Presa externa: Premierul Romaniei a cerut o intalnire extraordinara cu liderii UE

Vineri, 16 Martie 2012, ora 10:24
3938 citiri
Presa externa: Premierul Romaniei a cerut o intalnire extraordinara cu liderii UE
Foto: Novinite

Prim-ministrul roman Mihai Razvan Ungureanu a cerut o intalnire extraordinara cu liderii Uniunii Europene, in legatura cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen, relateza presa internationala.

Ungureanu crede ca este timpul ca Europa sa discute si despre cum ar putea reactiona la impactul crescut al partidelor de extrema dreapta si antieuropene, transmite Novinite.

"Cerem tratament corect, pentru ca asemenea comportament extremist tine pe loc procesul de integrare", a declarat prim-ministrul roman, conform sursei citate.

Ungureanu: Intrarea Romaniei in Schengen trebuie discutata in contextul politicilor antieuropene

Potrivit lui Ungureanu, decizia Olandei de a bloca intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen a fost cauzata de dependenta guvernului olandez de partidul de extrema dreapta PVV, al lui Geert Wilders.

Olanda a declarat ca are nevoie sa vada doua rapoarte pozitive ale MCV inainte de a permite Romaniei si Bulgariei sa adere la spatiul Schengen, cu granitele aeriene si maritime.

Intalniri cu Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso

Totodata, Mihai Razvan Ungureanu a discutat joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Ungureanu i-a propus lui Van Rompuy sesiunea extraordinara si l-a invitat la Bucuresti

Prim-ministrul i-a propus oficialului european organizarea unei reuniuni speciale a liderilor europeni, la cel mai inalt nivel, pe tema valorilor europene si modului in care sunt aplicate principiile pe care este fundamentata Uniunea Europeana.

Premierul Romaniei s-a intalnit si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cei doi au discutat despre mai multe subiecte, cel mai important dintre acestea fiind absorbtia fondurilor europene.

Ungureanu a discutat cu Barroso despre fonduri UE - ce ne ofera Comisia

Bloomberg relateaza ca Romania si-a dorit o intalnire extraordinara cu sefii Uniunii Europene, pentru a discuta politicile "antieuropene" crescute, dupa ce Olanda s-a opus aderararii tarii la spatiul Schengen.

In acest sens, prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit cu Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barosso.

"Cred ca avem nevoie de un Consiliu European extraordinar pentru a discuta foarte onest ce se intampla, cum putem reactiona pentru a sustine politicile proeuropene", a afirmat Ungureanu.

Olanda se opune intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, din cauza unui nivel inalt de coruptie la granitele celor doua tari, chiar daca acestea au declarat ca au indeplinit toate criteriile tehnice necesare aderarii.

Romania si Bulgaria sunt numite "cele mai noi si mai sarace tari din Uniunea Europeana", de catre Bloomberg.

Tot Novinite scrie ca premierul Mihai Razvan Ungureanu se asteapta ca raportul MCV din vara sa fie "accentuat pozitiv", exprimandu-si astfel optimismul.

Mecanismul a fost forta din spatele reformei sistemului juridic din Romania, a punctat Ungureanu, joi, dupa intalnirea avuta cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Totodata, prim-ministrul roman a sustinut ca aderarea Romaniei la Schengen nu ar trebui sa fie legata de rezultatul raportului MCV.

Principala sarcina a Guvernului Ungureanu - absorbtia de fonduri europene

Romania Insider noteaza declaratia lui Jose Manuel Barroso, care sustine ca este corect sa se acorde Romaniei statutul de tara membra a Schengen, dar ca rata curenta de absorbtie a fondurilor structurale de catre tara noastra este "dureros de scazuta" - 7,8%.

"Utilizarea fondurilor structurale si de coeziune reprezinta o parte cruciala a cresterii potentiale a tarii. Dupa cum a spus prim-ministrul roman, o crestere a ratei de absorbtie a fondurilor europene ar duce la cresterea PIB-ului tarii cu circa 1,8% pe an", a precizat Barroso.

Afirmatiile lui Barroso au fost facute dupa intalnirea pe care a avut-o, joi, la Bruxelles, cu premierul Ungureanu. Tot atunci, presedintele Comisiei Europene a subliniat ca Romania se poate baza pe institutia pe care o conduce pentru ca o decizie finala asupra aderarii tarii la Schengen sa fie facuta in luna septembrie.

Totodata, acesta a vorbit despre MCV, declarand ca recunoaste angajamentul Guvernului roman in privinta reformelor, "care au fost foarte bine reflectate in ultimul raport provizoriu al Comisiei".

Nu in ultimul rand, el a spus ca va fi respinsa orice incercare de a lega problema Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, aceasta fiind o chestiune de corectitudine.

La randul sau, prim-ministrul Romaniei a mentionat ca Guvernul pe care il conduce va continua reformele in justitie si in lupta impotriva coruptiei, pentru a consolida rapoarte viitoare pozitive.

"Am mai spus-o inainte: sunt bani care costa putin cand nu ii ai, dar foarte mult cand ii pierzi", a explicat Mihai Razvan Ungureanu, referindu-se la obiectivul principal al Guvernului - imbunatatirea absorbtiei de fonduri europene.

Intalnirea lui Mihai Razvan Ungureanu cu Jose Manuel Barosso este amintita si de DeHavilland, in timp ce EurActiv noteaza ca vizita premierului roman la Bruxelles a avut drept scop o accelerare a absorbtiei fondurilor europene, care ar urma sa stimuleze economia slabita a tarii.

Ungureanu a spus ca Romania are nevoie de fonduri de 6 miliarde de euro - 2,5 miliarde de euro pentru subventii in agricultura si 3,5 miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune.

Totodata, site-ul noteaza intalnirea premierului cu Jose Manuel Barosso si cu Herman Van Rompuy, amintind totodata ca Mihai Razvan Ungureanu, fost sef al SIE, a devenit premier in luna februarie, ca urmare a peste 20 de zile de proteste din cauza masurilor de austeritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ungureanu Bruxelles fonduri europene, #Ungureanu Bruxelles Schengen, #Ungureanu consiliu european extraordinar , #premier