Proprietarii vor sa discute cu Ungureanu despre legea despagubirilor

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 22:11
1993 citiri
Proprietarii vor sa discute cu Ungureanu despre legea despagubirilor
Foto: TVR Info

Asociatiile fostilor proprietari vor cere premierului Mihai Razvan Ungureanu o intrevedere, in cursul saptamanii viitoare, in cazul in care noul proiect de lege a despagubirilor nu va fi retras de la dezbatere, a declarat vineri presedintele Partidului Forta Civica, Adrian Iurascu.

Membrii asociatiilor fostilor proprietari s-au intalnit vineri, incepand cu ora 14.00, cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) si cu cei ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pentru a discuta despre noul proiect de lege a proprietatii si despagubirilor.

"Este a doua intalnire pe care o avem cu conducerea MFP si cu ANRP. Speram ca, asa cum am discutat miercuri sa fim anuntati ca acest proiect d elege ticalos in opinia noastra sa fie retras de pe site-ul ANRP. Est un proiect care duce la mari discriminari si la incalcarea Constitutiei. (...) In situatia in care vom fi anuntati ca nu se retrage acest proiect vom cere premierului Ungureanu sa fim primiti pana la sedinta de miercuri a Guvernului, astfel incat domnia sa sa cunoasca despre ce este vorba.

Sunt convins ca este o vorba de o grava dezinformare si o dorinta de a fi comprimis de a fi compronis noul Guvern. Daca premierul nu va da curs solicitarii, ne vom adresa Curtii Europene pentru Drepturile Omului pntru a arata ca daca s-ar implementa aceasta lege, ar duce nu la scaderea numarului de procese. Nu este posibil ca proprietarii sa fie despabugiti dupa 7-10 ani, cu cate 1,5% anual timp de alti zece ani", a precizat Iurascu.

Acesta a precizat ca asociatiile de proprietari sunt disponibile ca in termen de doua saptamana sa lucreze impreuna cu Comisia Interministeriala pentru un proiect de lege, astfel incat "proprietarii din Romania sa fie despagubiti sau sa li se retrocedeze proprietatile".

"S-a mers pe ideea falsa ca Romania nu poate sa despagubi proprietarii pentru ca nu sunt bani. Bani nu sunt, dar proprietatile exista. Exista casele, padurile si terenurile noastre", a mai spus Iurascu.

Membrii asociatiilor fostilor proprietari s-au intalnit miercuri, la sediul MFP, cu reprezentantii ministerului despre noul proiect de lege a proprietatii si despagubirilor. La discutii au participat secretarul de stat, Gheorghe Gherghina, si presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Propietatilor, Dorina Danielescu.

Danielescu a declarat miercuri, la finalul intalnirii cu asociatiile fostilor proprietari, ca toate propunerile si amendamentele acestora vor fi analizate, iar proiectul legii despagubirilor va avea o noua forma.

"Toate propunerile, amendamentele si observatiile de astazi vor fi centralizate si analizate de Comitetul Interministerial, proiectul de lege urmand sa imbrace o alta forma si prezentare", a precizat Danielescu.

Aceasta a mai spus ca va exista o noua intalnire cu reprezentantii asociatiilor vineri.

"Proiectul nu va fi scos de pe site, este supus dezbaterii publice", a completat Danielescu.

Reprezentantii asociatiilor fostilor proprietari solicita mentinerea retrocedarilor in natura, inclusiv prin compensarea cu imobile echivalente ca valoare din ceea ce detin Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) si Agentia Domeniilor Statului (ADS).

Membrii asociatiilor fostilor proprietari au sosit miercuri, la ora 15.00, la sediul MFP pentru a discuta cu reprezentantii ministerului despre noul proiect de lege a proprietatii si despagubirilor.

"Asociatiile solicita mentinerea restituirii in natura a imobilelor ce pot fi retrocedare conform Legii 10/2011 sau prin justitie, masura neavand nicio influenta negativa in bugetul de stat. Cerem mentinerea despagubirii in natura prin compensarea cu imobile echivalente ca valoare din dispozitivul apartinand statului la ADS si RA-APPS. Pentru cazul in care persoana indreptatita nu poate fi despagubita cu imobil in natura conform raportului de evaluare, la valoarea de piata a bunului cerut, sa i se acorde fie bani, fie actiuni la societati listate la bursa sau alte servicii la alegere, fara plafonarea valorica", se arata intr-un document adresat ministrului Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, de catre reprezentantii asociatiilor fosti proprietari.

In opinia acestora, proiectul de act normativ incalca principiul de drept, lovind exclusiv proprietarii care au finalizat procedurile sau dupa ce au obtinut confirmarea dreptului cuvenite prin sentinte irevocabile.

"Asociatiile considera ca ANRP nu isi justifica existenta, fiind o institutie care greveaza puternic bugetul de stat, franeaza procesul de despagubire a celor indreptatiti. Solicitam ca masurile reparatorii in numerar sa fie acordate prioritar categoriei de proprietari de drept, persoane fizice, acestea reprezentand fractiunea cea mai mica a efortului bugetar", se precizeaza in document.

Guvernul propune ca fostii proprietari sa fie despagubiti cu sume echivalente cu maximum 15% din valoarea reala a proprietatii preluate abuziv in perioada comunista, sumele urmand sa fie esalonate pe o perioada de 10 - 12 ani, a anuntat saptamana trecuta ANRP.

Prin aplicarea acestei prevederi, Executivul estimeaza ca de la bugetul de stat vor fi alocate 531 milioane de lei pe an, pentru plata acestor despagubiri.

Pe 13 martie, Guvernul anuntase ca ANRP nu va mai acorda despagubiri pentru proprietatile nationalizate timp de sase luni. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a spus atunci ca urmeaza sa fie adoptat un alt act normativ care sa elaboreze procesul de retrocedare si restituire.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...