit ca 2012 nu este un an usor, ci este un an in care "guvernul isi pune la bataie credibilitatea".

"Avem nevoie de alegeri corecte", a mai subliniat Ungureanu. "Mi-as dori foarte mult ca MAI sa nu mai aiba acel lest de imagine pe care l-a avut in alti ani", a adaugat el, referindu-se apoi la situatiile de urgenta cauzate de vreme. Ungureanu a anuntat ca se gandeste foarte serios la reorganizarea centrelor de comanda pentru asemenea situatii de urgenta.

Premierul a mai spus ca Berca este un om onest, pe care il apreciaza, si l-a caracterizat pe Igas ca pe un om de buna credinta, interesat si care s-a implicat.

El a incheiat subliniind preocuparea pentru aderarea la spatiul Schengen, care depinde, in buna masura, de ceea ce se intampla la MAI.

Programul este urmatorul:

- La ora 9:00, premierul va fi la Ministerul Administratiei si Internelor, unde Traian Igas ii va preda portofoliul noului ministru, Gabriel Bercan.

- La ora 10:30, Sulfina Barbu, ministrul demisionar al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ii va preda stafeta Claudiei Boghicevici.

- La 11:30, Stelian Fuia va prelua conducerea ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la Valeriu Tabara.

- La 12:00, Catalin Baba va prelua mandatul de ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului de la Daniel Funeriu.

- La 13:00, Elena Udrea ii va preda portofoliul ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale lui Cristian Petrescu.

- La ora 14:00, noul premier va asista la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, acolo unde a fost numit Razvan Mustea.

- La 14:45, Lucian Nicolae Bode va prelua de la Ion Ariton mandatul de ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

- La ora 16:00, Gheorghe Ialomiteanu ii va preda portofoliul Ministerului Finantelor lui Bogdan Dragoi.

- La 16:45, trei sferturi de ora mai tarziu, seful Guvernului va merge la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, unde Anca Boagiu ii va preda mandatul lui Alexandru Nazare.

Componenta guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu:

- Marko Bela,Viceprim-Ministru;

- Gabriel Berca, Ministrul Administratiei si Internelor;

- Bogdan Alexandru Dragoi, Ministrul Finantelor Publice;

- Lucian Nicolae Bode, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;

- Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe;

- Alexandru Nazare, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii;

- Borbely Laszlo, Ministrul Mediului si Padurilor;

- Cristian Petrescu, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;

- Gabriel Oprea, Ministrul Apararii Nationale;

- Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului National;

- Catalin Marian Predoiu, Ministrul Justitiei;

- Razvan Mustea-Serban, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;

- Claudia Boghicevici, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;

- Catalin Ovidiu Baba, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;

- Ladislau Ritli, Ministrul Sanatatii;

- Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;

- Leonard Orban, Ministerul Afacerilor Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ceremonii ministri noi, #Ungureanu ceremonii ministri , #premier