The Economist: Puterea din Romania, in cadere libera

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:27
4983 citiri
The Economist: Puterea din Romania, in cadere libera
Foto: Arhiva

Anul a inceput prost pentru fostul premier Emil Boc, dupa o disputa politica intre presedintele Traian Basescu si Raed Arafat, oficial iubit de oameni din domeniul sanatatii.

Au urmat proteste violente in strada si totul a culminat cu demisia Guvernului, comenteaza The Eeconomist, intr-un articol cu titlul "Cadere libera".

Demisia Guvernului a fost precedata de pierderea de catre partidul de la guvernare a majoritatii din Senat, saptamana trecuta, cand doi parlamentari ai Puterii au trecut la Opozitie. Emil Boc a demisionat, impreuna cu intregul sau cabinet, intr-o incercare de a "elimina tensiunile sociale" si de a "mentine stabilitatea economica".

PDL, condus de Boc, a scazut la mai putin de 15 la suta in sondajele de opinie, in timp ce Opozitia a inregistrat o crestere importanta, mai scriu jurnalistii britanici.

UDMR il sustine pe Ungureanu, dar pune conditii

Acest lucru se inregistreaza din cauza masurilor de austeritate adoptate de Guvern, in cadrul unui acord de imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Fostul premmier a recunoscut ca masurile sunt "dureroase" pentru romani, dar a insistat asupra faptului ca acestea "au functionat, tara reluandu-si cresterea economica".

Saptamanalul britanic mai scrie ca Emil Boc "si-a pregatit cu grija demisia", asteptand pana cand a plecat misiunea FMI de la Bucuresti, care s-a incheiat duminica. Oficialii Fondului au laudat actiunile Guvernului si au revizuit foarte putin previziunile de crestere economica, punand aceasta modificare pe seama dificultatilor din zona euro.

Dupa demisie, Emil Boc spera sa recladeasca increderea romanilor in partidul sau, in vederea alegerilor generale programate pentru noiembrie. Scrutinul ar putea fi programat mai devreme decat planificat, avand in vedere vocile care cer alegeri anticipate.

Va trece Guvernul Ungureanu de Parlament? - sondaj Ziare.com

Premier interimar in Romania a fost numit Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, iar cel desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, seful Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Dupa toate informatiile, Ungureanu si ministrii sai vor obtine aprobarea Parlamentului, avand in vedere ca PDL si aliatii sai detin in continuare majoritatea in Camera inferioara.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#The Economist guvern Ungureanu, #ministrii Cabinet Ungureanu, #Guvern Mihai Razvan Ungureanu, #presa straina Guvern Ungureanu , #premier