Un nou guvern, un nou suflu in economie?

Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:35
2350 citiri
Un nou guvern, un nou suflu in economie?

Un nou guvern presupune schimbari importante atat de natura politica, cat si de natura economica. Ce asteptari au analistii de la noul guvern, care considera ca sunt principalele masuri pe care o noua conducere trebuie sa le intreprinda in actualul context economic si ce calitati ar trebui sa il recomande pe prim-ministrul desemnat?

Noul guvern nu este decat o continuare a conducerii precedente, in conditiile in care va include, probabil, multe nume din Cabinetul Boc si va pastra randul doi din guvern, si anume secretari de stat, directori generali, toti clienti politici, si va esua in a crea o crestere economica reala in 2012, considera analistul Mircea Cosea.

"Un guvern care poate sa schimbe directia de dezvoltare economica este numai un guvern care poata sa apara in urma unor alegeri. Guvernul care se preconizeaza acum este o continuare a vechiului guvern, care nu va face nimic altceva decat sa respecte indicatiile venite de la FMI, adica sa continue un program de austeritate cu mici investitii intr-un sector care nu valorifica banii pe care ii acordam si care, in general, nu poate sa satisfaca nevoile de recuperare a pierderilor pe care oamenii le-au avut in venituri", a spus Cosea pentru Ziare.com.

Potrivit Fondului Monetar International, prognoza de crestere economica a Romaniei, pentru 2012, a scazut de la 2,5% la 1,5 - 2 procente.

Pe de alta parte, un guvern care poate sa schimbe directia de dezvoltare economica este numai un guvern care poata sa apara in urma unor alegeri.

"Dar si aici exista un semn de intrebare foarte mare, pentru ca programele pe care partidele din opozitie le-au prezentat, pana in prezent, nu au, din punctul meu de vedere, o garantie a cresterii economice. Sunt niste programe care repara cateva lucruri, care propun niste schimbari de orientare in politica veniturilor, o anumita reorientare a CAS si a TVA, dar nu aduc schimbari structurale", a adaugat Cosea.

Un aspect important in ceea ce priveste noul guvern este modul in care se vor derula, in continuare, proiectele Ministerului Turismului, precum si mentinerea Elenei Udrea in fruntea ministerului, considera Constantin Rudnitchi, purtator de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

"Un test important pentru viitorul guvern va consta in prezenta sau nu a doamnei Elena Udrea, un ministru care a gestionat multi bani, un minister care deruleaza multi bani si care are un program de dezvoltare a infrastructurii controversat din punct de vedere fiscal in primul rand", a precizat Constantin Rudnitchi pentru Ziare.com.

De asemenea, se preconizeaza schimbari si la conducerea Ministerului Finantelor,

"Anul trecut, Ialomitianu a primit titlul de 'Cel mai bun ministru de finante din Europa Centrla si de Est'. Ar fi astazi interesant sa il vedem pe cel mai mai bun ministru de finante din ECE schimbat", a spus Rudnitchi.

Romania are nevoie de stabilitate in acest an, care este si an electoral, si nu neaparat de noi reforme.

"Trebuie sa vedem daca viitorul cabinet va alege sa continue reformele sau va alege o administrare corecta a statului. Eu as prefera sa fie un an cu mai putine schimbari si fara atata de multe reforme si incercari de reforme, mai mult sau mai putin in folosul cetatenilor", a adaugat Rudnitchi.

De ce este nevoie?

Romania are nevoie de o schimbare structurala, care sa atinga doua elemente esentiale: reducerea dependentei exporturilor doar de piata euro, care este in recesiune, precum si valorificarea factorului intern de avantaj comparativ, si anume agricultura, considera Cosea.

Guvernul trebuie sa reduca taxarea in domeniul muncii, este de parere analistul Lucian Davidescu.

