Premier in tara lui Basescu, o adevarata aventura (Opinii)

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 21:03
2209 citiri
Premier in tara lui Basescu, o adevarata aventura (Opinii)

Premierul Emil Boc a demisionat. Ca explicatie la gestul sau, fostul prim-ministru a spus ca isi da demisia pentru a detensiona situatia sociala si politica in care se afla tara. Intelegem, prin aceata declaratie, ca este vorba despre protestele din Capitala si din cele peste 60 de orase ale tarii.

Cu o saptamana in urma, Traian Basescu afirma ca Boc a fost, este si va fi partenerul sau pentru reformarea tarii. Buun!

Luni seara, seful statului a afirmat ca i-a cerut lui Boc sa demisioneze inca din decembrie, anul trecut. Ce sa mai intelegem? In luna decembrie nu au existat proteste. Ele au inceput dupa 12 ianuarie. Deci, Boc nu a demisionat din cauza starii sociale si politice tensionate. Inseamna ca toata cheia problemei s-a aflat la Cotroceni. Cum ramane totusi cu laudele cu care Boc s-a ridicat singur pe culmile performantei, sustinand ca a adus Romania pe culmile progresului economic? Dar cu laudele pe care i le-a a dus insusi Basescu?

Daca Boc a obtinut rezultate remarcabile in conducerea tarii, de ce a fost nevoie sa-si dea (sau sa i se ceara) demisia? Aaa, pentru ca nu da bine la imaginea PDL, dupa masurile de austeritate adoptate? Ei, atunci e altceva. Avand in vedere ca nici Basescu si nici PDL nu se mai bucura de increderea electoratului, miscarea schimbarii primului ministru si a guvernului pe care acesta l-a condus este explicabila. Si pe cine a desemnat seful statului la carma viitorului Executiv? Pe nimeni altul decat rasatul si stilatul domn Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE.

Sigur, domnul Ungureanu are un CV remarcabil; istoric de profesie, autor de carti, cariera universitara, nominalizatul pentru sefia guvernului poate lasa o buna impresie. Numai ca a fost pescuit din varful unui serviciu de informatii. Ei, aici e buba! Ungureanu "vine din servicii", iar acestea sunt cu Traian Basescu. Nimeni nu pune la indoiala ca relatia cu Basescu l-a adus in postura actuala, ingrata, de altfel, dat fiind contextul economic, social si politic in care se afla tara, adaugand totodata si conjunctura externa.

Viitorul guvern ce ar urma sa fie condus de Ungureanu a fost, mai degraba, incropit la repezeala, prin conivente politice, decat conceput meticulos. Vor face performanta noul premier alaturi de guvernul sau in conditiile reale date? E greu de spus, mai ales cand Traian Basescu se amesteca brutal si fara expertiza in treburile guvernului. E de asteptat ca noul prim-ministru s-o ia repejor pe urmele lui Boc, cunoscandu-se faptul ca el nu are in spate, ca antecesorul sau, un partid care sa-l sustina.

Acum, Basecu l-a aruncat in talazurile istoriei pe Boc. Maine, cine stie ce va pati si Ungureanu? Problema e ca schimbarea operata de presedinte nu inchide gura strazii. Ea cere un guvern de tehnocrati, condus de un prim-ministru pe masura. Scos din maneca, "independentul" Ungureanu s-a si angajat "ferm" sa continue reformele si sa lucreze la stabilitatea tarii. Nu stim daca aceasta functie e o palarie prea mare pentru noul prim-ministru. Oricum, daca ar fi ascultat glasul categoric al strazii, opiniile de bun simt ale oamenilor, nu s-ar fi angajat intr-o astfel de aventura. Pentru ca este, intr-adevar, o adevarata aventura sa fii premier in tara lui Basescu.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com