Testamentul lui MRU - adevaratul sau ultim cuvant (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 03 Mai 2012, ora 19:06
13582 citiri
Testamentul lui MRU - adevaratul sau ultim cuvant (Opinii)
Foto: Antena 3

Mihai Razvan Ungureanu si-a spus ultimul, dar cu adevarat ultimul cuvant in politica, odata cu discursul infernal de plictisitor, ipocrit, balbait, nesigur si, din nou, arogant rostit la plecarea de la Palatul Victoria.

Cine a avut nervii sa reziste si timpul sa asculte pana la final alocutiunea lui MRU, care a durat mai bine de 45 de minute lungi si interminabile, a putut avea o mostra perfecta a darilor de seama de pe vremea comunismului.

De fapt, discursul lui MRU de la plecarea din Palatul Victoria a semanat si mai bine cu prelegerile lemnoase pe care le tinea probabil in calitate de sef utecist inainte de '89. Testamentul pe care l-a lasat romanilor MRU la sfarsitul celor 77 de zile petrecute in functia de prim - ministru al Guvernului Romaniei este grandios. Nu in realitate, nu avem cum sa stim asta, cu atat mai mult cu cat ne aducem aminte de toate soparlele prezentate de premier in scurta sa vizita la Guvern.

Testamentul lui MRU a fost grandios in prezentarea pe care a facut-o istoricul, fost sef al SIE, fost premier. Atat de maginific si-a prezentat cele doua luni si ceva de guvernare incat a ajuns sa sustina cu subiect si predicat ca pur si simplu nu are rival in istorie. In istoria pe care el o predat-o, desigur, celor dispusi inca sa il mai asculte.

Ce a fost halucinant in mesajul lui MRU de la plecarea din Palatul Victoria a fost tupeul si aroganta cu care si-a arogat merite record, unice in ultimii 22 de ani. Iar momentul in care a spus ca el a produs miliarde pentru romani a depasit nu doar bunul simt elementar si logica de scoala primara, dar a sfidat pe fiecare roman care trudeste onest zi de zi si isi plateste luna de luna impozitele si taxele catre stat. Asa s-au facut banii la Guvern, daca o exista vreun leu adunat, nu i-a produs fundul lui MRU stand pe scaun si vorbind la telefon cu presedintele tarii despre salvarea PDL.

Nu nesimtirea si lipsa de ratiune elementara m-a mirat la ultima prestatie a fostului premier. Nici macar tupeul si condescendenta inca infiorator de exagerata fata de lipsa sa de substanta. Ci panica din ton, nesiguranta din glas, tremurul cuvintelor, incoerenta ideilor si stilul pietros, comunisto-utecist in care MRU si-a spus definitiv si irevocabil adevaratul sau ultim cuvant. Pentru ca astea au fost pe bune cele din urma cuvinte rostite de Mihai Razvan Ungureanu in politica mare romaneasca.

Cel putin pentru o buna perioada de timp. Daca MRU se amageste ori se lasa pacalit de altii ca va avea vreun fel de succes cu stilul asta absolut dizgratios si arogant de a se adresa romanilor, producand fracturi adanci prin chiar pretentia de a vorbi doar pentru cei inteligenti, culti si cititi, inseamna ca nu are nici macar minima inteligenta nativa sa inteleaga cat de putine sanse are ca sa nu se faca de rasul curcilor.

Daca PDL si/sau Traian Basescu asteptau salvarea de la acest inchipuit, atat de arogant, nesiguranta si greselile grave de logica, istorie si buna crestere din mesajul sau de miercuri ar trebui sa le provoace o disperare crunta. Pentru ca ultimul cuvant al lui MRU nu a fost deloc salvator. Dimpotriva. A fost nociv, fiind inca un mesaj de retragere, de panica si pierdere a luptei.

Sunt lucruri care se simt printre cuvinte, fie ele prime sau ultime, in ton si in nesiguranta care se strecoara in mimica fortata si distorsionata. E suficient sa-i deslusim goliciunea mesajului doar daca ne gandim ca s-a laudat cu reintregirile si maririle ca si facute, asteptand doar sa fie puse in practica, dar nu a stiut sa precize concret de unde vor veni banii pentru asta. Caz inchis.

MRU ar trebui sa inteleaga ca singura sa sansa este sa o ia de jos. Sa munceasca pentru succesul sau, nu sa astepte sa fie numit si sa-i fie predata puterea de cei care au castigat-o prin votul cetatenilor. Daca tot se lauda ca-i place atat de mult munca, sa inceapa de jos, de la baza, construirea proiectului sau.

Asta presupune insa foarte mult timp. Si rabdare. Lucruri pe care MRU nu le are, ori nu a lasat impresia ca le-ar avea. De ce? Poate si pentru ca nu joaca doar pentru el. Altfel, istoria se scrie pe perioade lungi de timp, desi in intervale scurte.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#motiune Guvern MRU, #ultimul cuvant Ungureanu politica, #salarii bugetari mariri , #premier