"Singurul lucru pe care ar trebui sa il faca este sa reduca taxarea, in principal taxarea muncii, care, acum, este la un nivel foarte mare, 45% suma retinuta de stat din cheltuielile totale, al saptelea cel mai ridicat nivel din Europa, absolut nesustenabil pentru o tara in dezvoltare ca Romania si un nivel care pune piedici pietei in mod direct si chiar si incasarilor la bugetul de stat, pentru ca doar 4 milioane de romani mai prefera sa lucreze cu forme complete, ceea ce reprezinta o baza de colectare foarte mica", a spus Lucian Davidescu pentru Ziare.com.

In opinia analistului, taxarea trebuie redusa pana la 25-30%, nivelul pe care angajatii si angajatorii il accepta si il suporta.

"Pornind de la premisa ca are la dispozitie maximum 10 luni pana la alegeri, Guvernul ar trebui sa se concentreze pe doua directii: incheierea planului de austeritate si crearea premiselor pentru crestere economica adevarata, nu din cifre, care sa se regaseasca si in nivelul de trai", considera si fostul ministru Ionel Blanculescu.

Modalitatea de realizare a acestor masuri este parteneriatul public-privat. "Statul trebuie sa intre in afaceri cu privatul de oriunde ar fi el pe proiectele de investitii din Romania", a spus analistul pentru Ziare.com.

Cum sa fie noul premier?

"Noul premier nu trebuie sa fie nici economist, nici jurist, nici istoric. Trebuie sa fie un om care sa aiba o viziune asupra viitorului si un om cu autoritate in managementul guvernamental. Nu meseria este importanta, ci statutul intelectual, verticalitatea si o sustinere importanta, pentru ca eu nu cred in capacitatea unui premier tehnocrat de a schimba lucrurile", ne-a declarat Cosea.

Viitorul guvern ar trebui, prin alte masuri, sa limiteze pozitia presedintelui la functiile prevazute prin Constitutie, iar principala provocare pentru noul premier este sa fie cu adevarat un premier.

"Viitorul guvern ar trebui sa echilibreze pozitia Executivului in raport cu presedintele Basescu, adica sa arate ca deciziile se iau la guvern. Viitorul premier are sarcina importanta de a fi chiar un premier, un om de executiv, nu doar un om care pur si simpu are doar un parteneriat foarte bun cu presedintele", a explicat Rudnitchi.

Noul premier ar fi trebuit sa fie economist, considera Rudnitchi. "Era bine daca aveam un premier economist, ar fi inteles mai bine si ar sti sa aplice mai bine tipul acesta de schimbare care trebuie adusa in zona companiilor de stat si in general in economia romaneasca", a precizat acesta.

In ceea ce il priveste pe premierul desemnat, Razvan Ungureanu nu are competentele economice necesare, insa poate compensa prin experienta sa manageriala, sunt de parere analistii.

"Razvan Ungureanu nu e, in mod cert, economist, nici macar un tehnocrat si nici independent pentru ca a oscilat intre un partid sau altul, o institutie sau alta. Poate fi creditat insa cu competente manageriale. A condus un serviciu special, va trebui sa il vedem la lucru", a adaugat Rudnitchi.

La randul sau, Davidescu este de parere ca pregatirea profesionala conteaza mai putin, insa este esential ca acesta sa stie sa-si aleaga oamenii, care, la randul lor, sa isi faca echipe care sa aiba performante. "Talentul principal trebuie sa fie cel de vanator de talente", a subliniat Davidescu.

Schimbarea de guvern ar trebui sa aiba, in mod normal, un impact pozitiv, datorita premierului, care este un specialist in diplomatie si al relatiilor externe, este de parere Blanculescu. Prim-ministrul trebuie sa compenseze insa partea de finante si economie, avand la dispozitie un instrument utilizat peste tot in lume, si anume Consiliul Economic si Consulativ.

"Acesta este o formula de maximum 9 personalitati din domeniul economic si financiar, din domeniul privat, practicieni. Nu cei care te invata despre economie, ci aceia care creeaza economie", a concluzionat Blanculescu.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Guvern Mihai Ungureanu, #Ungureanu premier, #schimbare guvern economie , #premier