Se schimba virgina, ramane bordelul? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:04
16961 citiri
Se schimba virgina, ramane bordelul? (Opinii)

Mihai Razvan Ungureanu este mutarea asteptata demult de la Traian Basescu, probabil nu doar in privinta guvernului. Dupa cum spune chiar fostul sau consilier, Sebastian Lazaroiu, ne-am putea afla nu doar in fata viitorului premier al Romaniei, ci si a unui viitor prezidentiabil. Si, intr-adevar, profilul d-lui Ungureanu este potrivit pentru a marca un prim semnal de reformare a clasei politice.

Este un tanar intelectual, fara scandaluri la activ si care a condus cu discretie si eficienta un serviciu secret foarte complicat, cel de informatii externe, adica a fost, mai pe romaneste, seful spionilor romani. Probabil ca singurele reforme cu adevarat reusite in Romania s-au consumat in tacere la SRI si SIE. Performanta SIE in cadrul NATO este, de altfel, unanim recunoscuta motiv pentru care dl. Ungureanu are o foarte buna imagine externa. Imaginea unui profesionist eficient.

Si daca va intra cu acelasi profil in alegerile prezidentiale, este foarte posibil sa schimbe fundamental datele problemei. Crin Antonescu, usor panicat deja, a trecut imediat la contraofensiva, invocand spaima de a avea un premier fost sef de serviciu secret. Daca pentru americani a fost democratic sa aiba un presedinte fost sef CIA, nu vad de ce am fi noi cuprinsi de asemenea lesinuri. Dimpotriva, exigentele unui post atat de important sunt foarte bune teste si antrenamente pentru o cariera politica.

Dar toate aceste premise bune nu-i garanteaza succesul premierului desemnat si posibilului prezidentiabil. Dimpotriva, as zice ca domnia sa are in fata un drum extrem de greu, iar marile pericole nu vin de la dusmani, ci de la aliati.

Marele pacat al lui Emil Boc a fost slabiciunea, atat ca premier, cat si ca presedinte de partid, in fata baronilor care au intins o imensa hora a coruptiei si clientelismului, din Palatul Victoria pana in ultimul catun. N-a vrut sau n-a putut sa-i deranjeze, insa nu a fost partas la aceasta hora. Asadar Emil Boc s-a comportat ca o virgina patroana de bordel. Iar daca domnia sa pleaca nu inseamna ca bordelul dispare.

Exista in Guvernul Boc figuri cu mult mai detestate de opinia publica, iar daca ele nu dispar de pe prima scena politica, schimbarea premierului va fi inutila si pe fond, si la nivel de imagine. Pentru ca de coruptie, clientelism si parvenitism sunt satui romanii, iar aceste tare insportabile sunt asociate in metalul colectiv nu cu Emil Boc, ci cu Elena Udrea, cu Gabriel Oprea si cu toti ceilalti baroni sau reprezentanti ai baronilor trimisi sa imparta banii publici in buzunare private si pusculite de partid.

Si daca ei vor ramane pe aceleasi locuri, cu aceleasi parghii si robinete in mana, aventura lui Mihai Razvan Ungureanu ca premier nu are cum sa se termine bine. Nu de alta virgina sefa de bordel are nevoie Romania, ci de asanarea bordelului insusi. Are nevoie de un guvern care sa desprinda cat mai multe gheare politice de pe robientele bugetului. Iar acesta ar fi ori un guvern de tehnocrati, unul alcatuit din figurile politice cele mai profesioniste si oneste majoratii pe care o va coagula.

Dar asa ceva nu va accepta niciunul dintre partidele aflate la guvernare, mai ales in an electoral. Cum sa mai castigi alegerile sau macar sa ai un rezultat decent, la ce bun sa mai fii in majoritatea la putere daca nu ai acces nelimitat si discretionar la banul public? Nu cred ca baronii PDL ar preda de buna voie butoanele reale ale puterii.

Asadar, din doua una: fie in spatele desemnarii d-lui Ungureanu sta o intelegere cu baronii puterii care sa-si pastreze pozitiile cheie, ceea ce ar reprezenta un dezastru pentru imaginea domniei sale si pentru situatia Romaniei; fie dl. Ungureanu chiar este hotarat sa schimbe foaia guvernarii, o misiune herculeana comparabila cu asanarea grajdurilor lui Augias.

Ne vom convinge cat de curand incotro ne indreptam, adica atunci cand vom vedea lista Cabinetului. Daca pe ea va ramane Elena Udrea, suita tot peste un sfert din bugetul Romaniei, vom descoperi ca am pierdut un sef al SIE foarte bun fara sa castiga un premier bun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #Emil Boc demisie, #Guvern Boc demisie , #premier